JAV rytinę pakrantę ir Kanadą apgaubęs smogas primena apie platesnę miškų gaisrų grėsmę | kl.lt

JAV RYTINĘ PAKRANTĘ IR KANADĄ APGAUBĘS SMOGAS PRIMENA APIE PLATESNĘ MIŠKŲ GAISRŲ GRĖSMĘ

Niujorko panoramą šią savaitę užtemdęs smogas priminė pasauliui apie miškų gaisrų keliamus pavojus net ir toli nuo tų vietų, kur tokie dalykai jau kone įprasti.

Smogui jau trečią dieną trikdant milijonų žmonių JAV rytinėje pakrantėje gyvenimą, mokslininkai primena, kad tokios sąlygos neretai susidaro šalies vakaruose, ir perspėja dėl ateities.

Tai gana stulbinantis įvykis, tačiau tikėtina, kad visuotinio atšilimo sąlygomis jis bus dažnesnis, sakė Dartmuto koledžo geografijos profesorius ir klimatologas Justinas Mankinas (Džastinas Mankinas).

„Į tai mes, rytinė šalies dalis, turime žiūrėti gana rimtai“, – pridūrė jis.

Ketvirtadienį tuo galėjo įsitikinti milijonai gyventojų. Dėl susidariusių oro sąlygų astma sergantys žmonėms teko važiuoti į ligonines, buvo atidėti skrydžiai, įvairūs sporto renginiai, nukeltas LGBTIQ „Pride“ mėnesio renginys Baltuosiuose rūmuose.

Dėl Kanados gaisrų smulkių kietųjų dalelių šleifas nusidriekė net iki šiaurinės Europos dalies.

Šią savaitę oro kokybė kai kuriose JAV Rytų pakrantės vietose, įskaitant Niujorką – tankiausiai apgyvendintą šalies miestą, beveik pasiekė JAV Aplinkos apsaugos agentūros oro taršos skalės viršų. Vietos pareigūnai ragino žmones kuo daugiau būti namuose, o išėjus į lauką dėvėti veido kaukes.

Tokios sąlygos nėra naujiena ir netgi vis dažniau pasitaiko šalies Vakarų pakrantėje, kur gyventojai kaukes ir oro filtrus pirko dar prieš COVID-19 pandemiją ir įprato vasaros metu kasdien tikrinti oro kokybę.

Nuo 2017 metų Kalifornijoje kilo aštuoni iš dešimties didžiausių šios valstijos gaisrų.

Dėl pavojingo oro vaikai, vyresnio amžiaus suaugusieji, astma ir kitomis kvėpavimo takų ligomis sergantys žmonės kartais ištisas savaites turi likti patalpose. Pareigūnai atidarė specialias prieglaudas benamiams arba žmonėms, neturintiems galimybės naudotis švariu patalpų oru.

Gaisrų sezonas gali tapti rekordiniu

„Vakarai, kaip ir Kanada, visada degdavo, tačiau dabar svarbu tai, kad didžiuliai dūmų kiekiai susidaro labai tankiai apgyvendintame regione, todėl nukenčia daugybė žmonių“, – sakė Loreta Mickley (Loreta Mikli) iš Harvardo universiteto.

Dėl neįprastai sauso ir šilto pavasario vos prasidėjęs Kanados gaisrų sezonas gali tapti rekordiniu.

Ketvirtadienį buvo užfiksuota daugiau kaip 400 gaisrų. Daugiau kaip trečdalis jų – Kvebeke, kur, pasak viešojo saugumo ministro Francois Bonnardelio (Fransua Bonardelio), iki kitos savaitės lietaus nenumatoma, o temperatūra kils.

Jis sakė, kad kol kas nėra pranešimų apie sužeistuosius, žuvusiuosius ar apgadintus namus, tačiau ketvirtadienį dar nebuvo aišku, kada daugiau kaip 12 000 evakuotų žmonių iš įvairių bendruomenių galės grįžti.

Evakuoto Šibugamo miestelio merė Manon Cyr (Manon Sair) teigė patarusi gyventojams būti kantriems ir pažymėjo, kad tikrasis sprendimas bus gera lietaus dozė.

Tuo metu JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ketvirtadienį sakė, kad Kanadoje nuo gegužės dirba šimtai amerikiečių ugniagesių ir pagalbinio personalo darbuotojų.

Jis teigė pasiūlęs Kanados ministrui pirmininkui Justinui Trudeau (Džastinui Triudo), su kuriuo kalbėjosi trečiadienį, bet kokią papildomą pagalbą, kurios Kanadai prireiks siekiant paspartinti šių gaisrų gesinimą.

Niujorko sveikatos departamento atstovas spaudai Pedro Frisneda (Pedras Frisneda) sakė, kad ligoninės greitosios pagalbos skyriuose užregistruota daugiau nei įprastai su astmos problemomis susijusių apsilankymų, o pacientų skaičius siekė kelis šimtus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Kas mokes uz oro tarsa. Gal labusu pensininkai?

oi oi

smogas sutrugde kazkokio pider klubo rengini...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS