JT: daugiau kaip 350 tūkst. žmonių žuvo per dešimtmetį trunkantį karą Sirijoje | kl.lt

JT: DAUGIAU KAIP 350 TŪKST. ŽMONIŲ ŽUVO PER DEŠIMTMETĮ TRUNKANTĮ KARĄ SIRIJOJE

Daugiau kaip 350 tūkst. žmonių žuvo per dešimtmetį trunkantį konfliktą Sirijoje, penktadienį pranešė Jungtinės Tautos.

„Mes vertiname šį 350 209 skaičių kaip statistiškai teisingą, pagrįstą griežtu darbu“, – sakė JT vyriausioji žmogaus teisių komisarė Michelle Bachelet Ženevoje. „Tačiau tai nėra ir neturėtų būti vertinama kaip galutinis su konfliktu Sirijoje susijusių žūčių skaičius (...) Tai yra mažiausias patikrinamas skaičius ir tikrai mažesnis už tikrąjį nužudymų skaičių“, – sakė ji.

JT statistinė analizė parodė, kad tikrasis skaičius žmonių, nužudytų nuo 2011 m. kovo mėnesio, kai Sirijoje prasidėjo sukilimas, iki 2021 m. kovo, yra didesnis. Joje sakoma, kad daugeliu atvejų vis dėlto trūko informacijos ar apskritai dokumentų apie mirtis. „Į mūsų skaičių įtraukti tik tie žmonės, kuriuos buvo galima identifikuoti pagal jų pilną vardą ir pavardę, nustatytą mirties datą ir kurie mirė nustatytoje vietoje“, - sakoma pranešime.

JT duomenimis, iki šiol per konfliktą žuvo daugiau nei 27 tūkst. vaikų.

Prieš šešis mėnesius Sirijos žmogaus teisių observatorija, smurtą Sirijoje stebinti organizacija, suskaičiavo 388 tūkst. žuvusiųjų, įskaitant 117 tūkst. civilių. Prezidentui Basharui al Assadui ištikimos pajėgos šiuo metu kontroliuoja apie 70 proc. Sirijos teritorijos, ten yra apie 40 proc. gyventojų, pranešė JT.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS