JT komitetas: Prancūzija privalo visapusiškai ištirti policijos įvykdytą paauglio nužudymą | kl.lt

JT KOMITETAS: PRANCŪZIJA PRIVALO VISAPUSIŠKAI IŠTIRTI POLICIJOS ĮVYKDYTĄ PAAUGLIO NUŽUDYMĄ

  • 6

Jungtinių Tautų komitetas penktadienį paragino Prancūziją užtikrinti, kad policijos netoli Paryžiaus nušauto paauglio Nahelio (Naelio) nužudymo tyrimas būtų kruopštus ir nešališkas, ir paragino uždrausti rasinį profiliavimą. Paryžius šias JT pastabas pavadino perteklinėmis ir nepagrįstomis.

JT rasinės diskriminacijos panaikinimo komitetas (CERD), kurį sudaro 18 nepriklausomų ekspertų, išreiškė susirūpinimą dėl rasinio profiliavimo ir pernelyg didelio teisėsaugos institucijų jėgos naudojimo.

Ekspertai taip pat pasmerkė „privačios ir viešosios nuosavybės plėšikavimą ir naikinimą, taip pat pranešimus apie masinius protestuotojų areštus ir sulaikymus“.

JT komitetas teigė palankiai vertinantis tai, kad pradėtas tyrimas dėl aplinkybių, kuriomis buvo nužudytas Nahelis, kurio mirtis sukėlė smurto protrūkį Prancūzijoje.

„Prancūzija [turėtų] nedelsdama užtikrinti, kad Nahelio M. mirties aplinkybių tyrimas būtų išsamus ir nešališkas,.. patraukti baudžiamojon atsakomybėn įtariamus kaltininkus ir, jei jie bus nuteisti, juos nubausti“ atitinkamai, nurodė jis.

Komitetas taip pat paragino Prancūziją „priimti teisės aktus, kuriuose būtų apibrėžtas ir uždraustas rasinis profiliavimas“.

Jis pakartojo savo rekomendaciją, kad valdžia pirmiausia turėtų spręsti „struktūrines ir sistemines rasinės diskriminacijos, įskaitant teisėsaugos srityje, priežastis“.

Prancūzija savo ruožtu pareiškė prieštaraujanti, jos teigimu, perteklinėms ir nepagrįstoms JT komiteto pastaboms.

„Prancūzijoje draudžiamas bet koks teisėsaugos institucijų vykdomas etninis profiliavimas“, – pažymėjo Užsienio reikalų ministerija ir pridūrė, kad kova su pertekliniu rasiniu profiliavimu yra suaktyvėjusi.

Komitetas įsikišo, kai Prancūzijos administracinis teismas priėmė sprendimą, kuriuo buvo atmestas Adamos Traore (Adamos Traorės) fondo organizuojamų eitynių, skirtų Nahelio atminimui, organizatorių ieškinys, kuriuo jie siekė užginčyti šeštadienį planuoto mitingo draudimą.

2016 metais juodaodis A. Traore mirė policijos areštinėje ir sukėlė kelias naktis trukusias riaušes.

„Teisėjai nustatė, kad nors pastarosiomis dienomis smurto atvejų sumažėjo, tačiau tai, kad smurtas kilo itin neseniai, neleidžia daryti prielaidos, jog išnyko bet koks viešosios tvarkos pažeidimo pavojus“, – sakoma teismo pareiškime.

JT komitetas, prižiūrintis, kaip taikoma Tarptautinė konvencija dėl visų formų diskriminacijos panaikinimo, išreiškė susirūpinimą dėl Nahelio atvejo pagal ankstyvojo perspėjimo ir skubių veiksmų procedūrą.

Jis pareiškė, kad jam didelį susirūpinimą kelia „tebesitęsianti rasinio profiliavimo praktika ir pernelyg didelis teisėsaugos pareigūnų, ypač policijos, jėgos naudojimas prieš mažumų grupių narius, ypač afrikiečių ir arabų kilmės asmenis“.

Tokia padėtis „dažnai lemia neproporcingai dažnai pasikartojančius beveik nebaudžiamus nužudymus“, teigė komitetas.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Anonimas

jau rusai kartojasi,kai usa policininkas nusove lyg tai aibe kartu teista nusikalteli ruzkiai suorganizavo kad usa policija klaupesi pries juodukus,,bjauru buvo ziureti,,va tas pats braizas paryziuj..o rusas zudo prievartauja veik du metai ,svetimoj saly,,iszude tukstancius nekaltu,,pasaulis subines sutrauke tyli,,,idiotizmas,

...

pas mus rusai iš Ukrainos vietoj musulmonų,valdžia sako kad jie ukrainiečiai bet jie vis tiek rusai kaip juos bepavadinsi

Byyyy Rka DEJĘS

Apsišiko france nuo DEBYLU maištautoju :-)))))))))) ŠŪDAS DEMOKRATIJA už sušiktus pinigus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS