JT: per Rusijos invaziją Ukrainoje žuvo mažiausiai 474 civiliai | kl.lt

JT: PER RUSIJOS INVAZIJĄ UKRAINOJE ŽUVO MAŽIAUSIAI 474 CIVILIAI

Jungtinių Tautų žmogaus teisių biuras antradienį pranešė, kad nuo Rusijos invazijos pradžios Ukrainoje žuvo mažiausiai 474 civiliai ir dar 861 buvo sužeistas.

Vis dėlto JT vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuras (OHCHR) pažymėjo, kad šie duomenys yra neišsamūs ir kad tikrieji aukų skaičiai tikriausiai yra daug didesni.

„OHCRH mano, kad tikrieji skaičiai yra reikšmingai didesni, ypač [Kyjivo] vyriausybės kontroliuojamose teritorijose, nes daug pranešimų iš vietų, kur buvo tokių [žmonių žūties] atvejų, turi būti papildomai patvirtinti, o gauti informaciją iš kai kurių vietų, kur tęsiasi kovos veiksmai, vėluojama“, – nurodė agentūra.

Pranešime sakoma, kad papildomų aukų gali būti tokiuose miestuose kaip Volnovacha, Iziumas ar Mariupolis, kur vyko intensyvūs bombardavimai.

Keturioliktoji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

„Daugumos civilių asmenų žūties arba sužalojimų atvejų priežastis buvo Rusijos pajėgų plataus poveikio sprogstamųjų ginklų naudojimas, įskaitant artilerijos ir salvinių raketų ugnies sistemų apšaudymus, taip pat raketų ir aviacijos smūgius“, – pažymėjo OHCRH atstovė Liz Throssell (Liz Trosel).

„Dėl šios priežasties šimtai gyvenamųjų pastatų daugelyje miestų, įskaitant Černihivą, Charkivą, Chersoną, Mariupolį ir Kyjivą, buvo apgadinti arba sugriauti“, – pridūrė ji.

JT Humanitarinių reikalų koordinavimo biuras (OCHA) savo ruožtu paragino kariaujančias šalis skubiai užtikrinti „veikiančią sistemą“, kad būtų galima saugiai evakuoti kovos veiksmų zonose įstrigusius civilius ir suteikti prieigą pagalbos darbuotojams.

Gausios Rusijos pajėgos, įsiveržusios į Ukrainą vasario 24 dieną, tęsia puolimą ir apšaudo bei bombarduoja šalies miestus, nors ukrainiečių pajėgos joms įnirtingai priešinasi.

Gairės: karas Ukrainoje, civiliai, mirtys
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS