JT: Ukraina nuo invazijos pradžios prarado beveik trečdalį darbo vietų | kl.lt

JT: UKRAINA NUO INVAZIJOS PRADŽIOS PRARADO BEVEIK TREČDALĮ DARBO VIETŲ

Ukraina nuo Rusijos invazijos pradžios jau prarado 30 proc. darbo vietų, o karui užsitęsus šie praradimai taps dar didesni, trečiadienį pranešė Jungtinės Tautos.

„Ekonominiai sutrikimai kartu su dideliu skaičiumi namus palikusių žmonių šalies viduje bei pabėgėlių srautais sukelia didelių žmonių darbo vietų ir pajamų praradimų“, – nurodė JT Tarptautinė darbo organizacija (TDO).

Tolesnio karinio eskalavimo scenarijaus atveju prarandamų darbo vietų toliau daugėtų ir jų skaičius pasiektų 7 mln. arba 43,5 proc.

Pirmojoje ataskaitoje apie Rusijos karo Ukrainoje pasekmes ne tik jame dalyvaujančioms šalims, bet ir Centrinei Azijai bei visam pasauliui, TDO pateikė kelis galimus scenarijus, kurie priklausys nuo to, kaip toliau plėtosis šis konfliktas.

„Jei karo veiksmai būtų nedelsiant nutraukti, galėtų prasidėti greitas (ekonomikos – red. past.) atsigavimas, 3,4 mln. darbo vietų atkūrimas, o tai sumažintų darbo vietų praradimą iki 8,9 proc.“, – nurodė agentūra.

„Tolesnio karinio eskalavimo scenarijaus atveju prarandamų darbo vietų toliau daugėtų ir jų skaičius pasiektų 7 mln. arba 43,5 proc.“, – skelbiama ataskaitoje.

TDO gyrė Kyjivo pastangas išlaikyti veikiančią Ukrainos socialinės apsaugos sistemą.

„Ukrainos vyriausybė yra visiškai veikli, kaip ir darbdaviai ir darbininkų organizacijos“, – per spaudos konferenciją sakė TDO Europos ir Centrinės Azijos regiono direktorius Heinzas Kolleris.

„Mes ir toliau juos remiame, kad būtume pasirengę jiems padėti ne tik esant dabartinei situacijai, bet, tikimės, kad ir rekonstrukcijos etapu, pasibaigus šiam konfliktui“, – nurodė jis.

Kovą JT agentūra pranešė stabdanti visą techninį bendradarbiavimą su Rusija, kol ji nutrauks savo karą Ukrainoje, ir pavadino šią Maskvos invaziją visiškai „nesuderinama“ su narystės TDO principais.

Vasarį Rusijos pradėta invazija į Ukrainą išprovokavo didžiausią pabėgėlių krizę Europoje po Antrojo pasaulinio karo.

Remiantis JT pabėgėlių agentūros duomenimis, iš Ukrainos jau pabėgo daugiau nei 5,9 mln. žmonių – daugiausia moterys, vaikai ir seneliai.

77-oji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

TDO skaičiavimais, maždaug 2,75 mln. šių pabėgėlių yra darbinio amžiaus ir gali ieškoti darbo juos priėmusiose šalyse, jeigu karas užsitęs ir jie ilgai negalės grįžti į Ukrainą.

Du trečdaliai šių žmonių yra gerai išsilavinę ir beveik pusė iki konflikto dirbo aukštos kvalifikacijos darbą. Tik 15 proc. jų dirbo žemos kvalifikacijos darbą, nurodė TDO.

Apskaičiuota, kad šalyje šiuo metu gyvena apie 410 tūkst. anksčiau dirbusių pabėgėlių, įskaitant 200 tūkst. aukštos kvalifikacijos, 146 tūkst. vidutinės ir 64 tūkst. žemos kvalifikacijos darbuotojų, nurodė TDO.

Gairės: karas Ukrainoje, darbo vietos, ukrainiečiai netekę darbo, karas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS