JT vadovas mano, kad Ukrainos ir Rusijos karas tęsis | kl.lt

JT VADOVAS MANO, KAD UKRAINOS IR RUSIJOS KARAS TĘSIS

  • 0

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) pirmadienį pareiškė pesimistiškai vertinantis galimybę, jog Rusijos karas Ukrainoje netrukus baigsis, bet pridūrė, jog tikisi, kad iki kitų metų pabaigos jis pasibaigs.

„Veiksmingų taikos derybų artimiausioje ateityje galimybės nevertinu optimistiškai“, – pareiškė jis žurnalistams per metų pabaigoje kasmet rengiamą spaudos konferenciją Niujorke.

Nuo tada, kai Rusija vasario pabaigoje įsiveržė į kaimyninę šalį, praėjo jau beveik dešimt mėnesių.

Pirmadienį Rusija surengė dronų ataką prieš svarbią Kyjivo infrastruktūrą ir nematyti jokių ženklų, kad karas išsisemtų.

„Tikrai manau, kad karinė konfrontacija tęsis“, – pareiškė JT generalinis sekretorius organizacijos būstinėje.

„Manau, mums vis dar teks palaukti to momento, kai bus įmanoma surengti rimtas taikos derybas. Artimiausioje ateityje tokių derybų neįžvelgiu“, – pridūrė jis.

Po kelių ratų taikos derybų, kurioms dviejų šalių delegacijos buvo susitikusios konflikto pradžioje, derybos greitai įstrigo.

Ukraina sako, kad Rusijai reikės išvesti visas savo pajėgas iš Ukrainos teritorijos, kad būtų galima surengti derybas.

O praėjusį mėnesį vienas Ukrainos aukšto rango pareigūnas pareiškė, jog bet kokie pokalbiai, kurie nebūtų pagrįsti tarptautinės bendruomenės pripažintomis Ukrainos sienomis, būtų „nepriimtini“.

A. Guterresas pareiškė turįs „didelių“ vilčių, kad taiką bus galima pasiekti 2023 metais.

Jis paminėjo „pasekmes“, su kuriomis susidurs Ukrainos žmonės, Rusijos visuomenė ir dėl karo su didelėmis maisto ir energijos kainomis kovojanti pasaulio ekonomika, jei susitarimas nebus pasiektas.

„Štai kodėl turime daryti viską, kas tik įmanoma, kad taikos susitarimas būtų pasiektas iki 2023 metų pabaigos“, – pareiškė JT vadovas.

Per maždaug valandą trukusią spaudos konferenciją A. Guterresas atsakė į klausimus įvairiomis temomis, įskaitant taiką Artimuosiuose Rytuose, Šiaurės Korėjos raketas ir sudėtingą padėtį Malyje.

Irano režimo susidorojimą su moterų vadovaujamais protestais jis pavadino „visiškai nepriimtinu“.

„Matome didžiulius žmogaus teisių pažeidimus, kuriuos mes griežtai smerkiame“, – pabrėžė A. Guterresas.

Gairės: Antonio Guterresas, Jungtinės Tautos, karas Ukrainoje, Rusija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS