JT vadovas pasmerkė pažeidimus Gazoje ir ragina paskelbti paliaubas | kl.lt

JT VADOVAS PASMERKĖ PAŽEIDIMUS GAZOJE IR RAGINA PASKELBTI PALIAUBAS

  • 0

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) antradienį pareiškė, kad, Izraeliui puolant Gazos Ruožą, pažeidžiama tarptautinė teisė, ir paragino nedelsiant paskelbti humanitarines paliaubas, kad būtų suteikta pagalba.

Krizė smarkiai suskaldė JT Saugumo Tarybą, kurios aukšto lygio posėdyje Izraelį supykdė JT vadovo pareiškimas. Jame palestiniečių užsienio reikalų ministras savo ruožtu apgailestavo dėl neveiklumo konflikte, per kurį abiejose pusėse žuvo tūkstančiai žmonių, daugiausia civilių.

Pradėdamas sesiją A. Guterresas pasmerkė spalio 7-osios islamistų grupuotės „Hamas“ išpuolius, pavadindamas juos pasibaisėtinais, ir perspėjo dėl kolektyvinės bausmės palestiniečiams.

„Esu labai susirūpinęs dėl akivaizdžių tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimų, kuriuos matome Gazoje. Norėčiau aiškiai pasakyti, kad nė viena ginkluoto konflikto šalis nėra viršesnė už tarptautinę humanitarinę teisę“, – sakė A. Guterresas Saugumo Tarybos posėdyje, aiškiai neįvardydamas Izraelio.

A. Guterresas JT Saugumo Tarybos posėdyje teigė, kad palestiniečiai „jau 56 metus kentė dusinančią okupaciją“ ir pridūrė, jog „svarbu pripažinti, kad „Hamas“ išpuoliai neįvyko vakuume“.

Izraelio užsienio reikalų ministras Eli Cohenas (Elis Koenas) netruko pasmerkti A. Guterresą dėl jo kritikos Izraelio kampanijai Gazos Ruože ir pateikė vaizdingų detalių apie „Hamas“ išpuolius prieš civilius gyventojus.

„Pone generalini sekretoriau, kokiame pasaulyje gyvenate?“ – E. Cohenas kreipėsi į JT vadovą Saugumo Tarybos posėdyje.

„Mes atidavėme palestiniečiams Gazos Ruožą iki paskutinio milimetro. Ginčo dėl Gazos Ruožo žemės nėra“, – sakė E. Cohenas, atkreipęs dėmesį į tai, 2005 metais Izraelis visiškai pasitraukė iš Gazos.

Netrukus Izraelis įvedė šios nuskurdusios teritorijos blokadą, kuri galioja nuo tada, kai į valdžią atėjo „Hamas“.

Tuo tarpu Izraelio ambasadorius prie JT Giladas Erdanas paragino A. Guterresą atsistatydinti ir socialiniame tinkle „X“ parašė, kad JT vadovo pastabos pateisina terorizmą ir žudymą.

Milžiniškos kančios

Anot Izraelio pareigūnų, „Hamas“ kovotojai, spalio 7 dieną įsiveržę į Izraelį iš Gazos Ruožo, nužudė mažiausiai 1,4 tūkst. žmonių ir paėmė daugiau kaip 220 įkaitų.

Per atsakomuosius Izraelio bombardavimus Gazos Ruože žuvo daugiau kaip 5,7 tūkst. palestiniečių, pranešė „Hamas“ valdoma teritorijos sveikatos apsaugos ministerija.

A. Guterresas, kuris asmeniškai nuvyko į Egipto ir Gazos Ruožo pasienio perėją, siekdamas paskatinti įsileisti pagalbą, palankiai įvertino tai, kad per Rafos perėją iki šiol pervažiavo trys pagalbos konvojai.

„Tačiau tai yra tik pagalbos lašas poreikių vandenyne. Be to, mūsų JT degalų atsargos Gazoje baigsis per kelias dienas. Tai būtų dar viena katastrofa, – teigė A. Guterresas. – Siekdamas palengvinti milžiniškas kančias, palengvinti pagalbos teikimą ir padidinti jos saugumą bei palengvinti įkaitų išlaisvinimą, dar kartą raginu nedelsiant paskelbti humanitarines paliaubas.“

Saugumo Tarybos posėdyje dalyvauja aukščiausio rango diplomatai, įskaitant valstybės sekretorių Antony Blinkeną (Entonį Blinkeną), kuris anksčiau atmetė raginimus nutraukti ugnį, sakydamas, kad tai tik leistų „Hamas“ persigrupuoti.

Praėjusią savaitę Jungtinės Valstijos vetavo rezoliucijos dėl krizės projektą, teigdamos, kad jame nepakankamai remiama Izraelio teisė į savigyną.

A. Blinkenas Saugumo Tarybai pranešė, kad JAV teikia naują rezoliuciją, į kurią, anot jo, įtrauktos esminės Saugumo Tarybos narių pastabos.

Jis klausė, kodėl nėra didesnio pasipiktinimo dėl izraeliečių žudymo.

„Turime patvirtinti bet kurios tautos teisę gintis ir neleisti, kad tokia žala pasikartotų. Nė vienas šios Tarybos narys – nė viena tauta visoje šioje institucijoje – negalėtų ar nenorėtų toleruoti savo žmonių žudynių“, – sakė A. Blinkenas.

Palestiniečių užsienio reikalų ministras Riyadas al Maliki (Rijadas Malikis) pasmerkė Saugumo Tarybos neveiklumą.

„Okupacinė Izraelio valdžia sąmoningai, sistemingai ir žiauriai vykdo nuolatines civilių gyventojų žudynes neteisėtai užimtose palestiniečių teritorijose“, – sakė jis.

„Sustabdyti juos – mūsų bendražmogiška pareiga, – teigė jis. – Šios tarybos neveiklumas yra nepateisinamas.“

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS