Kabule per ataką prieš politinį mitingą žuvo mažiausiai 27 žmonės | kl.lt

KABULE PER ATAKĄ PRIEŠ POLITINĮ MITINGĄ ŽUVO MAŽIAUSIAI 27 ŽMONĖS

Kabule mažiausiai 27 žmonės žuvo penktadienį per išpuolį, kurio taikiniu tapo vienas politinis mitingas, pranešė pareigūnai.

Ši ataka yra pirmasis didelis išpuolis Afganistano sostinėje nuo JAV ir Talibano taikos susitarimo pasirašymo praeitą savaitgalį.

Vidaus reikalų ministerijos atstovas Nusratas Rahimi (Nusratas Rahimis) sakė, kad tarp žuvusiųjų esama moterų ir vaikų. Dar mažiausiai 29 žmonės buvo sužeisti.

Talibanas iš karto paneigė atsakomybę dėl šios atakos per ceremoniją, skirtą pagerbti šiitiškos Islamo vienybės partijos (Hezbe Wahdat) lyderiui Abdul Ali Mazari (Abdul Ali Mazariui), 1995 metais nužudytam talibų kovotojų.

Atsakomybę už ataką per praėjusių metų ceremoniją, kai nuo minosvaidžių ugnies žuvo mažiausiai 11 žmonių, prisiėmė „Islamo valstybė“ (IS).

N. Rahimi anksčiau sakė, kad šaudymas prasidėjo 11 val. 20 min. vietos laiku iš šalia statomo pastato. Minimas rajonas yra miesto vakaruose, kur gyvena daugiausia šiitai.

„Netrukus po atakos policijos pajėgos ir policijos specialiųjų pajėgų daliniai nuskubėjo į įvykio vietą“, – vietos žiniasklaidai sakė N. Rahimi, kuris pridūrė, kad pavieniai susišaudymai dar tęsiasi.

Ceremonijoje dalyvavo daug Afganistano politikos elito atstovų, tarp jų faktinis premjeras Adullah Abdullah (Abdula Abdula) ir jo pavaduotojas M. Mohaqiqas, etninių hazarų lyderis.

Vidaus reikalų ministerija vėliau reporteriams patvirtino, kad „visi aukšto rango pareigūnai buvo saugiai evakuoti iš tos vietos“.

Incidentas įvyko mažiau nei savaitė po to, kai JAV ir Talibanas pasirašė susitarimą, turintį sudaryti sąlygas per 14 mėnesių visiškai išvesti užsienio pajėgas iš Afganistano.

Tačiau kovos šalyje tęsiasi  ir temdo viltis, kad susitarimas sumažins smurtą.

IS Afganistane pradėjo veikti 2015-aisiais ir daug metų kontroliavo teritoriją rytinėje Nangarharo provincijoje.

IS yra prisiėmusi atsakomybę už virtinę siaubingų išpuolių susprogdinant bombas. Kelių tokių išpuolių Kabule taikiniai buvo šiitų bendruomenė.

Pastaraisiais mėnesiais ši sunitų grupuotė, kurią daug metų persekiojo JAV ir afganistaniečių pajėgos, patyrė virtinę nesėkmių, be to, puolimų prieš jos kovotojus buvo surengęs ir Talibanas.

Vis dėlto IS tebėra Afganistane, pirmiausia rytinėje Kunaro provincijoje netoli Pakistano sienos, Nangarharo ir Kabulo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS