Kabule per mirtininko sprogdintojo ataką nužudytas įtakingas Talibano dvasininkas | kl.lt

KABULE PER MIRTININKO SPROGDINTOJO ATAKĄ NUŽUDYTAS ĮTAKINGAS TALIBANO DVASININKAS

  • 0

Įtakingas Talibano dvasininkas, žinomas dėl savo ugningų kalbų, smerkiančių džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“, ketvirtadienį buvo nužudytas per mirtininko sprogdintojo išpuolį jo dvasinėje seminarijoje Afganistano sostinėje, pranešė policija.

Rahimullah Haqqani (Rahimula Hakanis), pastaruoju metu viešai pasisakęs už galimybę mergaitėms lankyti mokyklas, anksčiau mažiausiai dukart buvo tapęs pasikėsinimų nužudyti taikiniu. Vienas iš jų buvo surengtas Pakistane 2020 metų spalį.

„Jis vienintelis žuvo kaip kankinys“, – naujienų agentūrai AFP sakė Kabulo policijos atstovas Khalidas Zadranas (Chalidas Zadranas). Jis pridūrė, kad dar mažiausiai keturi žmonės per sprogimą buvo sužeisti.

Talibų vyriausybės atstovas Bilalas Karimi (Bilalas Karimis) patvirtino, kad R. Haqqani žuvo „per ataką, įvykdytą bailaus priešo“, bet daugiau detalių nepateikė“.

Talibano šaltiniai sakė, kad nors R. Haqqani neužėmė jokių oficialių pareigų, jis buvo įtakingas veikėjas, daug metų mokęs daugelį šio islamistų judėjimo narių.

Virtinė Talibano pareigūnų per socialinius tinklus reiškė užuojautą.

„Atlikai savo pareigą. Likimo negalima išvengti, bet musulmonų bendrija liko našlaičiais“, – per tviterį parašė buvęs Kabulo policijos atstovas Mobinas Khanas (Mobinas Chanas).

R. Haqqani buvo žinomas dėl savo piktų pasisakymų prieš IS, surengusią Afganistane vieną ataką po Talibano grįžimo į valdžią pernai rugpjūtį.

Pastaraisiais mėnesiais jis taip pat pasisakė už mergaičių teisę lankyti mokyklas.

„Remiantis šariatu, nėra pagrindo sakyti, kad moterų švietimas neleistinas. Nėra jokio pateisinimo“, – gegužę dvasininkas sakė duodamas interviu britų visuomeniniam transliuotojui BBC.

Prieš metus užgrobęs valdžią Talibanas įvedė griežtus suvaržymus mergaitėms ir moterims, vadovaudamasis savąja itin griežta islamo teisės interpretacija.

Talibai didžiojoje Afganistano dalyje neleido iš naujo atidaryti vidurinių mokyklų mergaitėms.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS