Tarp mirtininko išpuolio Kabule aukų – du Rusijos ambasados darbuotojai | kl.lt

TARP MIRTININKO IŠPUOLIO KABULE AUKŲ – DU RUSIJOS AMBASADOS DARBUOTOJAI

Afganistano sostinėje pirmadienį per sprogdintojo mirtininko išpuolį netoli Rusijos ambasados žuvo du šios diplomatinės misijos darbuotojai ir dar keturi žmonės.

Tai pirmas išpuolis prieš užsienio misijas nuo praėjusių metų rugpjūčio, kai šalyje valdžią užgrobė Talibanas. Mirtininkas savo bombą susprogdino netoli įėjimo į ambasados konsulinį skyrių.

„Be jokios abejonės, kalbame apie teroristinį aktą, kuris yra absoliučiai nepriimtinas“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Afganistano Užsienio reikalų ministerija patvirtino, kad žuvo du ambasados darbuotojai.

Taip pat žuvo keturi konsulinių paslaugų laukę afganai, o dar keli žmonės buvo sužeisti, pranešė Kabulo policija.

Talibanui sugrįžus į valdžią smurto Afganistane sumažėjo, tačiau pastaraisiais mėnesiais šalį supurtė keli bombų sprogimai, įskaitant išpuolius prieš mažumų bendruomenes. Atsakomybę už daugelį šių atakų prisiėmė džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS).

Kaip ir po kitų pastarojo meto atakų, didelės Talibano saugumo pajėgos apsupo sprogimo rajoną ir neleido žiniasklaidos atstovams filmuoti aplink jį.

Atsakomybės už išpuolį prieš Rusijos ambasadą Kabule kol kas niekas neprisiėmė.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sakė, kad nedelsiant buvo imtasi žingsnių saugumui ambasadoje sustiprinti. Misija įsikūrusi vienoje pagrindinių Kabulo gatvių, vedančių į šalies parlamentą.

Žvalgybos „silpnumas“

Ataka neabejotinai sudarys keblumų Talibano vadovybei, ištisus mėnesius raginančiai užsienio valstybes vėl atidaryti savo ambasadas Kabule ir tvirtinančiai, kad saugumas yra užtikrinamas.

Pernai per chaotiškus įvykius, kai Talibanas perėmė šalies kontrolę, Rusijos ambasada buvo viena iš nedaugelio savo darbą tęsusių misijų – dauguma valstybių uždarė savo ambasadas ir evakavo darbuotojus.

Afganistano Užsienio reikalų ministerija paskelbė, kad pradėtas tyrimas ir kad valdžia „neleis priešams tokiais neigiamais veiksmais kenkti santykiams tarp abiejų šalių“.

Afganistano saugumo analitikas Hekmatullah Hekmatas (Hekmatula Hekmatas) sakė, kad ataka pademonstravo vyriausybės „silpnumą“ renkant žvalgybinę informaciją.

„Jei jie negali užkirsti kelio tokioms atakoms Kabulo širdyje, tuomet jie negali užtikrinti saugumo kaimo vietovėse“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Jungtinių Tautų misija Afganistane pasmerkė išpuolį.

„UNAMA pabrėžia, kad de facto valdžiai reikia imtis žingsnių žmonių ir diplomatinių misijų saugumui užtikrinti“, – sakoma socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtame pareiškime.

Penktadienį Herato mieste per mirtininko išpuolį prieš vieną didžiausių Vakarų Afganistano mečečių žuvo bent 18 žmonių, tarp jų įtakingas, Talibaną rėmęs jos imamas Mujibas ur Rahmanas Ansari (Mudžibas Rahmanas Ansaris), ragindavęs kapoti galvas visiems, kas įvykdo „net menkiausią“ veiksmą prieš vyriausybę.

Išpuolis prieš M. ur R. Ansari įvykdytas nepaisant to, kad vyriausybė jam buvo skyrusi didelę apsaugą, įskaitant šarvuotą automobilį ir asmens sargybinius.

Šiemet buvo įvykdyti keli išpuoliai prieš mečetes įvairiose šalies vietose. Atsakomybę už kai kurias iš šių atakų prisiėmė IS.

Rugpjūčio 17 dieną per sprogimą sausakimšoje mečetėje Kabule žuvo mažiausiai 21 žmogus, o dar dešimtys buvo sužeisti.

IS dažniausiai taikosi į mažumas, tokias kaip šiitai, sufijai ir sikhai.

IS yra sunitų Islamistų grupė, kaip ir Talibanas, bet abi šios grupės yra nesutaikomos priešininkės ir laikosi labai skirtingos ideologijos.

Talibano pareigūnai tvirtina, kad IS jau yra nugalėta, bet ekspertai sako, kad ši grupuotė yra didžiausias saugumo iššūkis dabartiniams šalies valdytojams.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Tai

Konkurencija tarp rusofašistų ir vietinių teroristų

SUSIJUSIOS NAUJIENOS