Kanada ir Nyderlandai kreipėsi į TTT kaltindami Siriją dėl kankinimų | kl.lt

KANADA IR NYDERLANDAI KREIPĖSI Į TTT KALTINDAMI SIRIJĄ DĖL KANKINIMŲ

  • 1

Kanada ir Nyderlandai kreipėsi į Tarptautinį Teisingumo Teismą (TTT), kaltindami Siriją kankinimais, pirmadienį pranešė tribunolas.

Tai pirmoji byla Jungtinių Tautų aukščiausiajame teisme dėl pilietinio karo Sirijoje žiaurumų.

Hagoje įsikūręs TTT pareiškime nurodė, kad olandai ir kanadiečiai apkaltino Damaską pažeidus JT konvenciją, draudžiančią kankinimus ar kitokį žiaurų elgesį, įskaitant cheminių ginklų naudojimą.

Abi šalys tvirtina, kad Sirija įvykdė daugybę tarptautinės teisės pažeidimų, ir nori, kad TTT priimtų laikinąsias priemones, įpareigojančias Damaską nutraukti įtariamą plačiai paplitusią kankinimų programą, nukreiptą prieš vyriausybei oponuojančius asmenis per ilgai trunkantį šalies pilietinį karą.

Prieš trejus metus Nyderlandai pirmą kartą paskelbė apie planą patraukti Siriją atsakomybėn už, jų teigimu, siaubingus nusikaltimus ir diplomatine nota paprašė Basharo al Assado (Bašaro Asado) vyriausybės pradėti derybas pagal JT konvenciją prieš kankinimą ir kitokį žiaurų, nežmonišką ar žeminantį elgesį ar baudimą. Kanada prie šio proceso prisijungė 2021 metais.

Pagal 1984 metų sutartį reikalaujama, kad šalys, prieš pateikdamos ginčą Hagos teismui, pradėtų tarpininkavimo procedūrą. Skunde teigiama, kad šis procesas nepavyko.

Nyderlandai ir Kanada sako, kad yra pakankamai įrodymų, jog režimas nuo 2011 metų sistemingai vykdo šiurkščius žmogaus teisių pažeidimus prieš savo žmones.

„Sirijos civiliai gyventojai buvo kankinami, žudomi, dingdavo, puolami nuodingomis dujomis arba bėgdami dėl savo gyvybės netekdavo visko“, – pareiškime teigė užsienio reikalų ministras Wopke Hoekstra (Vopkė Hukstra).

Skunde cituojamos Tarptautinio nešališko ir nepriklausomo mechanizmo dėl Sirijos – Jungtinių Tautų institucijos, kuriai pavesta tirti konflikto metu padarytus nusikaltimus – išvados. Tačiau bandymus įsteigti specialų tribunolą, kuris vykdytų baudžiamąjį persekiojimą už tuos nusikaltimus, blokavo Rusija. Prezidentas Vladimiras Putinas daugiau nei dešimtmetį trunkančio smurto metu rėmė B. al Assadą, o Rusijos samdiniai buvo kaltinami beatodairiškai bombardavę civilius gyventojus.

Sirijai siekiant normalizuoti diplomatinius santykius, didėja spaudimas tarptautinei bendruomenei imtis veiksmų, kad Sirija būtų patraukta atsakomybėn. Praėjusį mėnesį Arabų lyga grąžino Siriją į savo gretas ir nutraukė 12 metų trukusį narystės regioninėje sąjungoje sustabdymą.

„Kūrybiškai ieškojome būdų, kaip užtikrinti teisingumą aukoms“, – naujienų agentūrai AP sakė tarptautinis žmogaus teisių advokatas Toby Cadmanas (Tobis Kadmanas), dirbantis su šia byla Nyderlanduose.

Nors tarptautinės pastangos kol kas buvo nesėkmingos, nacionaliniai teismai nuteisė keletą režimo pareigūnų. Vokietija, remdamasi universaliosios jurisdikcijos principu, nuteisė keletą buvusių režimo pareigūnų už kankinimus, nusikaltimus žmoniškumui ir karo nusikaltimus. Visi šie vyrai buvo paprašę prieglobsčio Vokietijoje.

Praėjusį mėnesį Prancūzijos teisėjai leido trims buvusiems aukšto rango režimo nariams stoti prieš teismą dėl nusikaltimų žmoniškumui, jiems nužudžius du Sirijos ir Prancūzijos dvigubą pilietybę turinčius asmenis. Trijulė nėra suimta Prancūzijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Taigi

abrozdėlis, tai kaip 2 H2O lašai, - lietuviškas paleckiukas...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS