Karas: Donbase – intensyvios atakos , M. Podoliakas – Rusija nori pusmečiui įšaldyti karą | kl.lt

KARAS: DONBASE – INTENSYVIOS ATAKOS , M. PODOLIAKAS – RUSIJA NORI PUSMEČIUI ĮŠALDYTI KARĄ

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pabrėžė, kad gynėjų armija sėkmingai naikina Rusijos kariuomenės logistiką.

„Per šią savaitę Ukrainos ginkluotosios pajėgos ir mūsų žvalgyba pasiekė stiprių rezultatų naikinant Rusijos kariuomenės logistiką, okupantų bazes. Kiekvienas smūgis priešo amunicijos sandėliams, jų bazėms, rusiškos technikos klasteriams gelbsti Ukrainos karių ir civilių gyvybes“, – vakarinėje vaizdo žinutėje teigė Ukrainos prezidentas.

Jis padėkojo visiems, kurie tiekia Ukrainai reikiamus ginklus.

165-oji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

„Šią savaitę buvo susitarta dėl kito Jungtinių Valstijų paramos paketo, kuriame yra šaudmenų HIMARS. Visi jie pritaikyti kuo tikslesnei ir naudingesnei mūsų bendrai gynybos strategijai. Darome viską, kad gautume dar efektyvesnius ir modernesnius ginklus“, – tikino V. Zelenskis.

Pasak prezidento, nuo Rusijos invazijos pradžios buvo deokupuota 1060 Ukrainos gyvenviečių.

Darome viską, kad gautume dar efektyvesnius ir modernesnius ginklus.

„Viena iš svarbiausių rugpjūčio ir rugsėjo krypčių – mūsų greito atsigavimo plano įgyvendinimas. Reikia pasiekti tai, kad iš priešo išvaduotose teritorijose žmonėms būtų sudarytos sąlygos normaliai gyventi ir pasiruošti rudeniui bei žiemai. Jau išlaisvinti 1060 gyvenviečių ir didžiajai daugumai jų reikia atstatymo, atlikti išminavimo darbus“, – kalbėjo jis.

JT: keturiems laivams su maisto produktais sekmadienį leista išplaukti iš Ukrainos uostų

Bendrasis koordinavimo centras Stambule leido sekmadienį išplaukti iš Ukrainos uostų keturiems laivams su maisto produktais.

Tai pranešė „Ukrinform“, remdamasi JT spaudos tarnyba.

Gautomis žiniomis, keturi laivai išplauks iš Čornomorsko ir Odesos su 161 084 tonomis maisto produktų.

Patikslinama, kad sausakrūviai laivai „MV Glory“ ir „MV Riva Wind“ plukdys į Turkiją daugiau kaip 100 tūkst. tonų kukurūzų, laivas „MV Star Helena“ gabens į Kiniją 45 tūkst. tonų miltų, o laivas „MV Mustafa Necati“ pristatys į Italiją 6 tūkst. tonų saulėgrąžų aliejaus.

Laivai bus patikrinti Turkijoje.

Be to, netoli Stambulo išmetęs inkarą sausakrūvis laivas „MV Osprey S“ gavo leidimą plaukti į Čornomorsko uostą.

„Ukrinform“ primena, kad penktadienio rytą iš Didžiosios Odesos uostų išplaukė pirmasis laivų su ukrainietiškais grūdais karavanas.

Okupantų veiksmai Zaporižios AE kelia nerimą

Rusija nori atjungti Zaporižios AE nuo Ukrainos energetikos sistemos ir atjungti energiją pietuose – „Energoatom“, praneša „Unian“.

Kaip skelbiama, karinę techniką su ginklais ir sprogmenimis okupantai deda į jėgos agregatų mašinų skyrius. Apie tai „Telegram“ kanale pranešė Ukrainos branduolinių jėgainių operatorė „Energoatom“.

„Branduolinio terorizmo aktai Zaporižios atominėje elektrinėje – jos apšaudymai artilerija yra skirti sunaikinti stoties infrastruktūrai, sugadinti visas elektros linijas, kuriomis elektra tiekiama į Ukrainos energetikos sistemą, atjungiant elektros energiją šalies pietuose“, – teigė „Energoatom“.

Manoma, kad apšaudymas gali tęstis, nes Rusija perėjo prie branduolinės ir radiacinės avarijos Zaporižios AE sukūrimo scenarijaus. Tam gali užkirsti kelią Jungtinės Tautos, Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) ir Pasaulinė branduolinių įrenginių operatorių asociacija (WANO), taip pat nuolatinis tarptautinės bendruomenės spaudimas Rusijos Federacijai išvesti savo karius iš stoties.

„Jei to nebus padaryta dabar, tai Rusija įgyvendins savo planą Zaporižios atominę elektrinę (ZAE) paversti branduolinių teroristų karine baze. Dabar tam pasitarnauja aktyvūs stotyje esančių „Rosatom“ atstovų veiksmai, kurie derina specialią programą, skirtą atkirsti ZAE nuo Ukrainos energetikos sistemos, sugadinant visas ZAE ryšio linijas su Ukrainos energetikos sistema“, – pabrėžė„Energoatom“.

„Be Zaporižios AE infrastruktūros sunaikinimo, šis planas taip pat apima tolesnį visišką stoties užtemdymą, paleidžiant visų jėgainių dyzelinius generatorius, kad būtų užtikrintas visuose branduoliniuose reaktoriuose esančio branduolinio kuro aušinimas ir kiekvieno energetinio bloko panaudoto branduolinio kuro baseinai“, – rašoma ataskaitoje.

Be to, okupantai karinę techniką su ginklais ir sprogmenimis deda į 1-ojo ir 2-ojo energetinių blokų mašinų skyrius, faktiškai kasybos blokus su dviem atominiais reaktoriais. „Ir tai yra papildomas ZAE pakrantės linijos, esančios už aušinimo tvenkinio linijos ir gretimos Kachovkos rezervuaro kranto kasybos. Netrukus visa tai su didele tikimybe gali sukelti branduolinę ir radiacinę katastrofą, kurios pasekmes pajus ne tik Ukraina, bet ir visa Europa“, – pabrėžė „Energoatom“.

JAV ekspertai: Zaporižios atominę elektrinę Rusija naudoja kaip branduolinį skydą

Jungtinėse Amerikos Valstijose veikiantis Karo studijų institutas, remdamasis viešai prieinama informacija, skelbia nuogąstavimus dėl okupantų veiksmų Zaporižios AE.

„Abi šalys tvirtino, kad apšaudymas sukėlė gaisrą elektrinės vandenilio stotyje. Rugpjūčio 5 d. Rusijos paskirtas Zaporižios srities okupacinės administracijos vadovas Jevhenijus Balickis pareiškė, kad Ukrainos pajėgos, apšaudydamos elektrinę, „nusprendė pastatyti visą Europą ant branduolinės katastrofos slenksčio“. Rugpjūčio 6 d. Ukrainos Zaporižios srities karinės administracijos vadovas Oleksandras Staruchas pareiškė, kad Rusijos pajėgos bando „išprovokuoti“ ukrainiečius apšaudyti AE, kad Vakarai nesiryžtų tiekti ginklų Ukrainai“, – rašo Karo studijų institutas.

„Karo studijų institutas anksčiau įvertino, kad Rusijos pajėgos greičiausiai naudojasi AE, kad pasinaudotų Vakarų baime dėl branduolinės katastrofos Ukrainoje, siekdamos sumenkinti Vakarų valią teikti karinę paramą Ukrainos kontrpuolimui, taip pat veiksmingai naudodamos elektrinę kaip branduolinį skydą, kad užkirstų kelią Ukrainos smūgiams Rusijos pajėgoms ir įrangai“, – nurodo Karo studijų instituto ekspertai.

V. Zelenskis po atominės elektrinės apgadinimo smerkia Rusijos terorą

V. Zelenskis šeštadienį apkaltino Rusiją naudojantis Zaporižios atomine elektrine terorui, elektrinės operatorei paskelbus apie padarytą didelę žalą.

Valstybinė agentūra „Enerhoatom“, Ukrainos pietryčiuose esančios Zaporižios atominės elektrinės operatorė, šeštadienį pranešė, kad dalis elektrinės statinių buvo „smarkiai apgadinti“ karinių smūgių, dėl kurių teko išjungti vieną reaktorių.

Penktadienį smūgiai didžiausiai Europoje atominei jėgainei smarkiai apgadino stotį, kurioje laikomas azotas ir deguonis, taip pat „pagalbinį pastatą“, per platformą „Telegram“ parašė „Enerhoatom“.

Dėl smūgių Zaporižios elektrinei Kyjivas ir Maskva kaltino vienas kitą.

Šeštadienio vakaro pareiškime V. Zelenskis dar kartą apkaltino Maskvą terorizmu ir sakė, kad „Rusijos teroristai pirmieji pasaulyje panaudojo atominę elektrinę... terorui“.

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vadovas Rafaelis Grossi (Rafaelis Grosis) išreiškė nerimą dėl elektrinės apšaudymo, akcentuojančio „labai realią branduolinės katastrofos grėsmę“.

Bet kokia karinė apšaudymo galia nukreipta į šį objektą ar naudojama iš jos prilygtų žaidimui su ugnimi, galinčiam turėti katastrofiškų padarinių.

„Bet kokia karinė apšaudymo galia nukreipta į šį objektą ar naudojama iš jos prilygtų žaidimui su ugnimi, galinčiam turėti katastrofiškų padarinių“, – pridūrė jis.

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) ataką pasmerkė kaip „sunkų ir neatsakingą branduolinės saugos taisyklių pažeidimą ir dar vieną pavyzdį, kaip Rusija nepaiso tarptautinių normų“.

Nužudytas prorusiškas pareigūnas

Tuo metu Ukrainos rytuose ir pietuose tęsiantis karo veiksmams, promaskvietiška rusų okupuoto Chersono regiono valdžia pranešė apie pareigūno nužudymą.

Kachovkos rajono, esančio maždaug už 80 km į rytus nuo Chersono miesto, administracijos vadovo pavaduotojas Vitalijus Huras, kuris šeštadienį buvo pašautas, ligoninėje mirė, pranešė Rusijos valstybinė žiniasklaida.

Naujienų agentūra TASS citavo rusų primestos Chersono administracijos vadovo pavaduotojos Jekaterinos Gubarevos pranešimą „Telegram“ kanalu, kad V. Huras „nuo sužeidimų mirė“.

Pranešime sakoma, kad V. Huras buvo užpultas savo namuose, į jį kelis kartus šauta.

Birželio mėnesį tame pačiame rajone buvo nužudytas kitas Maskvos paskirtas pareigūnas. Skelbta, kad jo automobilyje buvo padėta bomba.

Per kelis pastaruosius mėnesius buvo pranešta apie keletą mėginimų nužudyti prorusiškų administracijų pareigūnus Ukrainos srityse, okupuotose Rusijos pajėgų nuo invazijos pradžios vasario gale.

V. Zelenskis savo šeštadienio pareiškime taip pat užsipuolė žmogaus teisių organizaciją „Amnesty International“ ir jos kaltinimus Ukrainos kariuomenei sugretino su tyla dėl Rusijos veiksmų.

Kalbėdamas apie smūgius Zaporižios atominei elektrinei jis sakė, kad nors tai yra „vieni pavojingiausių nusikaltimų prieš ukrainiečius ir visus europiečius... dėl kažkokios priežasties vis dar nėra ataskaitos ar net paprastos žinutės iš „Amnesty International“.

„Tai labai iškalbinga tyla, dar kartą parodanti manipuliacinį šios organizacijos atrankumą“, – pridūrė jis.

„Amnesty International“ išprovokavo įtūžį Ukrainoje, ketvirtadienį paskelbusi ataskaitą, kurioje ukrainiečių kariuomenė kaltinama sukelianti pavojų civiliams, kai įkuriamos bazės mokyklose arba ligoninėse, taip pat rengianti kontratakas iš tankiai apgyventų teritorijų.

„Amnesty International“ padalinio Ukrainoje vadovė atsistatydino, apkaltinusi šią grupę atkartojant Kremliaus propagandą kontraversiškoje ataskaitoje.

Lenkijos ambasadorius: jeigu ukrainiečiai būtų anksčiau gavę HIMARS, jie nebūtų pasitraukę iš Mariupolio

Lenkijos ambasadorius Ukrainoje Bartoszas Cichockis mano, jog spartesnis HIMARS raketų kompleksų tiekimas Kyjivui būtų neleidęs Rusijos pajėgoms užimti Mariupolio.

Lenkų diplomatas savo nuomonę išdėstė interviu leidiniui „Polska Times“.

Ukrainiečiai tiesiog stovėjo už 100 kilometrų nuo šio miesto, juos skyrė lyguma, jie negalėjo pastūmėti fronto linijos ir buvo priversti tik stebėti savo draugų tragediją.

„Puikiai žinome, jog jei HIMARS būtų anksčiau pasiekę Ukrainą, tai galbūt būtų pavykę išvengti Mariupolio tragedijos. Ukrainiečiai tiesiog stovėjo už 100 kilometrų nuo šio miesto, juos skyrė lyguma, jie negalėjo pastūmėti fronto linijos ir buvo priversti tik stebėti savo draugų tragediją“, – pareiškė ambasadorius.

Pasak B. Cichockio, jeigu Ukraina tuo metu būtų turėjusi HIMARS raketų kompleksų, ji nebūtų įleidusi rusų į Mariupolį.

„Todėl turime savęs paklausti, ar mes stebėsime, kaip Ukraina plūsta krauju ir galiausiai nugali, o paskui ištisus dešimtmečius atsistatinėja, kas irgi sukels ilgalaikį nestabilumą prie mūsų sienų, ar verčiau sutelksime gretas, dėsime dar didesnes pastangas ir priartinsime šią pergalę, o kartu sutrumpinsime atstatymo ir stabilumo atkūrimo laikotarpį“, – pareiškė diplomatas.

Jis pabrėžė, kad dėl Ukrainos pergalės kare su Rusija „nėra jokių abejonių“.

„Jeigu nebus kažkokio nesuprantamo posūkio, dėl kurio Vakarai nutrauktų karinę ir ekonominę pagalbą Ukrainai ir atšauktų sankcijas Rusija, tai Ukraina apsigins. Tai tik laiko klausimas, bet kartu ir aukų skaičiaus ir sugriovimų masto klausimas“, – pridūrė jis.

Ukrainos pareigūnas: per parą Donecko srityje okupantai pražudė penkis civilius

Pastarąją parą okupantai rusai Donecko srityje pražudė penkis ir sužeidė aštuonis civilius.

Tai sekmadienį „Telegram“ kanale pranešė Donecko srities karinės administracijos vadovas Pavlo Kirilenka, kuriuo remiasi „Ukrinform“.

„Rugpjūčio 6 d. rusai nužudė penkis taikius Donecko srities gyventojus: tris Bachmute, vieną Avdijivkoje ir vieną Blahodatnėje. Dar aštuoni žmonės buvo sužeisti“, - parašė regiono vadovas.

Gautomis žiniomis, nuo Rusijos agresijos pradžios Donecko srityje okupantų aukomis tapo 695 civiliai, o dar 1 781 buvo sužeistas.

Pranešama, kad šiuo metu neįmanoma tiksliai nustatyti aukų skaičiaus Mariupolyje ir Volnovachoje.

Ukraina praneša, kad nuo karo pradžios jau sunaikinta apie 42 200 okupantų 

Rusijos armija Ukrainoje nuo vasario 24 d. iki rugpjūčio 7 d. jau neteko apie 42 200 kareivių. Tai sekmadienį pranešė naujienų agentūra „Ukrinform“, remdamasi Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generaliniu štabu.

Be to, per šį laikotarpį okupantai rusai neteko 1 805 tankų, 4 055 šarvuotųjų kovos mašinų, 958 artilerijos sistemų, 260 reaktyvinės salvinės ugnies sistemų, 132 priešlėktuvinės gynybos priemonių, 223 lėktuvų, 191 sraigtasparnio, 750 dronų, 182 sparnuotųjų raketų, 15 laivų, 2 978 automobilių, 86 specialiosios technikos vienetų.

Pasak štabo atstovų, duomenys tikslinami. Skaičiavimą apsunkina intensyvūs karo veiksmai.

Vasario 24 d. Rusija pradėjo tarptautinės bendruomenės smerkiamą karinį įsiveržimą į Ukrainą. Jos pajėgos atakuoja ir civilinius objektus. Vakarų šalys, reaguodamos į agresiją, paskelbė Rusijai griežtas sankcijas ir teikia ekonominę bei karinę paramą Ukrainai.

Ukraina: liko tik viena sritis, kurioje nuo karo pradžios neužfiksuota nė vieno raketų smūgio

Nuo Rusijos sukelto karo pradžios Ukrainoje liko tik viena sritis, kurios okupantai neapšaudė raketomis – Černivcų sritis, bet yra regionų, kuriuose užfiksuota tūkstančiai raketų smūgių.

Tai šeštadienį pareiškė Ukrainos vidaus reikalų ministro pirmasis pavaduotojas Jevhenas Jeninas, praneša UNIAN.

Pasak jo, nuo vasario 24 d. Luhansko sritis buvo apšaudytą 4 tūkst. kartų.

„Jeigu kalbėsime apie tas sritis, kurios labiausiai nukenčia nuo Rusijos sviedinių, tai Donecko sritis buvo apšaudyta daugiau kaip 3 tūkst. kartų, Luhansko – 4 tūkst. kartų, Mykolajivo – 700 kartų. Liko vienintelė sritis, į kurią, ačiū Dievui, raketos kol kas neatskrido, tai Černivcų sritis“, – sakė J. Jeninas.

Estijos premjerė: V. Putinas tikisi likti nenubaustas

Tai, kad už komunistinio režimo nusikaltimus nebuvo nubausta, yra viena iš svarbiausių priežasčių, dėl kurių Europos teritorijoje vėl vyksta niokojamas karas, mano Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas.

Kaip praneša portalas ERR, Estijos vyriausybės vadovė tai pareiškė šeštadienį Šveicarijoje, atsiimdama Europos politinės kultūros premiją. Hanso Ringier fondo skiriamas prestižinis apdovanojimas K. Kalas įteiktas už jos politinę drąsą priešinantis Rusijos agresijai ir už svarbų vaidmenį organizuojant ryžtingą Vakarų šalių atsaką.

Savo padėkos kalboje K. Kallas priminė, jog Estija pasinaudojo nedideliu galimybių langu, kad išsivaduotų iš sovietinės okupacijos ir susigrąžintų savo vietą demokratiniame pasaulyje.

„Šiandien laisvasis pasaulis turi galimybių langą, kad sustabdytų Rusijos imperializmą. Mes esame didžiulių permainų Vakarų šalių politikoje liudininkai. Bet šie pokyčiai – tik pradžia, jie turi būti nuolatiniai. Agresorius nepakeitė ir neatsisakė savo nusikalstamų tikslų. Tai reiškia, kad mes negalime žengti nė vieno žingsnio atgal. Priešingai, mes turime judėti į priekį“, – pabrėžė Estijos ministrė pirmininkė.

„Putinas tikisi likti nenubaustas. Todėl mes tuo labiau turime daryti visa, kas įmanoma, kad visi asmenys, susiję su agresija prieš Ukrainą ir masiniais nusikaltimais, būtų nubausti“, – pabrėžė K. Kallas.

Pasak jos, europiečių taip pat laukia sunkūs laikai, bet to negalima lyginti su kaina, kurią dėl Rusijos agresijos žmonių gyvybėmis moka ukrainiečiai.

„Ant kortos pastatytas ne tik vienos suverenios ir narsios Europos tautos likimas. Pavojus gresia visai taisyklėmis grindžiamai tvarkai. Jeigu agresija kur nors atsiperka, tai skatina tęsti ją kitoje vietoje“, – pareiškė K. Kallas.

M. Podoliakas: Rusija nori pusmečiui įšaldyti karą

Rusija planuoja pusmečiui įšaldyti karą, kad galėtų sutelkti daugiau kareivių ir ginkluotės. Be to, Kremlius tikisi, kad Vakarai pavargs remti Ukrainą.

Tai interviu Vokietijos leidiniui „Tagesspiegel“ pareiškė Ukrainos prezidento biuro vadovo patarėjas Michailas Podoliakas.

„Jeigu Vakarai pavargs nuo karo, tai Rusija vėl smogs visa jėga“, – įspėjo jis.

Jeigu Vakarai pavargs nuo karo, tai Rusija vėl smogs visa jėga.

Pasak M. Podoliako, Ukraina turi pereiti į kontrpuolimą, kad išvaduotų daugiau teritorijų, ypač šalies pietuose, o tam reikia daugiau ginkluotės.

„Kuo daugiau ir kuo greičiau mes gausime sunkiosios ginkluotės, tuo greičiau galėsime užbaigti šį karą“, – teigė jis.

M. Podoliakas taip pat pabrėžė, kad Ukrainai pergalė kare prieš Rusiją bus visų tarptautinės bendrijos pripažintų teritorijų susigrąžinimas.

Ukrainos VRM: nuo karo pradžios sulaikyta daugiau kaip 1 600 diversantų

Nuo Rusijos sukelto karo pradžios Ukrainoje sulaikyta daugiau kaip 1 600 žmonių, kurie gali būti susiję su diversine veikla.

Tai sekmadienį pareiškė šalies vidaus reikalų ministro pirmasis pavaduotojas Jevhenas Jeninas, praneša UNIAN.

„Per 164 karo dienas Ukrainos teritorijoje demaskuota apie šimtą diversinių ir žvalgybinių grupių ir sulaikyta per 1 600 žmonių, galimai susijusių su diversine veikla. Aš savo „Facebook“ paskyroje dažnai rašau apie ugnies koreguotojus ir diversantų parankinius“, – sakė pareigūnas.

Anot J. Jenino, ugnies koreguotojai ir diversantų parankiniai sutinka bendradarbiauti su okupantais už 5-10 tūkst. grivinų (134-268 eurai). Išdavikai už pinigus teikia rusams informaciją apie Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pozicijas, kontrolės postų išdėstymą, raketų sprogimų vietas ir t. t.

Kaip pažymėjo ministro pavaduotojas, išdavikams gresia 15 metų kalėjimo.

UNIAN primena, jog anksčiau Ukrainos saugumo tarnyba demaskavo kelis asmenis, kurie pardavinėjo Rusijos diversantams Ukrainos pasus. Suklastotas pasas kainavo 4 tūkst. dolerių.

Iš Ukrainos leista išplaukti dar keturiems laivams

Iš Ukrainos sekmadienį leista išplaukti dar keturiems laivams, gabenantiems žemės ūkio produktų krovinį, tačiau analitikai perspėja, kad Rusija, siekdama atremti ukrainiečių kontrpuolimą, perkelia karių ir įrangos arčiau uostų.

Tarptautinio susitarimo išgabenti iš Ukrainos apie 20 mln. t grūdų milijonams maisto stokojančių žmonių Afrikoje, Viduriniuose Rytuose ir Azijoje įgyvendinimą prižiūrinti institucija informavo, kad pakrauti laivai iš Čornomorsko ir Odesos uostų turi išplaukti pirmadienį.

Ukraina, Rusija, Turkija ir Jungtinės Tautos praėjusį mėnesį pasirašė susitarimus, numatančius saugų koridorių krovinių laivams iš Rusijos kariuomenės blokuojamų Ukrainos uostų per ukrainiečių kariuomenės užminuotus vandenis. Keturis mėnesius galiosiantis susitarimas įgyvendinamas vangiai. Pirmasis laivas pagal jį išplaukė praėjusį pirmadienį.

Pastaruosius keturis karo mėnesius Rusija bando užimti Ukrainos rytinį Donbaso regioną, kur promaskvietiški separatistai dalį teritorijos kontroliuoja jau aštuonerius metus.

Pastarąją parą rusams ir separatistams apšaudant miestus Ukrainos dar kontroliuojamoje dalyje žuvo penki civiliai, pranešė ukrainiečių pareigūnai.

Didžiosios Britanijos Gynybos ministerija eilinėje savaitgalio analizėje nurodo, kad netrukus turėtų prasidėti nauja Rusijos invazijos fazė, kai kovos pasislinks į vakarus ir pietus prie maždaug 350 km fronto linijos, einančios maždaug nuo Zaporižios iki Rusijos okupuoto Chersono.

Chersonas yra už 227 km nuo didžiausio Ukrainos uosto Odesos, tad konflikto suintensyvėjimas šiame rajone galėtų paveikti tarptautinį susitarimą dėl grūdų gabenimo.

Mykolajivo miestas, laivų statyklų centras, kasdien apšaudomas rusų raketomis, yra dar arčiau Odesos. Regiono administracijos vadovas Vitalijus Kimas sakė, kad anksti sekmadienį buvo apšaudytas vienas pramonės objektas miesto pakraštyje.

JAV įsikūręs strateginių studijų centras „Institute for the Study of War“, remdamasis ukrainiečių pareigūnais pranešė, kad rusai „toliau telkia daug karinės įrangos“ miestelyje, esančiame kitoje Dnipro upės pusėje priešais Chersoną. Taip tikriausiai siekiama apsaugoti aprūpinimo kelius į miestą ir įrengti gynybines pozicijas kairiajame upės krante.

Ukrainiečių pareigūnai iš pradžių skeptiškai vertino susitarimą dėl grūdų eksporto ir reiškė įtarimus, kad Maskva bandys pasinaudodama laivyba sutelkti karių jūroje arba leisti ilgo nuotolio raketas iš Juodosios jūros, kaip karo metu yra ne kartą dariusi.

Pagal susitarimus laivus iš Ukrainos turi išlydėti kariškiai; laivai, kuriems leidžiama gabenti tik grūdus, trąšas ir maistą, turi būti tikrinami. Patikrinimus atlieka komandos iš minėtų trijų šalių ir JT atstovų. Į Ukrainą atplaukiantys laivai taip pat tikrinami, nes jiems neleidžiama gabenti ginklų.

Jungtinis koordinavimo centras pranešė, kad trys penktadienį išplaukę krovinių laivai Turkijos Bosforo sąsiaurį turi perplaukti sekmadienį, po patikrinimų. Su Panamos vėliava plaukiojantis „Navi Star“, gabenantis 33 tūkst. t grūdų Airijai, baigtas tikrinti ir rengiasi plaukti.

Turkijoje įregistruotas „Polarnet“, plaukiantis į Turkiją, ir Maltoje įregistruotas „Rojen“, plaukiantis į Jungtinę Karalystę, dar turi būti patikrinti. Jie bendrai gabena per 25 tūkst. t kukurūzų.

Jungtinis koordinavimo centras taip pat nurodė, kad trys laivai, kuriems bus leista išplaukti pirmadienį – Maršalo Salose įregistruoti „Glory“, „Star Helena“ ir „Riva Wind“ – gabena daugiau kaip 171 tūkst. t kukurūzų. „Glory“ plauks į Stambulą, „Star Helena“ – į Nantongą Kinijoje, „Riva Wind“ – į Turkijos Iskenderūno uostą prie Viduržemio jūros.

Ketvirtasis laivas, su Liberijos vėliava plaukiojantis tanklaivis „Mustafa Necati“, į Monopolį Italijoje turi nuplukdyti per 6,6 tūkst. t saulėgrąžų aliejaus.

Centras pagal susitarimus taip pat leido pirmam laivui atplaukti į Ukrainą. Liberijoje įregistruotas „Osprey S“ po patikrinimo pirmadienį išplauks į Čornomorską. Laivų judėjimą stebintys tinklalapiai rodo, kad laivas yra Juodojoje jūroje į šiaurę nuo Bosforo.

„Enerhoatom“: praėjusią naktį vėl smogta Ukrainos Zaporižios atominei elektrinei

Ukrainos valstybinė agentūra „Enerhoatom“, šalies pietryčiuose esančios Zaporižios atominės elektrinės operatorė, pranešė, kad vėlai šeštadienį buvo dar kartą smogta šiai jėgainei.

Agentūros pranešime socialiniame tinkle „Facebook“ sakoma, kad rusų okupantai raketomis apšaudė Enerhodarą, kur yra didžiausia Europoje Zaporižios atominė elektrinė, ir pataikė į aikštelę šalia panaudoto branduolinio kuro saugyklos.

Pranešama, kad vienas elektrinės darbuotojas sužeistas ir gydomas ligoninėje. Per sprogimą 800 kv. m teritorijoje išdužo langai, apgadinti trys radiacijos stebėsenos jutikliai.

Prieš apšaudymą maždaug 500 rusų pasislėpė bunkeriuose, teigė „Enerhoatom“.

Rusijos okupaciniai pareigūnai elektrinėje sekmadienį dėl šio smūgio apkaltino Ukrainos pajėgas.

Zaporižios elektrinė, kurią Rusijos kariuomenė užėmė netrukus po įsiveržimo į Ukrainą, taip pat buvo apšaudyta penktadienį. Smūgiai smarkiai apgadino stotį, kurioje laikomas azotas ir deguonis, taip pat „pagalbinį pastatą“, per platformą „Telegram“ parašė „Enerhoatom“.

Dėl šių smūgių Kyjivas ir Maskva taip pat kaltino vienas kitą. Europos Sąjunga šeštadienį dėl šio apšaudymo pasmerkė Rusiją.

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vadovas Rafaelis Grossi (Rafaelis Grosis) šeštadienį įspėjo dėl „labai realios branduolinės katastrofos grėsmės“.

V. Zelenskis paragino imtis sankcijų prieš Rusijos atominę energetiką

V. Zelenskis, telefonu kalbėdamasis su Europos Tarybos pirmininku Charles`iu Micheliu, paragino imtis sankcijų prieš Rusijos atominę energetiką ir branduolinį kurą, praneša portalas „eurointegration.com.ua“.

„Kalbėjausi su ET pirmininku Charles`iu Micheliu, papasakojau apie padėtį mūšio lauke, taip pat Zaporižios atominėje elektrinėje. Rusijos branduolinis teroras reikalauja ryžtingesnio tarptautinės bendrijos atsako – sankcijų Rusijos atominei energetikai ir branduoliniam kurui“, – parašė sekmadienį tviteryje V. Zelenskis.

Jis taip pat pažymėjo, kaip svarbu kuo greičiau deblokuoti makrofinansinės pagalbos Ukrainai paketą.

Rugpjūčio 5 d. Ukrainos branduolinių jėgainių operatorė „Enerhoatom“ pranešė, kad okupantai rusai per dieną du kartus apšaudė Zaporižios atominės elektrinės teritoriją.

Rugpjūčio 6 d. vakare Rusijos pajėgos vėl apšaudė Enerhodarą, raketa pataikė į Zaporižios AE teritoriją šalia naudoto branduolinio kuro saugyklos.

P. Porošenka: pasaulis turi nebepirkti Rusijos energijos išteklių, kad sustabdytų Putiną

Pasaulis turi nebepirkti Rusijos energijos išteklių ir įvesti visuotinį jos eksporto draudimą, kad sustabdytų Putiną ir užkirstų kelią jo šantažui.

Tai interviu Kanados televizijos kanalui „CBC News“ pareiškė buvęs Ukrainos prezidentas Petro Porošenka.

„Pirma – nepasitikėkite Putinu. Tai reiškia – jokių derybų su Putinu, kadangi jis supranta tik jėgą. Jis toliau šantažuos pasaulį. Šantažuos Kanadą. Šantažuos Europą“, – sakė buvęs Ukrainos valstybės vadovas.

Pirma – nepasitikėkite Putinu. Tai reiškia – jokių derybų su Putinu, kadangi jis supranta tik jėgą. Jis toliau šantažuos pasaulį.

Anot P. Porošenkos, energijos ištekliai Putinui yra ginklas, todėl reikia visiškai sustabdyti dujotiekį „Nord Stream 1“ ir galutinai pamiršti dujotiekį „Nord Stream 2“.

„Antras patarimas – nebijokite Putino. Mes kur kas stipresni. Tiesa mūsų pusėje. Šiandien visas pasaulis su mumis. Per JT Generalinės Asamblėjos posėdžius kartu su Rusija balsuoja tik Šiaurės Korėja, Baltarusija ir Eritrėja. Trys šalys pasaulyje. Todėl mes privalome deputinizuoti pasaulį“, – teigė politikas.

„Amnesty International“ atsiprašė Ukrainos už skandalingą ataskaitą, bet ją tebeteisina

Žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ atsiprašė už savo ataskaitą, kurioje apkaltino Ukrainos kariškius keliant pavojų civiliams, praneša UNIAN.

Organizacijos atstovai pareiškė, jog „labai apgailestauja“, kad jos ataskaita sukėlė pasipiktinimą. Bet  „Amnesty International“ neatsisako savo išvadų, išdėstytų dokumente.

„Amnesty International“ prioritetas šiame ir bet kuriame kitame konflikte yra užtikrinti civilių apsaugą. Tai iš tikrųjų buvo vienintelis mūsų tikslas skelbiant pastarąjį tyrimą. Nors visiškai laikomės savo išvadų, mes apgailestaujame dėl sukelto skausmo“, – sakoma organizacijos pareiškime.

Pasak „Amnesty International“ atstovų, jokie jų neva užfiksuoti Ukrainos pajėgų veiksmai „nepateisina Rusijos vykdomų pažeidimų“.

Ketvirtadienį žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ paskelbė ataskaitą, kurioje teigiama, kad Ukraina, kovodamas su Rusijos invazija, kelia pavojų civiliams gyventojams, nes dislokuoja savo karius gyvenamuosiuose rajonuose.

Ukrainos vyriausybė griežtai atmetė šią ataskaitą, teigdama, kad „Amnesty International“ veikia išvien su Kremliaus propagandistais.

Nuo karo pradžios iš nelaisvės grįžo beveik 600 ukrainiečių

Nuo Nacionalinio informacijos biuro įkūrimo dienos pavyko grąžinti iš nelaisvės beveik 600 ukrainiečių. Tai sekmadienį pareiškė biuro direktorius Oleksandras Smirnovas, praneša UNIAN.

„Per šį laiką jau pavyko grąžinti beveik 600 žmonių. Tai ir civiliai, ir kariškiai. Tarp jų civilių kiek daugiau kaip 100, o visi kiti – kariškiai“, – papasakojo pareigūnas.

O. Smirnovas patikslino, kad valstybė civilius susigrąžina, bet jų neiškeičia. „Jie gali figūruoti vykstant mainams, bet į juos agresoriaus kareiviai neiškeičiami“, – pažymėjo jis.

UNIAN primena, kad kovo 17 d. Ukrainoje pagal tarptautinės humanitarinės teisės reikalavimus buvo įkurtas Nacionalinis informacijos biuras. Svarbiausias šios institucijos tikslas – rinkti ir apibendrinti duomenis apie karo belaisvius ukrainiečius, žuvusiuosius, dingusiuosius be žinios, neteisėtai sulaikytuosius.

Ukrainoje pastarąją parą per Rusijos pajėgų apšaudymus žuvo 16 žmonių

Priešai tebeterorizuoja Ukrainos pafrontės teritorijas; pastarąją parą užfiksuota beveik 50 Rusijos pajėgų apšaudymų, per kuriuos žuvo 16 žmonių.

Tai sekmadienį pareiškė Ukrainos vidaus reikalų ministro pirmasis pavaduotojas Jevhenas Jeninas, praneša „Ukrinform“.

„Šią parą rusai surengė 46 apšaudymus, per kuriuos žuvo 16 žmonių, o dar kelios dešimtys buvo sužeisti. Rusų taikiklyje pirmiausia Donecko ir Mykolajivo sritys. Bet smarkiai buvo apšaudomos ir Charkivo, Dnipropetrovsko ir Zaporižios sritys, daugelis kitų šalies regionų“, – sakė pareigūnas.

Iš viso nuo Rusijos agresijos pradžios užfiksuota 12 tūkst. apšaudymų, per kuriuos Ukrainoje buvo sunaikinta apie 300 karinių ir daugiau kaip 20 tūkst. civilinių objektų.

V. Zelenskis: Donbase situacija išlieka labai sudėtinga

Donbase situacija išlieka labai sudėtinga, vakarinėje vaizdo žinutėje teigė V. Zelenskis.

„Mūsų kariuomenė daro viską, kad sustabdytų rusų terorą ir padarytų didžiausius nuostolius okupantams. Avdijivkas, Pisky, Maryinka, Bakhmutas ir kitos karštosios vietovės Donecko srityje atima pagrindines jėgas ir, deja, daug gyvybių“, – vardijo prezidentas.

Pasak jo, sunku ir Charkovo srityje, šalies pietuose, kur okupantai bando sutelkti savo pajėgas.

„Pagrindinis dalykas dabar, kaip ir anksčiau, yra ginklai mūsų gynybai, ginklai iš partnerių. Kiekvieną dieną be jokių pauzių dirbame tam, kad padidintume ginklų tiekimą, kad į frontą išsiųstume galingesnes ir tolimojo nuotolio sistemas. O kitą savaitę laukiame naujienų iš partnerių dėl paramos paketų“, – kalbėjo V. Zelenskis.

GALERIJA

  • Karas: Donbase – intensyvios atakos , M. Podoliakas – Rusija nori pusmečiui įšaldyti karą
  • Karas: Donbase – intensyvios atakos , M. Podoliakas – Rusija nori pusmečiui įšaldyti karą
Scanpix nuotr.
Gairės: karas, karas Ukrainoje, Zaporižios AE, Rusija, okupantai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS