Kinijos tyrėjai nepatvirtinto antimaliarinio preparato veiksmingumo gydant COVID-19 | kl.lt

KINIJOS TYRĖJAI NEPATVIRTINTO ANTIMALIARINIO PREPARATO VEIKSMINGUMO GYDANT COVID-19

Antimaliarinis preparatas hidroksichlorokinas, JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pavadintas „Dievo dovana“ dėl potencialaus veiksmingumo gydant naujuoju koronavirusu užsikrėtusius pacientus, pasirodė nesantis veiksmingesnis už įprastas gydymo priemones, skelbiama vienoje Kinijos tyrėjų studijoje, pagrįstoje nedidelės apimties klinikiniu tyrimu.

Kovo 6-ąją žurnale „Journal of Zhejiang University“ paskelbtame straipsnyje pateikiamos išvados, atlikus 30 pacientų, kuriame buvo diagnozuota koronaviruso infekcija COVID-19, stebėjimus. Pusė šios grupės narių buvo gydomi hidroksichlorokinu.

Po septynių dienų 13 pacientų, kuriems buvo duodama šio preparato, koronaviruso testai buvo neigiami – kaip ir 14 žmonių, šio vaisto negavusių.

Vienam pacientui, gydytam hidroksichlorokinu, išsivystė sunkūs simptomai, o vidutinis būklės pagerėjimo laikas abiejose grupėse buvo panašus.

Vis dėlto tokio dydžio imtis yra per maža, kad būtų galima daryti statistiškai patikimas išvadas.

Tuo metu neseniai paskelbtoje Prancūzijos tyrėjų studijoje, pagrįstoje panašaus dydžio pacientų grupės stebėjimais, nurodoma, kad hidroksichlorokinas pasirodė esąs labai veiksmingas gydant COVID-19, ypač derinant jį su antibiotiku azitromicinu.

Tai paskatino susidomėjimą visame pasaulyje šiuo preparatu ir panašios sudėties vaistu chlorokinu. Abu jie yra chinino sintetinės atmainos ir buvo dešimtmečius naudojamos gydyti maliarijai, vilkligei ir reumatiniam artritui.

Prezidentas D. Trumpas praeitą savaitę paskelbė, kad jo administracija bendradarbiauja su farmacijos įmonėmis, kad užtikrintų didesnę prieigą prie šių preparatų ir kad daugiau gydytojų galėtų juos skirti ne pagal originalias vartojimo rekomendacijas.

D. Trumpas pareiškė, kad šie vaistai gali būti „Dievo dovana“ ir „padėtį iš pagrindų keičiantis“ dalykas. Vis tik daugelis mokslininkų perspėjo per daug nereklamuoti gydomųjų preparatų, kol jų veiksmingumas nebuvo patvirtintas didelio masto klinikiniais bandymais.

Tokie eksperimentai laikomi įprasta praktika šioje srityje ir paprastai trunka ištisus mėnesius ar net ne vienus metus. Į juos įtraukiama tūkstančiai pacientų, dažnai – įvairiose šalyse.

Klinikiniuose bandymuose dalyvaujantys pacientai pasirenkami atsitiktinai – jie gauna arba gydomojo preparato, arba placebo. Be to, dalyviai ir jų gydytojai nežino, kuriai grupei jie priklauso, siekiant dar labiau sumažinti išankstinį nusistatymą.

Niujorko valstijoje, tapusioje pagrindiniu pandemijos židiniu Jungtinėse Valstijose, kur šiuo metu užregistruota daugiau kaip 30 tūkst. užsikrėtimo koronavirusu atvejų ir beveik 200 mirčių, tokie bandymai buvo pradėti antradienį.

Tuo metu Arizonoje vienas vyras šią savaitę miręs nevaistinės atmainos chlorokino, naudojamo naikinti parazitams akvariumuose.

Jo žmona, taip pat išgėrusi šio preparato, buvo hospitalizuota. Ji sakė nugirdusi D. Trumpą giriant chlorokino privalumus ir nusprendusi išmėginti šį vaistą.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Siga

Trampas geriau išmano,ar prieparatas tinka ar ne

SUSIJUSIOS NAUJIENOS