Kroatija pripažįsta smurtinį migrantų išstūmimą, Graikija reaguoja vangiau | kl.lt

KROATIJA PRIPAŽĮSTA SMURTINĮ MIGRANTŲ IŠSTŪMIMĄ, GRAIKIJA REAGUOJA VANGIAU

Kroatija penktadienį pripažino, kad migrantai išstumiami naudojant smurtą, o Graikija, Europos Sąjungai spaudžiant, pažadėjo ištirti naujus pranešimus apie panašius teisių pažeidimus jos pasienyje.

 


 

Vykdant tyrimus, kuriuos trečiadienį paskelbė kelios Europos žiniasklaidos priemonės, buvo panaudoti vaizdo įrašai ir dokumentai, rodantys, jog tai galėjo būti organizuota specialiųjų policijos padalinių kampanija priverstinai grąžinant į Kroatiją, Graikiją ir Rumuniją atvykstančius migrantus.

Pranešama, kad birželio mėnesį prie Kroatijos sienos su Bosnija padarytuose vaizdo įrašuose matyti, kaip kaukėti vyrai lazdomis daužo migrantus ir stumia juos atgal į Bosniją. Specialios komandos tyrimas nustatė, kad „žmonės filmuotoje medžiagoje yra specialiosios policijos nariai“, žurnalistams Zagrebe sakė policijos viršininkas Nikola Milina. Pasak jo, nustatytos trijų pareigūnų tapatybės ir jie laikinai nušalinti nuo pareigų.

Graikijos atsakas buvo nuosaikesnis.

„Akivaizdu, kad Graikijos valdžios institucijos ištirs tokius teiginius“, - ES susitikime Liuksemburge sakė Graikijos migracijos ministras Notis Mitarachi.

Kroatija yra Balkanų kelyje, kuriuo migrantai traukia į Vakarų Europą bėgdami nuo karo ir skurdo Artimuosiuose Rytuose, Azijoje ir Afrikoje. Jie atvyksta į šalį daugiausia iš Bosnijos. Žmogaus teisių organizacijos ir nepriklausoma žiniasklaida nuolat kaltina Kroatijos policiją metaliniais strypais, lazdomis ir pistoletais daužant migrantus prieš išsiunčiant juos atgal į Bosniją. Zagrebas tokius kaltinimus nuolat atmetė.

ES vidaus reikalų komisarė Ylva Johansson ketvirtadienį susitiko su Kroatijos ir Graikijos ministrais, prieš tai sakė esanti „labai susirūpinusi“ dėl šių pranešimų. Y. Johansson sakė gavusi patikinimą, kad Kroatijos valdžia šią problemą vertina „labai rimtai“ ir nedelsdama pradės tyrimą.

„Mano diskusija su Graikijos ministru buvo kitokia, ir aš aiškiai pasakiau, kad nesutiksiu, jog Graikija nesiimtų tyrimo“, - sakė ji. „Turime saugoti savo išorines sienas, bet taip pat turime saugoti ir savo vertybes“.

Ministras N. Mitarachi neigė tariamus išstūmimus ir atsisakė „atsiprašyti“ už tai, ką jis pavadino Graikijos pastangomis išardyti prekybos žmonėmis tinklus. Jis kritikavo ES už tai, kad ji nepadaro daugiau priverčiant Turkiją laikytis sutarties, pagal kurią Ankara turi neleisti migrantams patekti į ES.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

To adelrs

Nenorėčiau sutikti su jumis,taip kol mes nebuvome Europos sąjungoje mūsų žmones taip buvo nelegalai,bet jie iš pirmos dienos difbdavo bet jei sugaudavo būdavo grąžinami atgal iš kur atvyko,mūsų žmones nuo pirmos dienos ieškodavo darbo nebuvo išlaikomi o jau nekalbu apie moteris kurios iš viso nedirba tik gimdo ir vaikus augina tvarko namus …ir mūsų moterys negimdo kas metai kaip is tų šalių kad po 5 ar daugiau vaikų turi,manau yra skirtumas …pritariu deportacijai ir kuo greiciau …

tik

nelyginkit darbsciu lietuviu su sitais laukiniais valkatomis su paityciojimu priimantys pagalba kai uz savo veiksmus turetu buti ikalinti bet tai batkos problem======

adelrs

nepamirškite, mano brangūs broliai ir seserys, kad mūsų piliečiai taip pat paliko mūsų teritoriją ir prašė prieglobsčio Anglijoje, JAV, taip pat Vakarų Europoje, kai dar nebuvome Europos Sąjungos narės. Jie šiandien yra ten ir dirba, rūpinasi jų šeimų Lietuvoje, tad kodėl mes savo ruožtu turime prašyti, kad nelegalūs migrantai būtų grąžinti į savo kilmės šalis? Istorija kartojasi, bet tik vaidmenys pasikeičia
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS