Kyjivas: per Rusijos smūgius smarkiai apgadinti Ukrainos energetikos objektai | kl.lt

KYJIVAS: PER RUSIJOS SMŪGIUS SMARKIAI APGADINTI UKRAINOS ENERGETIKOS OBJEKTAI

  • 0

Per Rusijos raketų smūgius praėjusią naktį trijuose Ukrainos regionuose buvo smogta energetikos objektams, šeštadienį pranešė ukrainiečių energetikos ministras Hermanas Haluščenka.

„Priešas vėl atakavo šalies energetikos infrastruktūrą, ypač objektus Dnipropetrovsko, Ivano Frankivsko ir Lvivo regionuose [...]. Padaryta žalos įrangai“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė H. Haluščenka.

Smarkiai apgadintos keturios šiluminės elektrinės, atskirai paskelbė viena didžiausių šalies energetikos bendrovių DTEK.

Tuo metu Kryvyj Riho meras Oleksandras Vilkulas per platformą „Telegram“ pranešė, kad jo mieste per naktines atakas buvo sužeisti du žmonės: 82 metų moteris ir 39 metų vyras.

Ukrainos kariškiai paskelbė, kad rusai naktį atakavo Ukrainą 34 raketomis ir kad 21 iš jų buvo numušta.

„Priešas panaudojo įvairių tipų raketas, įskaitant balistines; smogta Charkivo, Chersono, Dnipro, Zaporižios, Lvivo ir Ivano Frankivsko regionams“, – sakoma kariuomenės pranešime.

Lvivo ir Ivano Frankivsko sritys yra Ukrainos vakaruose prie Europos Sąjungos sienos, už šimtų kilometrų nuo fronto linijų.

„Kai kurias raketas sunaikino ukrainiečių oro gynyba. Keli žmonės buvo sužeisti, apie žuvusiuosius kol kas nepranešta“, – nurodė kariuomenė.

Centrinėje Ukrainos dalyje esančio Kryvyj Riho meras Oleksandras Vilkulas per platformą „Telegram“ pranešė, kad jo mieste per naktines atakas buvo sužeisti du žmonės: 82 metų moteris ir 39 metų vyras.

Šalies šiaurės rytuose esančioje Charkivo srityje per naktinę raketų ataką buvo sužeistas vienas žmogus, paskelbė gelbėtojai.

Maskva pastaraisiais mėnesiais intensyvina smūgius Ukrainos energetikos sistemai, trikdančius elektros tiekimą ir verčiančius ukrainiečių pareigūnus prašyti vartotojų taupyti elektrą.

Nacionalinis elektros tinklų operatorius „Ukrenerho“ paskelbė prevencijos sumetimais atjungęs savo pagrindinę  elektros oro liniją šalies vakaruose.

„Prašome visų vartotojų taupiai naudoti elektrą“, – sakoma „Ukrenerho“ pareiškime.

Vakarinės Lvivo srities gubernatorius Maksymas Kozyckis paragino gyventojus nuo 19 val. iki 22 val. nejungti daug elektros naudojančių prietaisų, pavyzdžiui, virdulių, lygintuvų, skalbyklių, mikrobangų krosnelių.

„Energetikos sistemai sunku palaikyti pusiausvyrą tarp gamybos ir vartojimo“, – sakoma jo įraše „Telegram“.

Kyjivas sako, kad Maskva eskaluoja atakas prieš gegužės 9-ąją, kai rusai mini Sovietų Sąjungos pergalę prieš nacistinę Vokietiją Antrajame pasauliniame kare, ir Ukrainai laukiant ginklų pristatymo iš Vakarų.

Atskirai per vieno kaimo, esančio Charkivo srityje netoli Rusijos sienos, apšaudymą šeštadienį žuvo žmogus, pranešė ukrainiečių gelbėjimo tarnyba.

Dar vienas žmogus žuvo, o aštuoni buvo sužeisti per apšaudymą pietiniame Chersono regione, paskelbė Ukrainos policija.

Gynybos šaltinis: Ukraina dronais smogė dviem Rusijos naftos perdirbimo gamykloms

Ukrainiečių dronai per naktinę didelio masto ataką smogė dviem Rusijos naftos perdirbimo gamykloms ir vienam kariniam aerodromui, šeštadienį naujienų agentūrai AFP sakė Ukrainos gynybos šaltinis.

Pasak jo, Ukraina smogė „svarbiems technologijų objektams“ dviejose naftos perdirbimo gamyklose Rusijos pietiniame Krasnodaro krašte.

„Ukrainiečių dronai smogė Ilskio ir Slaviansko naftos perdirbimo gamyklų atmosferinio distiliavimo kolonoms. Tai svarbūs technologiniai objektai“, – sakė šaltinis.

Rusijos pareigūnai anksčiau pranešė apie gaisrą naftos perdirbimo gamykloje Slavianske prie Kubanės, o valstybinė žiniasklaida pranešė, kad šioje gamykloje iš dalies sustabdyta gamyba.

Socialinėje žiniasklaidoje paskelbtuose vaizdo įrašuose ir nuotraukose matyti didelis gaisras, kilęs po kelių sprogimų.

Taip pat pranešama, kad buvo smogta Kuščiovskajos oro pajėgų bazei.

Pastaraisiais mėnesiais Ukraina teigė sudavusi nemažai smūgių Rusijos naftos perdirbimo gamykloms ir naftos saugykloms ne tik pasienio regionuose, pavyzdžiui, Smolenske, bet ir už šimtų kilometrų nuo sienos esančiose teritorijose.

Rusijos gynybos ministerija: numušti 68 ukrainiečių dronai

Rusija pietiniame Krasnodaro krašte ir okupuotame Kryme šeštadienio naktį perėmė 68 ukrainiečių dronus, paskelbė Gynybos ministerija.

Pranešime sakoma, kad 66 dronai buvo numušti Krasnodaro krašte, o dar du – Kryme.

„Jie bandė atakuoti naftos perdirbimo gamyklas ir infrastruktūrą. Sužeistųjų ar rimtos žalos nėra“, – platformoje „Telegram“ parašė Krasnodaro krašto gubernatorius Venjaminas Kondratjevas.

Ukrainos oro pajėgos skelbia sunaikinusios 21 Rusijos raketą

Ukrainos oro pajėgos šeštadienį paskelbė pernakt sunaikinusios 21 Rusijos raketą.

Jų pranešime socialiniame tinkle „Telegram“ sakoma, kad okupantai Ukrainą naktį atakavo 34 įvairių tipų raketomis iš Rusijos teritorijos, okupuoto Krymo ir Juodosios bei Azovo jūrų.

Ukrainiečiai sunaikino šešias sparnuotąsias raketas Ch-101/Ch-555, aštuonias valdomąsias aviacines raketas Ch-59/Ch-69, vieną sparnuotąją raketą „Iskander-K“, šešias sparnuotąsias raketas „Kalibr“.

Ukrainiečių žiniasklaida praneša, kad rusai taikėsi į logistikos mazgus ir energetikos objektus, ir kad tarp atakuotų miestų yra Dnipras, Stryjus ir Charkivas.

Charkivo meras Ihoris Terechovas per „Telegram“ pranešė, kad Rusijos raketos vos nepataikė į ligoninės pastatą.

Gairės: Ukraina, Rusija, karas Ukrainoje, energetikos objektai Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS