Lenkija svarsto galimybę visiškai uždaryti sieną su Baltarusija | kl.lt

LENKIJA SVARSTO GALIMYBĘ VISIŠKAI UŽDARYTI SIENĄ SU BALTARUSIJA

Lenkijos vyriausybės atstovas Piotras Muelleris (Piotras Muelleris) trečiadienį nurodė, kad Varšuva svarsto galimybę visiškai uždaryti sieną su Baltarusija, šią savaitę smarkiai paaštrėjus migrantų krizei abiejų šalių pasienyje, pranešė vietos žiniasklaida.

„Siunčiame informaciją Baltarusijos valdžiai, kad tai yra įmanoma, jeigu jie nesustabdys savo veiksmų“, – interviu portalui „Wirtualna Polska“ sakė P. Muelleris, bet pridūrė, kad iš Minsko jokio atsako nesulaukta.

Pastarosiomis dienomis daugybė migrantų yra įstrigę prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos, kur abiem šalims dislokavus karių baiminamasi konfrontacijos. Nuo pirmadienio padėtis dar labiau paaštrėjo, kai kelių tūkstančių migrantų minia bandė prasiveržti į Lenkijos teritoriją ties Kuznicos perėja.

Kritikai Vakaruose jau keli mėnesiai kalba, kad Baltarusijos autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka vilioja migrantus iš Vidurinių Rytų į savo šalį, o tada siunčia juos per sieną į Europos Sąjungą, taip keršydamas už bloko sankcijas.

Lenkija žengė dar toliau ir pareiškė, kad šią krizę organizuoja pagrindinis A. Lukašenkos rėmėjas, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Tuo metu Baltarusija kaltina migrantų neįsileidžiančią Lenkiją tarptautinių normų pažeidimu.

P. Muelleris sakė, kad Lenkijos vyriausybė taip pat sieks, jog būtų paskelbta Europos Sąjungos sankcijų oro bendrovėms, gabenančioms migrantus į Baltarusiją. Anot vyriausybės atstovo, Varšuva siūlys uždrausti tokioms kompanijoms naudotis ES oro erdve.

Paklaustas, ar Lenkija dėl šios krizės galėtų inicijuoti NATO sąjungininkių konsultacijas, kaip numato Šiaurės Atlanto sutarties 4-asis straipsnis, P. Muelleris sakė, kad toks scenarijus taip pat neatmestinas. Anot vyriausybės atstovo, neformalios konsultacijos su Aljanso sąjungininkais jau vyksta,  bet „tolesnis etapas būtų tokio pobūdžio veiksmų formalizavimas“.

15 tūkst. lenkų karių

„Situacija nėra rami“, – trečiadienį Lenkijos radijui sakė gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas (Marjušas Blaščakas).

„Prieš dvi dienas prie Balstogės Kuznicos buvo sutelkta viena didelė grupė ir buvo... bandoma prasiveržti per sieną, o dabar turime reikalų su mažesnėmis grupėmis, nors jos ir gausios, kurios vienu metu keliose vietose puola Lenkijos sieną“, – sakė jis.

Lenkijos gynybos ministerija taip pat teigė, kad Baltarusijos pareigūnai naudoja bauginimus, kad priverstų migrantus peržengti sieną.

Be to, ministerija apkaltino Baltarusijos pajėgas paleidus šūvių į orą pasienio zonoje, kur migrantai įkūrė laikiną stovyklą.

Gynybos ministerija socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė du trumpus vaizdo įrašus, kuriuose užfiksuotas ginkluoto uniformuoto vyro šūvis, manoma – Baltarusijos sienos pusėje.

M. Blaszczakas tviteryje parašė, kad drauge su policija ir pasieniečiais „saugoti mūsų tėvynės nuo Lukašenkos režimo atakos“ dislokuota 15 tūkst. karių.

Tuo metu Baltarusija apkaltino migrantų neįsileidžiančią Lenkiją tarptautinių normų pažeidimu.

Baltarusijos sienų apsaugos tarnyba trečiadienį paskelbė pareiškimą, kad lenkų pasieniečiai smarkiai sumušė keturis kurdus, bandžiusius kirsti sieną, ir kad lenkų kariškiai šaudė migrantams virš galvų.

Žurnalistai į pasienio rajonus neįleidžiami, bet netoliese esančiame Sokulkos miestelyje naujienų agentūros AFP reporteriai matė, kaip patrulis stabdo transporto priemones ir ieškodamas migrantų tikrina bagažines. Reporteriai taip pat matė kelis kariškių sunkvežimius ir policijos mikroautobusus, važiuojančius iš Sokulkos.

„Valstybinis terorizmas“

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) antradienį pareiškė, kad migrantais naudojamasi kaip „gyvuoju skydu siekiant destabilizuoti situaciją Lenkijoje ir ES“, ir apkaltino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną surežisavus precedento neturinčią migrantų, mėginančių nelegaliai patekti į Lenkiją iš Baltarusijos, bangą.

„Ši ataka, kurią vykdo Lukašenka, turi savo sumanytoją Maskvoje, o sumanytojas yra prezidentas Putinas“, – per skubiai sušauktą Lenkijos parlamento sesiją sakė M. Morawieckis.

„Pastarųjų dienų įvykiai yra išbandymas Lenkijai ir Europai. Suvokiame, kad rizika gali eskaluotis, kad padėtis gali blogėti, kad galime susidurti su naujais provokacijų metodais iš Lukašenkos ir jo įgalintojų pusės“, – vėliau per spaudos konferenciją po derybų Varšuvoje su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charles'iu Micheliu (Šarliu Mišeliu) sakė M. Morawieckis.

„Iš tolo įvykiai prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos gali atrodyti kaip migracijos krizė, bet tai ne migracijos, o politinė krizė, specialiai siekiant destabilizuoti padėtį ES“, – pridūrė premjeras, kurį citavo Lenkijos visuomeninis radijas.

M. Morawieckis taip pat pareiškė, kad Minsko režimas užsiima valstybiniu terorizmu.

„Tai yra tylus Lukašenkos kerštas už tai, kad praeitų metų rugpjūtį rėmėme demokratinius Baltarusijos žmonių rinkimus“, – sakė jis.

ES, NATO ir JAV sako, kad A. Lukašenka provokuoja šią krizę reaguodamas į Vakarų sankcijas, įvestas Minskui dėl represijų prieš opoziciją po pernai įvykusių ginčijamų rinkimų.

ES šiuo metu svarsto naujas sankcijas Minskui dėl prekybos žmonėmis.

A. Merkel skambino V. Putinui

Vokietijos kanclerė Angela Merkel paskambino Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir paprašė jo panaudoti savo įtaką, kad Baltarusija sustabdytų „nežmonišką“ neteisėtos migracijos pavertimą ginklu, trečiadienį pranešė jos atstovas.

Minskas ir Maskva į kaltinimus atkirto, kad Vakarai turėtų spręsti migrantų srautų klausimą ir kad šiuos srautus išprovokavo jų karinės kampanijos Artimuosiuose Rytuose.

Kremlius trečiadienį pareiškė, kad Lenkijai elgiasi „neatsakingai“, dėl krizės kaltindama V. Putiną, o Baltarusijos užsienio reikalų ministras sakė, kad krizę provokuoja ES, norėdama preteksto naujoms sankcijoms įvesti.

„Migrantų krizę išprovokavo pati ES ir jos valstybės, besiribojančios su Baltarusija“, – sakė Vladzimiras Makejus, nuvykęs į Maskvą susitikti su rusų kolega Sergejumi Lavrovu.

S. Lavrovas, kuris sakė, kad ES turėtų suteikti finansinę pagalbą Baltarusijai dėl migrantų, kaip yra padėjusi Turkijai, pakartojo, kad Rusija remia savo sąjungininkę.

S. Lavrovas per derybas su V. Makejumi apkaltino Vakarų institucijas „antibaltarusiška kampanija“ ir sakė, kad Rusija ir Baltarusija „glaudžiai derino savo požiūrį“ kovoje su ja.

Pademonstruodama jėgą Rusijos Gynybos ministerija paskelbė, kad du jos tolimojo nuotolio bombonešiai Tu-22M3 trečiadienį praskrido virš Baltarusijos. Tai buvusi seniai vykdomos karinės integracijos dalis.

Tūkstančiai migrantų pastaraisiais mėnesiais kirto ar bandė kirsti Baltarusijos sienas su Lietuva, Latvija ir Lenkija.

Trečiadienį Lietuvoje prie sienos su Baltarusija taip pat įsigaliojo nepaprastoji padėtis. Ji įvesta baiminantis naujo neteisėtų migrantų antplūdžio.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Feldfebelis Otto

Kokie netaiklūs tie lenkai.... Reikia šaudyti ne virš, o į- gal tada kiti pradės galvoti, kad ne į Europą, o tiesiai į rojų/ pragarą eis....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS