Lenkijos audinių ūkyje patvirtintas koronaviruso SARS-CoV-2 atvejis | kl.lt

LENKIJOS AUDINIŲ ŪKYJE PATVIRTINTAS KORONAVIRUSO SARS-COV-2 ATVEJIS

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad situacija dėl koronaviruso SARS-CoV-2 audinių ūkiuose Europoje dar nerimsta. Lenkijos veterinarijos inspekcija oficialiai patvirtino pirmąjį koronaviruso SARS-CoV-2 atvejį audinių ūkyje, įsikūrusiame Lenkijos Pomorskie regione, kuriame buvo auginamos 5845 audinės. Ankstesni pranešimai apie įtarimus nebuvo patvirtinti.

Pranešama, kad vykdant aktyvią šio viruso stebėseną pagal nacionalinius Lenkijos teisės aktus, iš ūkio buvo atrinkta 20 audinių mėginių. Sausio 30 d. Lenkijos Nacionalinis veterinarijos vertinimo institutas 4 audinėms patvirtino SARS-CoV-2. Vasario 3 d. Lenkijos veterinarijos inspekcija apie nustatytą teigiamą koronaviruso atvejį audinių ūkyje pranešė Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacijai. Lenkijos veterinarijos inspekcijos duomenimis, visos ūkyje buvusios audinės nugaišintos.

VMVT primena, kad vertinant ir valdant SARS-CoV-2 plitimo riziką, šiuo metu į Lietuvą draudžiama įvežti gyvas audines iš šalių, kuriose koronavirusas nustatytas audinių ūkiuose – Danijos, Švedijos, Graikijos, Ispanijos, Olandijos, Italijos, Prancūzijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Kanados, o nuo šiol – ir Lenkijos.

Regioniniuose VMVT padaliniuose dirbantys specialistai nuolat stebi Europos Komisijos TRACES sistemą, kurioje pateikiama informacija apie gyvūnų siuntas.

Koronavirusas SARS-CoV-2 Lietuvoje buvo patvirtintas trijuose ūkiuose Jonavos ir Radviliškio rajonuose, kuriems taikomos labai griežtos biologinio saugos priemonės, intensyviai stebimas audinių gaišimas, atrenkami mėginiai SARS-CoV-2 tyrimams ir pavienėms audinėms koronavirusas vis dar yra nustatomas.

Be to, ūkiuose vykdoma audinių priežiūra, ypač atidžiai stebima jų pačių ir gyvūnus prižiūrinčių darbuotojų sveikata, kas savaitę atliekami gaišusių kailinių žvėrelių tyrimai.

Nuo pat 2020 m. lapkričio mėn. pabaigos, kai Jonavos r. buvo nustatytas pirmasis protrūkis, iki šios dienos iš šalies audinių ūkių Jonavos, Radiviliškio, Šiaulių, Panevėžio, Kėdainių, Kaišiadorių, Rokiškio ir Kelmės rajonuose iš viso buvo atrinkti 477 gaišusių audinių mėginiai, 135 iš jų rezultatai buvo teigiami (Jonavos ir Radvilioškio rajonų ūkiuose), likusių – neigiami.

Audinių augintojams Lietuvoje išlieka įpareigojimas ypač griežtai laikytis visų biologinio saugumo reikalavimų – ūkiuose dirbantys darbuotojai, kur tai yra įmanoma, privalo dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugines veido kaukes arba respiratorius ir mūvėti pirštines, dezinfekuoti darbo aplinkos inventorių. Ūkio darbuotojui pajutus bent menkiausius ligos simptomus, privaloma nedelsiant palikti darbo vietą ir riboti kontaktą su ūkyje laikomais gyvūnais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS