Lenkijos saugumo tarnybos: surengtas reidas Rusijos šnipų tinkle | kl.lt

LENKIJOS SAUGUMO TARNYBOS: SURENGTAS REIDAS RUSIJOS ŠNIPŲ TINKLE

  • 0

Lenkijos saugumo tarnybos ketvirtadienį pranešė, kad bendradarbiaudamos su Čekijos žvalgyba, kuri diena anksčiau išardė didelį Rusijos propagandos tinklą, surengė reidą prieš Rusijos šnipų tinklą.

Tarnybos teigė, kad jų operacijos buvo susijusios su anksčiau šiais metais pateiktais kaltinimais vienam Lenkijos piliečiui, įtariamam šnipinėjimu Rusijai.

„Vidaus saugumo agentūra atlieka veiksmus, susijusius su tyrimu dėl Rusijos šnipinėjimo, nukreipto prieš Europos Sąjungos šalis ir institucijas“, – socialiniuose tinkluose pranešė agentūros atstovas spaudai Jacekas Dobrzynskis (Jacekas Dobžynskis).

Pareiškime jis pridūrė, kad agentūra surengė reidus sostinėje Varšuvoje ir pietiniame Tychų mieste bei atliko su šia byla susijusias apklausas.

Jis teigė, kad šnipų tinklo „tikslas buvo įgyvendinti Kremliaus užsienio politikos tikslus, įskaitant Lenkijos pozicijų susilpninimą pasaulio arenoje, Ukrainos ir ES organų įvaizdžio diskreditavimą“.

„Atliktos operacijos – tai agentūros tarptautinio bendradarbiavimo su įvairiomis Europos tarnybomis, ypač koordinuojamo su Čekijos partneriais, rezultatas“, – nurodė jis.

J. Dobrzynskis pridūrė, kad saugumo agentūros veikla prasidėjo nuo tyrimo, po kurio sausį buvo pateikti kaltinimai šnipinėjimu Rusijai įtariamam Lenkijos piliečiui.

„Šis žmogus, įsitvirtinęs Lenkijos ir ES parlamento aplinkoje, vykdė užduotis, kurias užsakė ir finansavo kolegos iš Rusijos žvalgybos“, – sakoma jo pareiškime.

Šios užduotys apėmė „propagandinę veiklą, dezinformaciją ir taip pat politines provokacijas. Jų tikslas buvo kurti Rusijos įtakos sferas Europoje“.

Saugumo agentūra neatskleidė vyro tapatybės.

Vokietijos saugumo institucijos, bendradarbiaudamos su užsienio partneriais, ir toliau naudosis visomis turimomis priemonėmis, kad ištirtų tokias įtakos operacijas ir imtųsi priemonių joms užkirsti kelią.

Plataus masto Rusijos operacijos

Trečiadienį Čekija paskelbė, kad išardė Maskvos finansuojamą tinklą, kuris skleidė Rusijos propagandą ir darė įtaką visoje Europoje, įskaitant Europos Parlamentą.

Čekija teigė, kad grupė naudojosi Prahoje įsikūrusia naujienų svetaine „Voice of Europe“ ir skleidė informaciją, kuria siekė atgrasyti ES nuo pagalbos siuntimo Ukrainai, kuri nuo 2022 metų vasario kovoja su Rusijos invazija.

Čekijos vyriausybė įtraukė „Voice of Europe“ ir du prokremliškus Ukrainos politikus – Viktorą Medvedčuką ir Artiomą Marčevskį – į sankcijų, susijusių su tinklo veikla, sąrašą.

Dienraštis „Denik N“ teigė, kad naujienų svetainėje buvo paskelbti politikų pareiškimai, kuriuose reikalaujama, kad ES sustabdytų pagalbą Ukrainai.

Kai kuriems su naujienų svetaine bendradarbiaujantiems Europos politikams buvo mokama iš Rusijos lėšų, iš kurių kai kuriais atvejais buvo finansuojama ir jų 2024 metais ES rinkimų kampanija, priduria dienraštis.

Mokėjimai buvo skirti Belgijos, Prancūzijos, Vokietijos, Vengrijos, Nyderlandų ir Lenkijos politikams, pranešė „Denik N“, remdamasis šaltiniu Čekijos užsienio reikalų ministerijoje.

Paklausta apie šį tinklą, Vokietijos vidaus reikalų ministerijos atstovė spaudai teigė, kad „šis atvejis yra dar vienas plačios ir įvairiapusės Rusijos įtakos veiklos pavyzdys“.

„Vokietijos Federacinė Respublika taip pat išlieka svarbiu Rusijos įtakos operacijų taikiniu, – sakė ji naujienų agentūrai AFP. – Vokietijos saugumo institucijos, bendradarbiaudamos su užsienio partneriais, ir toliau naudosis visomis turimomis priemonėmis, kad ištirtų tokias įtakos operacijas ir imtųsi priemonių joms užkirsti kelią.“

Gairės: Lenkija, reidas, Rusijos šnipų tinklas, Čekija, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS