Lietuva siekia vienintelio atpildo V. Putinui – įkalinimo iki gyvos galvos | kl.lt

LIETUVA SIEKIA VIENINTELIO ATPILDO V. PUTINUI – ĮKALINIMO IKI GYVOS GALVOS

  • 0

Įvairių šalių teisininkai, žmogaus teisių gynėjai dar kovo pradžioje paskelbė pareiškimą, raginantys teikti specialų tribunolą, kad Rusija būtų nuteista už agresiją prieš Ukrainą. Vilniuje Teisingumo ministerijos sukviesti teisininkai ir politikai tarėsi, kaip padaryti, kad V. Putinas ir jo pakalikai sulauktų realaus atpildo, praneša LNK.

Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis sukritikavo Jungtines Tautas (JT) už tai, kad Rusija jose gali diktuoti savo sąlygas.

„Realiai turėtų būti dvi JT organizacijos. Viena – normalių tautų, kita – bepročių arba kanibalų. Tegul tie kanibalai susirenka atskirame kambaryje ir sprendžia, ar jiems tvarkytis ir turėti vieną viršininką Maskvoje ar Pekine“, – sako V. Landsbergis.

Tačiau nei JT, nei jokia kita organizacija, anot teisininkų, be specialaus tribunolo šiuo metu negali išsireikalauti atsakomybės už agresiją.

„Agresija yra ideologiškai motyvuotas nusikaltimas ir tikrai tai yra labai pavojinga, tarptautinės bendrijos, galima sakyti, pražiopsota. Ji gal dar neturi nusistovėjusio pavadinimo – arašizmo ideologija, tai savotiškas sovietizmo ir nacizmo mišinys, pagal kurį yra tautų, kurios apskritai neturi teisės egzistuoti“, – pastebi Teisės ir demokratijos centro vadovas Dainius Žalimas.

Ukrainos atstovai sako kovosiantys, kad už agresiją V. Putinas būtų nuteistas asmeniškai.

Realiai turėtų būti dvi JT organizacijos. Viena – normalių tautų, kita – bepročių arba kanibalų.

„Tikime, kad susivienijus civilizuotam demokratiniam pasauliui galėsime tai padaryti gana greitai, o ne ilgus metus, kuriuos tęsiasi tarptautinės teisinės procedūros“, – nuogąstauja Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovė Oksana Zolotariova.

Tribunolo iniciatoriai siekia, kad teisiamas už agresiją būtų ir Aliaksandras Lukašenka.

„Tai bet kam akivaizdu. Vienas iš agresijos aktų yra savo valstybės teritorijos suteikimas kitai valstybei agresijai prieš trečiąją valstybę vykdyti. Niekam nekyla abejonių, kad iš Baltarusijos teritorijos yra vykdomi raketų šaudymai“, – sako D. Žalimas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Anot buvusio Jungtinės Karalystės (JK) premjero, pateiktas kaltinimas dėl agresijos dabar pasiustų žinia Ukrainai, kad mes nepaliksime karo nusikaltėlių nenubaustų.

„Surinkti nusikaltimų įrodymus ir DNR medžiagą, kad galima būtų tiesiogiai susieti Putino įsakymus su šiomis baisybėmis, užtruks mėnesius, o nusikaltimas dėl įvykdytos agresijos, kuris prasidėjo suplanavus ir paruošus invaziją, gali būti priremtas įrodymais, kurie jau yra dabar. Vadinasi, kaltinimus Putinui galima pateikti per kelias savaites“,  – sako buvęs JK ministras primininkas Gordonas Brownas.

Buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas įvardijo, kas grėstų V. Putinui, jį nuteisus.

„Mes esame civilizuota visuomenė, mirties bausmė uždrausta. Atsakymas savaime aiškus – tik iki gyvos galvos“, – galimą bausmę įvardijo D. Žalimas.

Rusijai pradėjus karą su Ukraina Lietuva kreipėsi į Hagos tribunolo prokurorą, prašydama pradėti tyrimą dėl Rusijos ir Baltarusijos karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui. Įrodymus jau renka ne viena šalis, tarp jų – ir Lietuva.

Gairės: karas Ukrainoje, LNK turinys, Vladimiras Putinas, Hagos tribūnolas, Jungtinės Tautos
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS