A. Lukašenka: krizė Baltarusijoje bus išspręsta „artimiausiomis dienomis“ | kl.lt

A. LUKAŠENKA: KRIZĖ BALTARUSIJOJE BUS IŠSPRĘSTA „ARTIMIAUSIOMIS DIENOMIS“

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka penktadienį pažadėjo, kad jo šalį apėmusi politinė krizė bus išspręsta „artimiausiomis dienomis“, apkaltino Jungtines Valstijas „vadovaujant“ protestams prieš vyriausybę ir pažadėjo imtis „griežtų priemonių“.

Kalbėdamasis su darbininkais sostinės Minsko pietiniame Dzeržinsko rajone A. Lukašenka pareiškė, kad protestai „neturėtų kelti jums nerimo“.

„Tai yra mano problema, kurią privalau išspręsti ir kurią mes sprendžiame. Ir patikėkit – artimiausiomis dienomis ji bus išspręsta“, – prezidento žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Autoritarinio lyderio A. Lukašenkos pergalės paskelbimas po rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų išprovokavo didžiausias demonstracijas Baltarusijoje nuo šalies nepriklausomybės paskelbimo 1991 metais, kai subyrėjo Sovietų Sąjunga.

Pirmosiomis protestų dienomis milicijai brutaliai mėginant malšinti demonstracijas buvo sulaikyta beveik 7 tūkst. žmonių. Šimtai protestuotojų buvo sužeisti ir hospitalizuoti, taip pat buvo daug pranešimų apie sulaikytųjų mušimus, kankinimus ir prieš juos nukreiptą psichologinį smurtą. Mažiausiai trys protestų dalyviai žuvo.

A. Lukašenka penktadienį sakė ketinąs vykdyti „griežtą politiką“, kad padėtis šalyje būtų stabilizuota.

„Galite mane smerkti ar nesmerkti, bet kol esu prezidentas, vykdysiu griežtą politiką, kad padėtis šalies viduje būtų stabilizuota“, – pareiškė jis.

„Tuos pačius omonininkus, valstybės tarnautojus, žurnalistus [opozicijos šalininkai] kiekvieną dieną persekioja. Nenoriu įsakyti pavardės, bet vieno vadovo pavaduotojui atsiuntė SMS žinutę: „Jeigu iki vakaro nepasiduosi – paimsime dukrelę“, – tvirtino prezidentas.

„Visa tai išdeginsime įkaitinta geležimi“, – pagrasino A. Lukašenka.

Jis pakartojo kaltinimus, kad protestuotojai yra papirkti, taip pat apkaltino Jungtines Valstijas organizuojant demonstracijas, kad būtų sukurtas „sanitarinis kordonas“ tarp Vakarų šalių ir Rusijos, sudarytas iš Baltarusijos, Baltijos valstybių ir Ukrainos.

"„Visa tai planuoja ir valdo JAV, o europiečiai padeda. Pasakyta taip – padarys taip. Sukurtas specialus centras netoli Varšuvos“, – kalbėjo A. Lukašenka.

Opozicija tvirtina, kad prezidento rinkimai buvo suklastoti, ir ragino A. Lukašenką atsistatydinti, bet šis raginimus ignoravo.

Prokurorai taip pat pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl opozicijos įkurtos Koordinacinės tarybos, turinčios rūpintis taikiu valdžios perėmimu.

A. Lukašenka pareiškė, kad jokių derybų su opozicija nebus.

„Paklausykit – aš kalbuosi su jumis. Ir aš kalbėsiuosi tik su darbininkų grupėmis“, – per susitikimą sakė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Dvi savaitės praėjo po perversmo bandymo, o Lukošius vis dar valdžioje...blogai organizavo, pinigų ,matyt, pagailėjo...

Mano nuomone,

Čia jau medicina nebepagelbės" - per daug įsisenėjusi didybės, neatsakingumo ir nežmoniškumo manija.Tai jau kito lygmens iššūkis.

oba

Nusišaus?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS