A. Lukašenka: Vakarai pasinaudodami migracija didina karinį potencialą regione | kl.lt

A. LUKAŠENKA: VAKARAI PASINAUDODAMI MIGRACIJA DIDINA KARINĮ POTENCIALĄ REGIONE

Autoritarinis Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka ketvirtadienį pareiškė, kad Europos Sąjunga prie jo šalies sienų vykstančius incidentus dėl migrantų bando vaizduoti kaip tarptautinę hibridinę grėsmę, o tuo pasinaudojant NATO didina pajėgumus regione.

„Bandoma priskirti tarptautinės hibridinės grėsmės pobūdį incidentams dėl pabėgėlių ir migrantų prie sienos. Aktyviai bandoma perkelti atsakomybę už migracijos problemą tranzitinėms šalims. Ir visa tai po to, ką JAV ir jų sąjungininkės NATO padarė Afganistane ir Artimųjų Rytų šalyse. Dar daugiau, JAV įsakymu pakvietė į Europą afganistaniečius, o dabar atsisako juos priimti“, – sakė A. Lukašenka.

Prezidentas kalbėjo Dušanbėje vykstančiame Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) viršūnių susitikime, jo žodžius citavo prezidento spaudos tarnyba.

„Prisidengiant kova su nelegalia migracija Lietuvoje nuo šio mėnesio pasitelkiami nauji NATO daliniai, siekiant daryti hibridinį poveikį mūsų šalims“, – tvirtino jis.

„Prisidengiant kova su nelegalia migracija Lietuvoje nuo šio mėnesio pasitelkiami nauji NATO daliniai, siekiant daryti hibridinį poveikį mūsų šalims.

A. Lukašenka kalbėjo apie rugpjūtį Lietuvoje besilankiusią NATO kovos su hibridinėmis grėsmėmis ekspertų komandą, pateikusią rekomendacijas šalies institucijoms ir politikams.

Anot Baltarusijos vadovo, migracijos krizė tapo pretekstu NATO didinti karinį potencialą prie vakarinių KSSO sienų.

„Prie Baltarusijos sienų nuolatiniu pagrindu dislokuojama kovinė grupė, turinti daugiau kaip 10 tūkst. žmonių ir per 500 sunkiosios karinės technikos vienetų“, – kalbėjo A. Lukašenka.

„Vakarų šalys užmerkia akis prieš šiurkščius įsipareigojimų žmogaus teisių srityje pažeidimus. Vien pastarosiomis savaitėmis prie sienų su Lenkija, Lietuva ir Latvija praktiškai kiekvieną parą įvyksta incidentų, per kuriuos migrantus iš Afganistano ir kitų šalių, pavyzdžiui, Irako, Sirijos, žiauriai, panaudojant ginklą, išstumia į Baltarusijos teritoriją“, – sakė jis.

Į Lietuvą šiemet neteisėtai per sieną su Baltarusija pateko daugiau nei 4 tūkst. migrantų.

Lietuva ir ES institucijos kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine ataka.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS