Mariupolio gynėjai rengiasi galutiniam mūšiui su Rusijos pajėgomis | kl.lt

MARIUPOLIO GYNĖJAI RENGIASI GALUTINIAM MŪŠIUI SU RUSIJOS PAJĖGOMIS

Paskutiniai Ukrainos Mariupolio uostamiesčio gynėjai sekmadienį rengiasi brutaliam mūšiui su juos apgulusiomis rusų pajėgomis, siekiančiomis svarbios pergalės prieš Rusijos švenčiamą Pergalės dieną.

Tuo metu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis vaizdo ryšiu su Didžiojo septyneto (G-7) lyderiais turi aptarti situaciją savo šalyje, nuogąstaujančioje dėl Maskvos puolimo suintensyvėjimo evakavus civilius iš Mariupolio metalurgijos gamyklos „Azovstal“.

Plieno ir geležies gamykla „Azovstal“ yra paskutinis ukrainiečių pasipriešinimo bastionas nuniokotame uostamiestyje, o jos likimas įgavo simbolinę reikšmę platesnei kovai su Rusijos invazija.

Mariupolio galutinis užėmimas sudarytų sąlygas Maskvai sausumos koridoriumi sujungti Rytų Ukrainos prorusiškų separatistų regionus ir 2014 metais Rusijos aneksuotą Krymą.

„Priešas bando pribaigti „Azovstal“ gynėjus, bando tai padaryti iki gegužės 9-osios, kad įteiktų dovaną [Rusijos prezidentui] Vladimirui Putinui“, – sakė V. Zelenskio patarėjas Oleksijus Arestovyčius.

„Azovstal“ gynybai vadovaujantis pulkas „Azov“ pranešė, kad vienas jo karys žuvo, o dar šeši buvo sužeisti, Rusijai šaudant per vieną ankstesnį bandymą evakuoti žmones automobiliu.

Kyjivas šeštadienį pranešė, kad visi pažeidžiami civiliai gyventojai jau evakuoti iš „Azovstal“.

Artėjant gegužės 9-ąją Rusijoje švenčiamai Pergalės dienai ukrainiečių pareigūnai tikisi intensyvesnio apšaudymo raketomis ir artilerijos sviediniais.

V. Zelenskis šeštadienio vakaro pareiškime sakė, kad sekmadienį bus tęsiamas darbas dėl humanitarinių koridorių atvėrimo Mariupolio ir aplinkinių miestelių gyventojams.

Vis dar neaišku, kas bus su maždaug 2 tūkst. „Azovstal“ teritorijoje dar esančių karių – ir tebekovojančių, ir sužeistų. Pastarųjų gali būti keli šimtai. Kariai ne kartą pareiškė, kad nepasiduos.

V. Zelenskis sakė, kad pareigūnai ieško būdo juos evakuoti.

Tačiau Vakarų kariniai analitikai sako, kad ukrainiečių pajėgos daro pažangą apink šį miestą. Ukrainos kariuomenė paskelbė atkovojusi penkis kaimus ir dalį šeštojo.

Tuo metu tęsiasi tarptautinės pastangos daryti spaudimą Rusijos lyderiui. G-7 šalių vadovai, tarp jų JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), sekmadienį su V.Zelenskiu aptars Vakarų paramą Kyjivui.

Pasitarimui vadovaus Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas), sakė vyriausybės atstovė Christiane Hoffmann (Kristianė Hofman).

„Dalyvaus Ukrainos prezidentas Zelenskis, kuris praneš apie dabartinę padėtį jo šalyje“, – sakė Ch. Hoffmann.

Lyderiai turėtų aptarti tolesnes sankcijas ar bent esamų sankcijų sugriežtinimą.

Be to, Briuselyje sekmadienį Europos Sąjungos šalių ambasadoriai aptars šeštą bloko ekonominių sankcijų paketą Maskvai, galintį apimti laipsnišką rusiškos naftos importo uždraudimą.

Gairės: karas Ukrainoje, Mariupolis, Rusija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS