Maskva: Rusija bus priversta reaguoti, jeigu nesulauks JAV saugumo garantijų | kl.lt

MASKVA: RUSIJA BUS PRIVERSTA REAGUOTI, JEIGU NESULAUKS JAV SAUGUMO GARANTIJŲ

Rusija ketvirtadienį pareiškė galinti atsakyti karinėmis priemonėmis, jeigu Vašingtonas nepatenkins jos anksčiau iškeltų reikalavimų dėl saugumo, ir pridūrė norinti, kad visos JAV pajėgos būtų išvestos iš Rytų ir Vidurio Europos.

„Nesant amerikiečių pusės valios tartis dėl tvirtų, teisiškai įpareigojančių garantijų mūsų saugumui užtikrinti iš JAV ir jų sąjungininkų pusės, Rusija bus priversta atsakyti, įskaitant karinio ir techninio pobūdžio priemonių įgyvendinimą“, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Šis pareiškimas yra naujausias iš virtinės, paskelbtų nuo gruodžio, kai Maskva pateikė plačius saugumo reikalavimus Vašingtonui ir NATO.

Jungtinės Valstijos atmetė pagrindinius Rusijos reikalavimus, įskaitant raginimą uždrausti Ukrainai kada nors įstoti į NATO, taip pat apriboti Vakarų įtaką Rytų Europoje bei buvusiose sovietinėse respublikose.

Rusija bus priversta atsakyti, įskaitant karinio ir techninio pobūdžio priemonių įgyvendinimą.

Ketvirtadienį Rusijos URM paskelbtame pranešime sakoma: „Reikalaujame visų JAV ginkluotųjų pajėgų išvedimo iš Vidurio ir Rytų Europos bei Baltijos šalių“, – pridūrė URM.

Maskva taip pat ragina Vakarus nebetiekti Ukrainai ginkluotės ir išvesti iš šios šalies „Vakarų patarėjus ir instruktorius“, taip pat nerengti NATO šalių bendrų pratybų su Ukrainos kariuomene.

JAV ir jų sąjungininkai sako, kad Rusija prie sienų su Ukraina yra sutelkusi daugiau kaip 100 tūkst. karių, kurie potencialiai galėtų būti pasiųsti įsiveržti į kaimyninę šalį.

Savo naujausiame pareiškime Rusija dar kartą atmetė kaltinimus, esą ji planuoja pulti Ukrainą, nors Vašingtonas tebetvirtina, kad tokia ataka gali prasidėti bet kuriuo metu.

„Jokio „Rusijos įsiveržimo“, apie kurį nuo praeitų metų rudens oficialiu lygiu skelbia JAV ir jų sąjungininkai, nėra ir neplanuojama, todėl pareiškimų apie „Rusijos atsakomybę už eskalavimą“ negalima vertinti kitaip nei mėginimo daryti spaudimą ir nuvertinti Rusijos pasiūlymus dėl saugumo garantijų“, – sakoma URM pranešime.

Visgi JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ketvirtadienį sakė, kad Rusijos įsiveržimo grėsmė išlieka „labai didelė“.

Vašingtonas ir jo sąjungininkai reikalavo, kad Rusija atitrauktų savo pajėgas nuo kaimyninės šalies sienų.

Tačiau savo dokumente Maskva pasmerkė Vakarų raginimus perkelti karius ir grasinimus taikyti Rusijai koordinuotas sankcijas, jeigu invazija prasidėtų.

„Ultimatumai dėl pajėgų atitraukimo iš kai kurių sričių Rusijos teritorijoje, lydimi grasinimais imtis griežtesnių sankcijų, yra nepriimtini ir žlugdo perspektyvą pasiekti realų susitarimą“, – sakoma ministerijos pareiškime.

URM pridūrė, kad Rusijos nubrėžtos „raudonos linijos“ ir saugumo interesai „toliau ignoruojami“.

Maskva pastarosiomis dienomis pranešė pradėjusi kai kurių dalinių atitraukimą iš Ukrainos ir Krymo, kurį Rusija yra aneksavusi nuo 2014 metų. Vis dėlto Vakarų lyderiai sakė kol kas nepastebėję jokių atitraukimo ženklų.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

giedrius

Amerikonai grąsina o rusai daro.Bus Karas.

newmore

Gąsdina? O mes nebijome!

Anonimas

Putinas eina Hitlerjo pedomis. Cia Rusija pabaisa. Jinai per amzius buvo grobike. Visus terorizuoja. Privare rusu i visas salis ir reikalauja svetimose zemese teisiu. Galimas dalykas, kad Rusija ir Kinija slapcia dalins pasauli. Ivykiai kartojasi. Pries kara Rusija ir Vokietija. Vakarai pamate, kad rusais negalima pasitiketi. Rusai nori atkurti Tarybu Sajunga ir prievarta sugrazinti visas salis kurias jie okupavo. Putinas neduoda niekam ramiai gyventi, vis sapnuoja kad visos salys juos puola. Pilnas fantaziju.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS