Mianmare atmesta dviejų „Reuters“ žurnalistų apeliacija dėl įkalinimo bausmės | kl.lt

MIANMARE ATMESTA DVIEJŲ „REUTERS“ ŽURNALISTŲ APELIACIJA DĖL ĮKALINIMO BAUSMĖS

  • 0

Mianmare penktadienį buvo atmesta dviejų naujienų agentūros „Reuters“ žurnalistų apeliacija dėl septynerių metų įkalinimo bausmės, paskirtos jiems už informavimą apie musulmonų rohinjų žudymą.

Žurnalistai šioje byloje buvo apkaltinti Valstybės paslapčių įstatymo pažeidimu.

„Iš pradžių paskelbtas verdiktas pagal įstatymą nebuvo neteisingas. Teismas nusprendžia atmesti apeliaciją“, – sakė Jangono regiono aukštesniojo teismo teisėjas Aungas Naingas.

2017-ųjų gruodį areštuoti Mianmaro piliečiai – 32 metų Wa Lone'as (Va Lonas) ir 28 metų Kyawas Soe Oo (Čavas So U) – pernai rugsėjį buvo nuteisti, jiems skirtos septynerių metų kalėjimo bausmės.

Ši byla, daugelio laikoma puolimu prieš žiniasklaidos laisvę, pasaulyje sukėlė pasipiktinimą. Įtariama, kad tokiu būdu Mianmaro valdžia mėgina nutildyti asmenis, pranešančius apie musulmonų rohinjų represijas, kurias pernai Rachinų valstijoje vykdė saugumo pajėgos.

Per kariuomenes inicijuotas „valymo operacijas“ į kaimyninį Bangladešą buvo išvyti 700 tūkst. rohinjų. Nemažai jų pasakoja apie įtariamus Mianmaro saugumo pajėgų žiaurumus – žaginimus, žmogžudystes ir padegimus.

Suimti žurnalistai atmeta mestus jiems kaltinimus ir tikina, kad buvo apšmeižti dėl savo pastangų demaskuoti 10 rohinjų sušaudymą be teismo, esą įvykusį 2017-ųjų rugsėjį viename šiaurinės Rachinų valstijos kaime.

Anot reporterių, policija pakvietė juos pietų ir perdavė jiems dokumentų. Kai abu žurnalistai išėjo iš restorano, jie buvo areštuoti už įslaptintos medžiagos įgijimą.

Tuo metu kariuomenė paskelbė savo įvykių In Dino kaime versiją. Ji pripažino, kad sulaikyti rohinjai buvo nužudyti, bet pareiškė, kad tai buvo atskiras piktnaudžiavimo incidentas, už kurį atsakingos tiek saugumo pajėgos, tiek vietos gyventojai.

Nuosprendis žurnalistams buvo paskelbtas praėjus savaitei po to, kai buvo paviešinta audringos reakcijos sulaukusi JT iniciatyva parengta ataskaita apie piktnaudžiavimą Rachinų valstijoje. Dokumente Mianamaro kariuomenės vadas kaltintas vadovaujant rohinjų „genocidu“ ir „nusikaltimais žmoniškumui“.

Atskaitoje taip pat kritikuojama faktinė Mianmaro lyderė Aung San Suu Kyi (Aung San Su Či) už nesugebėjimą apginti etninės mažumos, kurios nariai neturi jokios pilietybės.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS