Minskas kviečiasi Vakarų aviacijos administracijų atstovus tirti „Ryanair“ lėktuvo incidento | kl.lt

MINSKAS KVIEČIASI VAKARŲ AVIACIJOS ADMINISTRACIJŲ ATSTOVUS TIRTI „RYANAIR“ LĖKTUVO INCIDENTO

  • 7

Baltarusijos transporto ministerijos Aviacijos departamentas pakvietė Tarptautinės civilinės aviacijos organizacijos (ICAO), Tarptautinės oro transporto asociacijos (IATA), Europos Sąjungos aviacijos saugos agentūros (EASA) ir ES bei JAV aviacijos administracijų atstovus ištirti incidento, įvykusio sekmadienį su „Ryanair“ lėktuvu.

„Siekiant išsiaiškinti įvykio aplinkybes, Aviacijos departamentas pakvietė ICAO, IATA, EASA, taip pat ES ir JAV civilinės aviacijos administracijų atstovus“, – rašoma žinybos išplatintame pranešime.

Remiantis pranešimo informacija, orlaivio įgula savarankiškai paprašė leidimo tūpti Minske.

„Atsižvelgiant į įgulos savarankiškai priimtą sprendimą, Baltarusijos oro eismo valdymo organai suteikė jai visą būtiną skubią pagalbą. Minsko nacionaliniame oro uoste buvo įvestas atitinkamas avarinis planas, nustatyta tvarka informuotos visos atitinkamos oro uosto ir kitų suinteresuotų valstybės organų tarnybos“, – rašoma pranešime.

Atsižvelgiant į įgulos savarankiškai priimtą sprendimą, Baltarusijos oro eismo valdymo organai suteikė jai visą būtiną skubią pagalbą.

„Gavus patikslintos informacijos apie lėktuvo užminavimą, reiso FR4978 įgula, vadovaudamasi nustatytais tarptautiniais reikalavimais, 9 val. 47 min. suderintuoju pasauliniu laiku (12 val. 47 min. Baltarusijos ir Lietuvos laiku) orlaivyje nustatė avarinį atsakiklio kodą 7700, reiškiantį bendro pobūdžio avarinę situaciją, ir radijo ryšiu paprašė pagalbos nustatyta fraze „Mayday“. Po to įgula, vadovaudamasi Čikagos konvencijos 2 priedo 3.7.2 nuostata pranešė priėmusi sprendimą tūpti Minsko nacionaliniame oro uoste“, – nurodė departamentas.

„Ryanair“ pranešė, kad iš Atėnų į Vilnių skridęs lėktuvas su daugiau kaip šimtu keleivių buvo nutupdytas Minsko oro uoste, nes Baltarusijos oro dispečeriai informavo apie potencialią saugumo grėsmę orlaivyje. Ši informacija vėliau nepasitvirtino. Paaiškėjo, kad apgręžti civiliniam orlaiviui Minsko režimas panaudojo naikintuvą MiG-29 ir sraigtasparnį Mi-24.

Lėktuvui nusileidus Minske, buvo sulaikytas kartu su savo mergina, Europos humanitariniame universitete Vilniuje studijuojančia Rusijos piliete Sofija Sapega, juo skridęs Baltarusijos opozicijos aktyvistas ir tinklaraštininkas Ramanas Pratasevičius.

Baltarusijos vadovas Aliaksandras Lukašenka, sekmadienį liepęs pakelti naikintuvą ir nutupdyti iš Atėnų į Vilnių skridusį Airijos oro bendrovės „Ryanair“ lėktuvą, kuriame buvo Minsko režimo ieškomas opozicijos aktyvistas ir tinklaraštininkas, vienas iš informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėjų, išprovokavo tarptautinį pasipiktinimą.

Pernai „Nexta“ įkūrėjus: 22 metų Sciapaną Pucilą ir 26 metų R. Pratasevičių Baltarusija įtraukė į „asmenų, dalyvaujančių teroristinėje veikloje“, sąrašą, o patį kanalą paskelbė „ekstremistiniu“ ir nurodė jį blokuoti.

Vakarų lyderiai kaltina Minsko režimą užgrobus lėktuvą ir vadina šį veiksmą „valstybiniu terorizmu“.

ES lyderiai pirmadienį paragino Bendrijos aviakompanijas vengti Baltarusijos oro erdvės.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Is kaimo

Makaronus kabina bulbasai - ,,gavus pranesima apie uzminuota lektuva ...." Gerai, gavot pranesima, nutupdet su 169 keleiviais,patikrinot. Mina ar bomba radot? Ne, neradot. Vel sulipa i lektuva 169 keliaiviai ir toliau skrenda i Vilniu. Bet ne - kodel i lektuva sulipa tik 165 keleiviai? Kur kiti 4 pasidejo? Atsakyk Lukasenka.

earht king

psihinis šezofrenijos karščio mušamas ligonis matai kur suka, stengesi išlisti nors tokiu būdų, kur matyta mėlagis ar negirdi tokio lygio minu jokios šalis nėra pripažines kur buvo minimos, juk žulikas aferistas teroro būdų pilotui numušimo mig 29 virš rainairo tėsiai aiškiai, pasakė kėisti kripti ir leistis minske piratas nusodino ir ne vienas bet dar ir malunsparnio pirato antro veikimu, taip kokios gali būti kalbos šinka jau sutraukė taip nors tokiu būdų aferizmo sekia nutolinti bet ikišai nagus taip nors dabar būk malonus pridurke, dar čia ne visos priemonės yra ivestos, vienos jau ivestos oro erdves jau nėra sedėk nosi nukabines, tylos, antras pakėtas dar laukia sankciju dėl ekonomikos darbo produkcijos pardavimo, trečio pakėto visos likvidotos kvotos lengvatu piniginio bus neskirtos, ir ketvirtas pakėtas tavo huliganai yra ivesti į juoda saraša negales nosies iškišti kitur po pasaulio šalis bus deportoti ir tamstos laukia teismas hagos tribunolo

Nuomonė

Gerai sudorojo tą susliką. Pagal geriausią CŽV ir Mossado metodiką. Sekanti eilėje tikriausiai Svietka. Kaip jai dabar baisu gyventi ir laukti, kol Baširovas jai pateps įklotą su sparneliais novičioku
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS