Kruvinas išpuolis Kalifornijos mokykloje: nušauti du moksleiviai, dar trys sužeisti | kl.lt

KRUVINAS IŠPUOLIS KALIFORNIJOS MOKYKLOJE: NUŠAUTI DU MOKSLEIVIAI, DAR TRYS SUŽEISTI

Vienoje Kalifornijos mokykloje paauglys ketvirtadienį, per savo 16-ąjį gimtadienį, nušovė du kitus moksleivius, dar tris sužeidė ir galiausiai nukreipė pistoletą į save.

Sunkiai susižalojęs užpuolikas laikomas policijos arešte, informavo pareigūnai po incidento Soguso vidurinėje mokykloje Santa Klaritoje, esančioje apie 64 km į šiaurę nuo Los Andželo.

Išsigandę mokiniai pasakojo, kaip užsibarikadavo klasėse, o kiti – pabėgo, sparčiai pasklidus žiniai, kad neįvardytas azijietiško gymio berniukas pradėjo šaudyti iš.45 kalibro pusiau automatinio pistoleto.

„Detektyvai peržiūrėjo vaizdo įrašą iš įvykio vietos. Jis aiškiai rodo, kaip subjektas išsitraukė iš kuprinės trumpavamzdį ginklą, pašovė penkis žmones ir tuomet iššovė sau į galvą“, – per spaudos konferenciją sakė policijos žmogžudysčių tyrimų skyriaus kapitonas Kentas Wegeneris (Kentas Vegeneris).

Atvykusi policija ir greitosios pagalbos medikai šį paauglį rado tarp sužeistųjų, pranešė Los Andželo apygardos šerifas Alexas Villanueva (Aleksas Viljanueva).

Kol kas nebuvo nustatyta jokių išpuolio motyvų, bet socialinio tinklo „Instagram“ paskyroje, policijos siejamoje su užpuoliku, buvo paskelbta žinutė „Sogusai, rytoj mokykloje bus smagu“, patvirtino K. Wegeneris.

Po incidento ši žinutė buvo pašalinta kito asmens, pridūrė pareigūnas.

Federalinis tyrimų biuras (FTB) nurodė, kad nėra jokių ženklų, kad užpuolikas veikė dėl ideologinių motyvų, taip pat nenustatyta jokių jo bendrininkų.

Per išpuolį žuvo 16-metė ir 14-metis. Sužeisto berniuko ir dviejų mergaičių amžius – nuo 14 iki 15 metų.

Šaudynės 2,3 tūkst. mokinių turinčioje mokykloje įvyko apie 7 val. 30 min vietos (17 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

Švietimo įstaiga buvo uždaryta, o pagal liudininkų nupasakojimus ir apsaugos kamerų vaizdo įrašus įtariamasis buvo nustatytas maždaug per valandą po šaudymo.

Kai išėjau, pamačiau ant grindų gulint vieną asmenį visą kruviną.

Policija nuvyko į jo namus. Užpuoliko motina ir mergina buvo apklausiamos vietos policijos nuovadoje.

Baltųjų rūmų atstovas Juddas Deere'as (Džudas Diras) anksčiau sakė, kad prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) stebi pranešimus apie incidentą ir pataria žmonėms klausyti pareigūnų nurodymų.

„Visada nerimavau“

Nuotraukose ir vaizduose iš įvykio vietos matyti, kaip pareigūnai lydi į netoliese esančią bažnyčią moksleivius.

Soguso vidurinės mokyklos moksleivis Denzelis Abesamisas leidiniui „Los Angeles Times“ sakė, kad eidamas į mokyklą pamatė, kaip iš jos bėga jo bendraklasiai.

Jis sakė paskambinęs draugui, kuris slėpėsi viename iš kabinetų su dar penkiais moksleiviais.

„Visada nerimavau, kad kažkas tokio gali nutikti, nes tai yra mano mokykla“, – kalbėjo D. Abesamisas.

„Soguso (mokyklos vadovybė) pabrėždavo, kaip svarbu visuomet būti budriems, kad gali nutikti bet kas, pavyzdžiui, šaudynės“, – teigė jis.

Kita moksleivė Sharon Orelana Cordova (Šeron Orelana Kordova) televizijai KNBC-TV pasakojo, kad slėpėsi slaugytojos kabinete po stalu, kol ją surado pareigūnai.

„Kai išėjau, pamačiau ant grindų gulint vieną asmenį visą kruviną“, – kalbėjo ji.

Į įvykio vietą atvyko mažiausiai trys greitosios pagalbos automobiliai ir dešimtys policijos mašinų, taip pat ten dirbo pareigūnų iš Alkoholio, tabako, šaunamųjų ginklų ir sprogmenų kontrolės biuro.

Santa Klaritos šerifo departamentas perspėjo gyventojus laikytis atokiau nuo Soguso mokyklos.

Prezidento posto siekianti Kalifornijos senatorė Kamala Harris (Kamala Harris) sakė „sudaužyta širdimi besimeldžianti už Santa Klaritą“.

„Mūsų vaikai ir bendruomenės yra terorizuojami. Negalime su tuo susitaikyti“, – parašė ji tviteryje.

Debatai dėl ginklų kontrolės

Šis išpuolis yra naujausias iš daugiau nei 40 šaudymo incidentų virtinės JAV mokyklose nuo 2018 metų gegužės, kai 17-metis Santa Fė mokykloje Teksase nužudė dešimt žmonių, tarp jų aštuonis moksleivius.   

Tąsyk pareigūnai nurodė, kad užpuoliko turėti lygiavamzdis šautuvas ir revolveris buvo teisėtai įsigyti jo tėvo.  

Po trijų mėnesių Floridos valstijos mieste Parklande veikiančioje Marjory Stoneman Douglas (Mardžori Stounman Daglas) mokykloje iš jos pašalintas 19-metis nušovė 14 moksleivių ir tris darbuotojus.

Ne pelno organizacija „Everytown for Gun Safety“ skelbia, kad Jungtinėse Valstijose maždaug kartą per savaitę mokykloje įvykdomos šaudynės.

Jei nesiimsime veiksmų, būsime nusikaltimo bendrininkai.

Prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) tviteryje parašė, kad jo darbuotojai „toliau stebi siaubingus įvykius“, ir išreiškė „savo giliausią užuojautą tragiškai žuvusių moksleivių šeimoms bei draugams“. 

Opus ginklų kontrolės klausimas neabejotinai bus nuodugniai aptariamas ir per ateinančių metų rinkimų kampaniją. 

„Mūsų vaikai ir bendruomenės kasdien priversti susidurti su siaubingais smurto proveržiais ir kraujo praliejimu, o respublikonai toliau užkerta kelia prasmingiems dvipartiniams sprendiniams smurtui panaudojant šaunamuosius ginklus pažaboti“, – sakė Atstovų Rūmų pirmininkė demokratė Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi).    

Apie šaudynes Santa Klaritoje buvo pranešta Senate vykstant debatams dėl ginklų kontrolės įstatymo projekto.

Kalbant senatoriui demokratui Richardui Blumenthaliui (Ričardui Blumentaliui), jam padėjėjas perdavė raštelį.

„Santa Klaritoje Kalifornijoje dabar mokykloje vyksta šaudynės“, – pasakė jis, kreipdamasis į kitus senatorius.  

„Kaip galime pasukti kitu keliu? Kaip galime ignoruoti šiuo metu vykstančias šaudynes, reikalaujančias mūsų dėmesio, mūsų veiksmų? Jei nesiimsime veiksmų, būsime nusikaltimo bendrininkai“, – kalbėjo R. Blumenthalis.

GALERIJA

  • Kruvinas išpuolis Kalifornijos mokykloje: nušauti du moksleiviai, dar trys sužeisti
  • Kruvinas išpuolis Kalifornijos mokykloje: nušauti du moksleiviai, dar trys sužeisti
  • Kruvinas išpuolis Kalifornijos mokykloje: nušauti du moksleiviai, dar trys sužeisti
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

jau

tai tapo sistema kagi juk tai amerikoniska /demonkratija/ plus ne/aukleimas/ ir narkotikai ir kt brudas rezultatas kauboiskas kaip vesterne?...PIRMYN toliau kad liktu tik 500ml neskaitant kito pusrutulio,,,,,,,,

aw

Labai svarbi zinia mums, gyvenantiems uz juru mariu....

...

TIK vienas? - ach, KAIP tai neamerikietiška!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS