Moterų teisių aktyvistė Saudo Arabijoje nuteista už terorizmą | kl.lt

MOTERŲ TEISIŲ AKTYVISTĖ SAUDO ARABIJOJE NUTEISTA UŽ TERORIZMĄ

Saudo Arabijos teismas už nusikaltimus, susijusius su terorizmu, pirmadienį skyrė penkerių metų ir aštuonių mėnesių įkalinimo bausmę garsiai aktyvistei Loujain al Hathloul, pranešė vietos žurnalistai, kuriems buvo leista dalyvauti teisme.

Moterų teisių aktyvistė nuteista už „įvairią veiklą, kurią draudžia kovos su terorizmu įstatymas“, nurodė teismas. Sprendimą citavo provyriausybinis interneto leidinys „Sabq“ ir kitos žiniasklaidos priemonės.

Pranešimuose nurodoma, kad teismas dvejų metų ir 10 mėnesių įkalinimo vykdymą atidėjo trejiems metams, tačiau nepaaiškinama, ar bausmė apima kalėjime jos jau praleistą laiką. Taip pat nesakoma, kada aktyvistė galėtų išeiti į laisvę. Teismo sprendimą per 30 dienų galima apskųsti.

31 metų L. al Hathloul buvo areštuota 2018 metų gegužę, drauge su keliolika kitų aktyvisčių. Kelios savaitės po to Saudo Arabija priėmė istorinį sprendimą panaikinti dešimtmečius galiojusį draudimą moterims vairuoti. Aktyvistės ilgai siekė šios reformos.

L. al Hathloul iš pradžių buvo teisiama Rijado baudžiamajame teisme, bet praėjusį mėnesį procesas buvo perkeltas į Specializuotą baudžiamąjį teismą (SBT), nagrinėjantį kovos su terorizmu bylas. Pasak aktyvistų, šis teismas garsėja griežtomis įkalinimo bausmėmis, juo, prisidengiant kova su terorizmu, tildomi kritiški balsai.

Anksčiau šį mėnesį užsienio reikalų ministras princas Faisalas bin Farhanas naujienų agentūrai AFP sakė, jog L. al Hathloul kaltinama tuo, kad palaikė kontaktus su „nedraugiškomis“ valstybėmis ir teikė slaptą informaciją, bet jos šeima sakė, jog nebuvo pateikta jokių šiuos įtarimus paremiančių įrodymų.

Kai kurios sulaikytos aktyvistės buvo paleistos, kol vyksta tyrimas, bet L. al Hathloul ir kitos liko už grotų dėl kaltinimų, kuriuos teisių gynimo grupės vadina miglotais.

Provyriausybinė Saudo Arabijos žiniasklaida šias aktyvistes vadina išdavikėmis, o L. al Hathloul šeima įtaria, kad ji kalėjime patyrė lytinį priekabiavimą ir kankinimų. Saudo Arabijos pareigūnai tai neigia.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

dfg

Agresyvusis feminizmas ir moterteisizmas ir yra viena iš ekstremizmo formų. Teisingai daro, kad teisia.

KUR SANKCIJOS SAUDO ARABIJAI ?

Jų nėra ir nebus. Nes Saudo Arabijos "stogas" - banditinė Amerika. Ta, kuri net leidžia Saudo Arabijos princui niekšiškai susidoroti su tos šalies opozicijos korespondentu JAV teritorijoje. Ir...užtai nieko, nes Saudo Arabija pervedė 100 milijardų dolerių karinei technikai pirkti. Teisingiau - už tą sumą Saudo Arabijos princas atsipirko už korespondento nužudymą...Tai TIKRAS JAV BANDITŲ VEIDAS.

kaunas

tai ne valstybe--tai viduramziu dykuma visapusishkai!!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS