Mozambike džihadistai žiauriai nužudė mažiausiai 20 žmonių | kl.lt

MOZAMBIKE DŽIHADISTAI ŽIAURIAI NUŽUDĖ MAŽIAUSIAI 20 ŽMONIŲ

Mozambiko šiaurinėje dalyje įtariami kovotojai nupjovė galvas mažiausiai 20 vyrų ir paauglių, dalyvavusių įšventinimo į vyrus ceremonijoje, trečiadienį pranešė vietos šaltiniai.

Incidentas įvyko Muidumbės rajone. Pirmadienį vienoje miško laukymėje buvo rasti mažiausiai penkių vyrų ir 15 berniukų sudarkyti palaikai.

Neramiame šalies šiaurės rytiniame regione veikiantys islamistai kovotojai praeitą savaitgalį užpuolė keletą kaimų, apiplėšė ir sudegino namų, o paskui atsitraukė į aplinkinius miškus.

„Policija apie kovotojų įvykdytas žudynes sužinojo iš lavonus miške radusių žmonių pranešimų“, – sakė vienas teisėsaugos pareigūnas kaimyniniame Muedos rajone.

„Pavyko suskaičiuoti 20 kūnų, išsibarsčiusių apie 500 metrų [ilgio] ruože, – pridūrė pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo. – Tie jaunuoliai dalyvavo įšventinimo į vyrus ceremonijoje, lydimi savo patarėjų.“

Viena pagalbos darbuotoja Muedoje, taip pat nesutikusi viešinti savo vardo, patvirtino žudynių faktą ir pridūrė, kad dalis nužudytų berniukų buvo vietiniai.

Pasak jos, antradienį sukapotų palaikų dalys buvo išsiųstos jų šeimoms palaidoti.

„Laidotuvės vyko tvyrant didžiuliam skausmui, – sakė Jungtinių Tautų maisto programos darbuotoja, teikianti pagalbą dėl neramumų savo namus palikusiems žmonėms. – Kūnai jau iro ir negalėjo būti parodyti dalyvaujantiems.“

Mozambiko valdžia dar nekomentavo pranešimų apie šias žudynes, o su detalių galinčia pateikti provincijos policija naujienų agentūrai AFP susisiekti kol kas nepavyko.

Pavyko suskaičiuoti 20 kūnų, išsibarsčiusių apie 500 metrų [ilgio] ruože

Džihadistai kelia sumaištį Mozambiko šiaurės rytinėje Kabo Delgado provincijoje jau trejus pastaruosius metus. Grupuotės, siekiančios įkurti „islamo kalifatą“, kovotojai puldinėjo vietos kaimus ir miestelius.

Kovotojai pastaraisiais mėnesiais labai suaktyvėjo ir užėmė dideles teritorijas bei terorizavo vietos gyventojus.

Balandį džihadistai nušovė ir nupjovė galvas daugiau kaip 50 jaunuolių, esą nesutikusių prisidėti prie kovotojų.

Nuo 2017 metų šie neramumai pareikalavo daugiau kaip 2 000 žmonių gyvybių; daugiau kaip pusė šių aukų buvo civiliai, nurodė JAV įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Armed Conflict Location & Event Data“.

Dar per 400 žmonių dėl šio konflikto buvo priversti palikti savo namus ir ieškotis prieglobsčio kaimyniniuose miestuose ir miesteliuose.

Vien per pastarąją savaitę apie 100 tūkst. žmonių laivais paspruko į provincijos sostinę Pembą, antradienį nurodė pagalbos organizacija „Gydytojai be sienų“ (MSF). Dėl šio antplūdžio didėja nuogąstavimai, kad gali pristigti švaraus vandens ir higienos priemonių.

Apie Mozambiko džihadistus žinoma mažai – šis judėjimas pasivadinęs „al Shabab“, bet jis nepalaiko jokių žinomų ryšių su taip pat besivadinančia grupuote, veikiančia Somalyje.

Praeitais metais Mozambiko džihadistai prisiekė ištikimybę judėjimui „Islamo valstybė“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS