Neramumų apimtuose Minesotos miestuose dislokuota 500 Nacionalinės gvardijos karių | kl.lt

NERAMUMŲ APIMTUOSE MINESOTOS MIESTUOSE DISLOKUOTA 500 NACIONALINĖS GVARDIJOS KARIŲ

JAV šiauriniuose Mineapolio ir Sent Polo miestuose buvo dislokuota 500 Nacionalinės gvardijos karių ir lakūnų, tarnyboms stengiantis numalšinti tris naktis iš eilės vykusius audringus protestus dėl vieno afroamerikiečio žūties jį sulaikant policijai, penktadienį pranešė ši sukarinta struktūra.

„Mūsų kariai apmokyti saugoti gyvybes, apsaugoti turtą ir užtikrinti žmonių teisę taikiai demonstruoti“, – sakė Minesotos nacionalinės gvardijos generolas majoras Jonas Jensenas (Džonas Jensenas).

Pajėgos buvo pradėtos dislokuoti praeitą naktį, riaušininkams nuniokojus ir padegus dešimtis pastatų Miniapolyje ir šalia jo esančiame Sen Pole, kilus įtūžiui dėl policijos žiauraus elgesio su afroamerikiečiais.

Nacionalinės gvardijos kariai nuo penktadienio ryto budi pamainomis, padėdami vietos ir valstijos policijai palaikyti tvarką.

„Nacionalinė gvardija teiks pagalbą civilinėms tarnybos, kiek bus nurodyta, siekiant užtikrinti žmonių ir turto saugumą“, – pažymėjo kariškiai.

Sulaikyta CNN reporterių komanda

JAV policija sulaikė televizijos CNN reporterių komandą, tiesiogiai nušvietinėjusią įvykius Mineapolio mieste.

Komanda vėliau buvo paleista.

Televizijos tinklas paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip Omaras Jimenezas (Omaras Chimenesas) ramiai kalbasi su lazdomis ginkluotais riaušių policininkais, o paskui nuvedamas surakintas antrankiais.

„Gal galėtumėte man pasakyti, kodėl esu suimamas, pareigūne? – sako O. Jimenezas. – Kodėl esu suimamas, pareigūne?“

Įraše negirdėti jokio atsakymo.

Pasak CNN, taip pat buvo sulaikyti su šiuo korespondentu dirbę prodiuseris ir kameros operatorius.

Anksčiau, kai Minesotos valstijos policija apsupo O. Jimenezą, kol jis pranešinėjo apie įvykius, reporteris kalbėjo su pareigūnais ir pareiškė norįs su jais bendradarbiauti.

„Eisime visur, kur norėtumėt, kad nueitumėm“, – sakė juodaodis O. Jimenezas. CNN socialiniame tinkle „Twtitter“ pareiškė, kad riaušių vietoje taip pat dirbo baltaodis žurnalistas, bet jis esą nebuvo sulaikytas.

O. Jimenezas pasirodė eteryje vėliau penktadienį, policijai jį paleidus. Anot CNN, Minesotos gubernatorius Tim Walzas (Timas Volzas) atsiprašė tinklo.

Anksčiau CNN paskelbė pareiškimą, kuriuo pasmerkė policijos veiksmus.

„CNN reporteris ir jo prodiuserių komanda šį rytą buvo areštuoti Mineapolyje už tai, kad atliko savo darbą, nors ir prisistatė – tai akivaizdus Pirmosios pataisos jiems suteiktų teisių pažeidimas“, – pabrėžė tinklas.

O. Jimenezas lankėsi mieste, nušviesdamas trečią naktį iš eilės trukusias riaušes, įsiplieskusias žuvus George'ui Floydui (Džordžui Floidui), suimtam dėl įtariamo mėginimo atsiskaityti parduotuvėje padirbtu banknotu.

Praeivio nufilmuotame vaizdo įraše matyti, kad baltasis pareigūnas Derekas Chauvinas (Derekas Šovinas) keliu spaudė įtariamojo kaklą, o G. Floydas sakė negalįs kvėpuoti. Bėgant minutėms G. Floydas pamažu liovėsi kalbėjęs ir judėjęs.

Sukritikavo „rasistinius“ veiksmus prieš juodaodžius

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) penktadienį pasmerkė JAV policijos pareigūnus, nušovusius beginklį juodaodį vyrą ir pavadino šį incidentą „rasistiniu“ ir „fašistiniu“.

Šie R. T. Erdogano komentarai turėtų dar labiau suerzinti Turkijos sąjungininkę, nes santykiai tarp šių dviejų NATO šalių jau ir šiaip yra įtempti dėl jų skirtingų pozicijų Sirijos konflikto klausimu.

„Toks rasistinis ir fašistinis požiūris, privedęs iki kankinimų sukeltos George'o Floydo mirties Jungtinių Valstijų Mineapolio mieste, net tik mus visus labai nuliūdino, bet ir tapo skausmingiausia neteisingos tvarkos, prieš kurią mes priešinamės visame pasaulyje, apraiška“, – socialiniame tinkle „Twitter“ anglų kalba parašė R. T. Erdoganas.

„Manau, kad taip nežmoniškai pasielgusieji turi sulaukti bausmės, kurios jie nusipelnė, – parašė Turkijos prezidentas. – Stebėsime šį reikalą.“

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Tr

Nusikaltelis.su padirbtais banknotais turi buti sulaikytas. O mirtis nelaimingas atsitikimas. Policininka be reikalo atleido.

jav

Rasistineje amerikoje vergai ne nori buti vergais...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS