Nigerio chunta dėl karinės intervencijos grėsmės prašo „Wagner“ pagalbos | kl.lt

NIGERIO CHUNTA DĖL KARINĖS INTERVENCIJOS GRĖSMĖS PRAŠO „WAGNER“ PAGALBOS

  • 18

Nigerio karinė chunta paprašė Rusijos privačios karinės bendrovės „Wagner“ pagalbos, artėjant terminui, iki kurio Vakarų Afrikos šalių blokas perversmininkų reikalauja paleisti nušalintą prezidentą Mohamedą Bazoumą (Mohamedą Bazumą), teigia analitikai.

Vakarų Afrikos valstybių ekonominė bendrija (ECOWAS) sekmadienį paragino Nigerio karinę chuntą per savaitę perduoti valdžią, įspėdami, kad neatmeta karinės intervencijos galimybės.

Lankydamasis kaimyniniame Malyje vienas Nigerio perversmo lyderių generolas Salifou Mody (Salifus Modis) susisiekė su kažkuo iš „Wagner“ ir paprašė šios samdinių grupės pagalbos, naujienų agentūrai AP sakė žurnalistas ir Niujorke įsikūrusio analitinio Soufano (Sufano) centro tyrėjas Wassimas Nasras (Vasimas Nasras). Pasak jo, trys šaltiniai Malyje ir vienas prancūzų diplomatas patvirtino įvykus tokį susitikimą, apie kurį pirmoji pranešė televizija „France 24“.

Jiems reikia [„Wagner“], nes jie taps jų išlikimo valdžioje garantija.

„Jiems reikia [„Wagner“], nes jie taps jų išlikimo valdžioje garantija“, – sakė W. Nasras. Pasak jo, „Wagner“ svarsto prašymą.

Vienas Vakarų kariuomenės pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, AP sakė, jog jie taip pat girdėjo pranešimus, kad chunta paprašė „Wagner“ pagalbos.

Artėjant ECOWAS nustatytam sekmadienio terminui, bloko narių gynybos vadai penktadienį susitarė dėl galimo įsikišimo Nigeryje plano. Ketvirtadienį tarpininkų komandai, nusiųstai į Nigerį, nebuvo leista įvažiuoti į Niamėjų ar susitikti su chuntos lyderiu generolu Abdourahamane Tchiani (Abdurahamane Tšianiu).

Po vizito Malyje, kurį valdo Nigerio perversmininkams prijaučianti chunta, S. Mody įspėjo nerengti karinės intervencijos ir pažadėjo, jog Nigeris padarys visa, kad netaptų „nauja Libija“, penktadienį pranešė Nigerio valstybinė televizija.

Iki perversmo Nigeris buvo laikomas paskutiniu patikimu Vakarų kovos su terorizmu partneriu regione, kur perversmai pastaraisiais metais tapo įprasti. Chuntos nusisuka nuo buvusios kolonijinės valdytojos Prancūzijos ir atsigręžia į Rusiją. „Wagner“ jau veikia keliose Afrikos šalyse, įskaitant Malį, kur žmogaus teisių gynėjų yra kaltinama kruvinais nusikaltimais.

Negalima sakyti, kad Rusija tiesiogiai susijusi su perversmu Nigeryje, bet aišku, kad ji laikosi oportunistinio požiūrio ir bando remti destabilizuojamas pastangas, kur tik gali tai daryti, penktadienį transliuotojui BFM sakė Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Anne-Claire Legendre (An Kler Ležendr).

Ji „Wagner“ pavadino chaoso receptu.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Taika

Taika Yra paremta stiprumu bus daugiau valteliu i europeos puse bus daugiau nuskendusiu parduotu sekso vergijai isnaudojimu .zodziu bus intervencija jaigu nesutiks su taikiu valdzios grazinimu i demokratini kelia o mastinikam leks galvos tokia istorijos pabaiga

rusnaci,

jūsų samdomi bandziūgos Afrikoje bus paversti į ėdalą grifams,neabejok.

Anonimas

Prancuzai Nigeryje TURI BUTI NUZUDYTI. Visi iki vieno. Mirtis Vakaru Europos ir Amerikos fasistinem huntom.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS