Nobelio taikos premijos laureatės laukia naujas teismo procesas Irane | kl.lt

NOBELIO TAIKOS PREMIJOS LAUREATĖS LAUKIA NAUJAS TEISMO PROCESAS IRANE

  • 2

Kalinamos Nobelio taikos premijos laureatės iranietės Narges Mohammadi (Narges Mohamadi) šią savaitę laukia naujas teismo procesas, pirmadienį pranešė jos šeima.

Jis prasidės antradienį Teherano revoliuciniame teisme. Teismas prasideda po to, kai gruodžio 10 dieną Norvegijos sostinėje Nobelio premija buvo įteikta M. Mohamadi šeimai.

Kaltinimai nėra iš karto aiškūs, tačiau manoma, kad jie susiję su jos veikla už grotų Teherano Evino kalėjime. Būdama įkalinta ji ne kartą griežtai pasisakė prieš Irano islamiškąją vyriausybę ir privalomą hidžabo dėvėjimą.

„Pirmasis N. Mohammadi teismo procesas po Nobelio taikos premijos gavimo vyks gruodžio 19 dieną 10 val. (vietos, 8.30 val. Lietuvos laiku) revoliucinio teismo 26 skyriuje“, – teigiama jos šeimos išplatintame pranešime.

Priduriama, kad jei taikos premijos laureatė bus nuteista šioje konkrečioje byloje, jai gresia bausmė kalėjime ne Irano sostinėje.

„Buvo paskelbta, kad dėl politinių ir saugumo priežasčių nuosprendis bus vykdomas ne Teherane“, – teigė jos šeima ir pareiškė, kad tokį prašymą pateikė Irano žvalgybos ministerija.

51-erių N. Mohammadi didžiąją dalį pastarųjų dviejų dešimtmečių buvo tai kalinama, tai paleidžiama. 2021-ųjų lapkritį ji pradėjo atlikti jai paskirtą naujausią bausmę.

Nuo lapkričio 29 dienos kalėjimo administracija taip pat informavo ją, kad nutraukiama telefono skambučių ir pasimatymų galimybė.

Šeimos teigimu, tai bus trečiasis teismo procesas, susijęs su N. Mohammadi veikla kalėjime.

Dviejose ankstesnėse bylose jai buvo skirta dvejų metų ir trijų mėnesių laisvės atėmimo bausmė ir keturi mėnesiai viešųjų ir socialinių darbų.

Per pastaruosius du dešimtmečius N. Mohammadi buvo suimta 13 kartų, penkis kartus nuteista, jai iš viso skirti 31 metai kalėjimo ir 154 rykštės kirčiai.

Pasak jos šeimos narių, N. Mohammadi jau kelerius metus nematė savo vaikų ir vyro Paryžiuje ir jai vis dar neleidžiama skambinti telefonu.

Ji beveik dvejus metus negali pasikalbėti su savo septyniolikmečiais vaikais dvyniais, kurie jos vardu priėmė Nobelio taikos premiją.

Tačiau iki šiol ji turėjo galimybę bendrauti su tam tikrais šeimos nariais Irane, taip užtikrindama, kad jos žinutės per socialinės žiniasklaidos paskyras greitai pasiektų išorinį pasaulį.

„Nuo lapkričio 29 dienos kalėjimo administracija taip pat informavo ją, kad nutraukiama telefono skambučių ir pasimatymų galimybė“, – nurodė šeima.

Nobelio premijos atsiėmimo kalboje, kurią perskaitė jos vaikai, N. Mohammadi pasmerkė „tironišką ir prieš moteris nukreiptą religinę“ Irano vyriausybę ir išreiškė viltį, kad vieną dieną iraniečiai įveiks šias kliūtis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Nobelio premija propagandai

Panašios premijos, kaip Nobelio dalinama ne kultūros ,bet propagandos tikslai jų tarpe šnipams, propagandistams kai šiai iranietiei, aš jai ne tikėčiau net ji viešai atsisakytu savo islamiško tikėjimo.

Anglosaxsu

Agentas, cikanovskos stilius Irane, ant kuolo savo salies religijos isdavikus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS