Norvegijoje toliau kylant patvinusių upių lygiui ketinama evakuoti daugiau žmonių | kl.lt

NORVEGIJOJE TOLIAU KYLANT PATVINUSIŲ UPIŲ LYGIUI KETINAMA EVAKUOTI DAUGIAU ŽMONIŲ

  • 1

Pietryčių Norvegijoje, kur po kelias dienas trukusių liūčių toliau kyla patvinusių upių ir ežerų vandens lygis, penktadienį svarstyta galimybė evakuoti daugiau žmonių.

Paprastai ramiomis upėmis plūdo didžiuliai vandens kiekiai, kartus su nulūžusiais medžiais, nuolaužomis ir šiukšlėmis. Buvo užtvindyti apleisti namai, purvu padengti automobilius ir užtvindytos stovyklavietės.

Viena iš labiausiai nukentėjusių vietų buvo Hionefosas, kuriame Begnos upė išsiveržė iš krantų, o pareigūnai, baimindamiesi nuošliaužų, svarstė galimybę perkelti daugiau žmonių į žemupį. Jau evakuota iki 2 000 žmonių.

„Nuolat stengiamės mąstyti keliais žingsniais į priekį. Esame pasirengę paspausti dar didesnį raudonąjį mygtuką“, – Norvegijos transliuotojui NRK sakė Hionefoso regiono vietos ekstremaliųjų situacijų vadovas Magnusas Nilholmas.

Norvegijos vandens išteklių ir energijos direktorato (NVE) atstovas Ivaras Berthlingas (Ivaras Bertlingas) Norvegijos naujienų agentūrai NTB teigė, kad vandens lygis aplink Hionefosą, esantį maždaug už 40 km į šiaurę nuo Oslo, turėtų toliau kilti ir išlikti aukštas bent iki pirmadienio. Pranešama, kad šiauriau, prie Strondafjordeno ežero, vandens lygis 2,5 metro viršija normą.

Ministras pirmininkas Jonas Gahras Store (Jonas Garas Stiorė) vėliau penktadienį turi apsilankyti Hionefose, o karalius Haraldas V ir karalienė Sonja (Sonia) – NVE būstinėje.

Pareigūnai nepateikė duomenų apie evakuotų asmenų skaičių visoje šalyje. Apytiksliais skaičiavimais, žala kol kas gali siekti 1 mlrd. kronų (apie 88 mln. eurų).

Pirmadienį ir antradienį Šiaurės Europą siaubė audra „Hans“, dėl kurios sutriko susisiekimas, kilo potvyniai ir nutrūko elektros tiekimas Šiaurės ir Baltijos šalyse. Mažiausiai trys žmonės žuvo.

Ypač smarkiai nukentėjo pietryčių Norvegija. Trečiadienį, vandeniui prasiskverbus pro hidroelektrinės upės užtvanką, ji sugriuvo, o anksčiau šią savaitę kaimyninėje Švedijoje, potvyniui nuplovus geležinkelio pylimą, nuo bėgių nuriedėjo traukinys.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

nors ir pavėluotai- privaloma n e š d i n t i s

iš UPIŲ užimtų s l ė n i ų , --kitaip pati GAMTA atsikovos , tą ir m a t o m e .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS