Nužudytas slovakų žurnalistas aiškinosi vyriausybės ryšius su italų mafija | kl.lt

NUŽUDYTAS SLOVAKŲ ŽURNALISTAS AIŠKINOSI VYRIAUSYBĖS RYŠIUS SU ITALŲ MAFIJA

  • 0

Slovakų žurnalistas Janas Kuciakas prieš mirtį aiškinosi įtariamą aukšto rango politikų korupcijos schemą, galbūt susijusią su italų mafija, trečiadienį paskelbė portalas, kuriame jis dirbo.

Po šios tragedijos, sukrėtusios nedidelę euro zonos valstybę, vėl pasigirdo raginimų surengti naujų antikorupcijos protestų.

Opozicijos politikai reikalavo, kad atsistatydintų vidaus reikalų ministras ir policijos vadas, esą neapsaugoję J. Kuciako, kuris anksčiau yra kreipęsis į teisėsaugą dėl gautų grasinimų.

27 metų J. Kuciako ir jo bendraamžės sužadėtinės Martinos Kusnirovos kūnai buvo aptikti sekmadienį vakare poros namuose Velka Mačos mieste, esančiame už 65 km į rytus nuo sostinės Bratislavos. Po šios tragedijos šalyje ir užsienyje sunerimta dėl žiniasklaidos laisvės ir korupcijos lygio Slovakijoje.

Žurnalistas dirbo naujienų portale Aktuality.sk, priklausančiame Vokietijos žiniasklaidos milžinei „Axel Springer“ ir Šveicarijos žiniasklaidos grupei „Ringier“.

Kuciakas daugiausiai dėmesio skyrė tyrimams, susijusiems su vengimu mokėti mokesčius ir sukčiavimu. Jis rašė apie verslininkus, susijusius su premjero Roberto Fico (Roberto Fico) valdančiąja kairiąja partija SMER-SD ir kitais politikais.

Naktį iš antradienio į trečiadienį, vidurnaktį, aktuality.sk paskelbė paskutinį, nebaigtą, J. Kuciako straipsnį apie galimas politines sąsajas su italų verslininkais, galbūt turinčiais ryšių su Kalabrijos nusikalstama organizacija „Ndrangheta“, tikriausiai veikiančia rytų Slovakijoje.

„Du žmonės iš vieno vyro, atvykusio į Slovakiją kaip kaltinamasis mafijos byloje Italijoje, aplinkos turi kasdienę prieigą prie šalies premjero“, – rašė J. Kuciakas straipsnyje „Italijos mafija Slovakijoje. Jos goblinai siekia politiką“.

„Italai, palaikantys ryšius su mafija, rado antruosius namus Slovakijoje. Jie ėmėsi verslo, gavo subsidijų, pritraukė ES fondus ir užmezgė santykius su įtakingais žmonėmis politikoje – netgi Slovakijos Respublikos vyriausybės rūmuose, – rašė jis. – Jiems priklausė arba tebepriklauso dešimtys kompanijų. Jų turto vertė yra dešimtys milijonų eurų.“

Slovakijos laikraštis SME J. Kuciako tyrimo detalių paskelbė dar antradienį.

Pastarasis SME straipsnis sukėlė piktą R. Fico reakciją. Kairiojo sparno premjeras kiek anksčiau paskelbė, kad vyriausybė skirs milijono eurų atlygį už informaciją, padėsiančią sučiupti žudikus.

„Neturėdami jokių įrodymų, nesiekite nekaltų žmonių su dviguba žmogžudyste. Tai peržengia visas ribas. Jau nebejuokinga“, – perspėjo R. Fico.

Atsistatydino kultūros ministras

Po slovakų žurnalisto Jano Kuciako ir jo merginos nužudymo apie atsistatydinimą paskelbė Slovakijos kultūros ministras Marekas Madaričius.

Ministro pirmininko  Roberto Fico kairiosios partijos „SMER-Socialdemokratai“ narys M. Madaričius sakė, kad toks buvo jo paties apsisprendimas.

„Būdamas kultūros ministru aš negaliu sutikti su tuo faktu, kad per mano kadenciją nužudytas žurnalistas“, – pareiškė jis trečiadienį.

GALERIJA

  • Nužudytas slovakų žurnalistas aiškinosi vyriausybės ryšius su italų mafija
  • Nužudytas slovakų žurnalistas aiškinosi vyriausybės ryšius su italų mafija
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS