Nyderlandų vyriausybė ragina teismą palikti komendanto valandą | kl.lt

NYDERLANDŲ VYRIAUSYBĖ RAGINA TEISMĄ PALIKTI KOMENDANTO VALANDĄ

  • 0

Nyderlandų vyriausybė penktadienį paprašė apeliacinio teismo teisėjų panaikinti teismo nurodymą atšaukti visoje šalyje dėl COVID-19 krizės įvestą komendanto valandą ir lygino pandemiją su potvyniu, pralaužiančiu šio žemumų krašto užtvankas.

Teismo posėdis įvyko šalies Senatui ruošiantis penktadienį skubos tvarka balsuoti dėl įstatymo, kuris leistų vėl grąžinti komendanto valandą, net jei vyriausybė pralaimėtų bylą. 

Žemesnės instancijos teismo teisėjas antradienį nurodė vyriausybei nedelsiant atšaukti komendanto valandą. Anot jo, tokia priemonė gali būti įvedama tik reaguojant į netikėtas nacionalines ekstremalias situacijas, pavyzdžiui, užtvankos griūtį.

Vyriausybės teisininkas Reimeris Veldhuisas (Reimeris Veldheisas) sakė, kad komendanto valanda sausio 23 dieną buvo įvesta siekiant sustabdyti „susirūpinimą keliantį“ COVID-19 atvejų skaičiaus augimą dėl naujos koronaviruso atmainos, pirmą kartą identifikuotos Jungtinėje Karalystėje.

„Prieš pat komendanto valandos įvedimą vandens srautas smogė užtvankai“, – kalbėjo R. Veldhuisas apeliaciniame teisme Hagoje.   

„Tęsiant pavartotą metaforą, vandens lygis turėjo kiek įmanoma greičiau nukristi, kad atsirastų vietos naujoms bangoms“, – sakė jis.

Teisėjai leido toliau taikyti komendanto valandą, galiojančią nuo 21 val. iki 4.30 val., kol paaiškės penktadienio posėdžio baigtis.

Kol kas neaišku, ar nutartis įsigalios penktadienį, ar bus paskelbta kažkuriuo metu vėliau.

Komendanto valanda Nyderlanduose buvo įvesta pirmąkart nuo nacių okupacijos per Antrąjį pasaulinį karą.

Į teismą kreipėsi grupė „Viruswaarheid“ („Tiesa apie virusą“), per socialinius tinklus organizavusi virtinę protestų prieš suvaržymus dėl pandemijos.

Ministras pirmininkas Markas Rutte (Markas Riutė) sakė, kad palauks teismo sprendimo prieš paskelbdamas apie minėto įstatymo, kuriuo bet kokiu atveju būtų grąžinta komendanto valanda, įsigaliojimą.

Parlamento žemieji rūmai šiam įstatymui pritarė ketvirtadienį, o Senatas dėl jo balsuos penktadienį.

Opozicijos parlamentarai kritikavo M. Rutte dėl komendanto valandos įvedimo, o vienas įstatymų leidėjas pavadino premjerą „Žemutinių provincijų diktatoriumi“.  

M. Rutte vyriausybė sausio viduryje atsistatydino dėl vaiko išmokų skandalo, tačiau toliau eina savo pareigas iki ateinantį mėnesį vyksiančių rinkimų.

Kitą savaitę Nyderlandų vyriausybė turi spręsti, ar pratęsti po kovo 2 dienos komendanto valandos galiojimą, taip pat kitas prevencines priemones, tokias kaip nebūtinų prekių parduotuvių, barų ir restoranų uždarymas. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS