Pandemijos šešėlyje – suklastoti pažymėjimai ir testai | kl.lt

PANDEMIJOS ŠEŠĖLYJE – SUKLASTOTI PAŽYMĖJIMAI IR TESTAI

Sąmokslo teorijų skleidėjai mėgsta kartoti, esą labiau nei koronavirusas kenkia nacionalinių vyriausybių priimami apribojimai. Epidemiologinė situacija neigia šią melagieną, tačiau virusas iš tiesų turi daug pagalbininkų. Kai kas be skrupulų pelnosi iš pandemijos ir niekais verčia pastangas sustabdyti COVID-19 plitimą.

Veržiasi dirbti

Regis, septyniolika ukrainiečių, susiruošusių iš Austrijos į Miuncheną, viskuo buvo pasirūpinę. Sustabdyti policijos jie rodė jau pasirašytas darbo Vokietijos įmonėje sutartis, atspausdintas viešbučių rezervacijas ir net pažymas apie atliktus koronaviruso tyrimus bei neigiamus jų atsakymus. Tačiau kelionė nutrūko anksčiau laiko: paaiškėjus, kad visi dokumentai buvo suklastoti, ukrainiečiai nepasiekė savo darbdavių. Atrodytų, situacija gana banali, jei ne naujos sunkinančios aplinkybės: suklastoti buvo visi dokumentai, COVID-19 testai – taip pat.

Grupei gresia baudžiamoji atsakomybė, tačiau jie išsisuks gerokai lengviau, nei septyni Paryžiaus oro uoste sulaikyti įtariamieji, platinę suklastotus duomenis apie COVID-19 tyrimą: jiems gresia laisvės atėmimas iki penkerių metų ir bauda iki 375 tūkst. eurų.

Dar blogiau gali baigtis rumunei, kuri per patį pandemijos įkarštį veržėsi į Austriją slaugyti 90-metį senjorą. Nors iš gimtinės ji atsivežė pažymėjimą su neigiamu testo rezultatu, Austrijoje atliktas testas rodė priešingą rezultatą. Deja, infekuotas buvo ir jos slaugytinis, priklausęs pažeidžiamiausiųjų grupei. Insbruko prokuratūra 58-erių moteriai pareiškė įtarimus dėl dokumentų klastojimo ir sąmoningo grėsmės kėlimo platinant užkrečiamąsias ligas.

Gundosi atostogautojai

Sulyg antrąja pandemijos banga visame pasaulyje vis įžūliau veikia ir nusikalstamos struktūros, trukdančios kovoti su viruso plitimu. Tuo metu, kai nacionalinės vyriausybės bando išlaviruoti tarp piliečių laisvių ir epidemiologų primygtinių rekomendacijų, skaičiuoja paramos verslui apimtis ir lovas intensyviosios terapijos skyriuose, juodosios rinkos veikėjai tuština patiklių žmonių pinigines. Dauguma jų klientų – turistai ir darbo migrantai, kuriems COVID-19 testo pažyma su, žinoma, teigiamu atsakymu atveria valstybių sienas.

Toli gražu ne visada paprasta pasidaryti tyrimą – kai kuriose šalyse jie neatliekami profilaktiškai, o mokėti komercinę kainą uždarbiauti vykstantiems ukrainiečiams ar rumunams yra brangu. Tačiau, kaip praneša užsienio spauda, vis dažniau registruojami atvejai, kai lengvabūdiškai suklastoti tyrimus bandoma norint viso labo turistauti.

Keturi brazilai nė neįtarė, kad jų atostogos pasibaigs anksčiau, nei planuota. Pasirūpinę suklastota COVID-19 testo pažyma, jie nuskrido net į Fernando de Noronjos salyną Atlanto vandenyne. Tačiau užuot šildęsi paplūdimyje po palmėmis, bičiuliai greitai atsidūrė areštinėje. Nesunku įsivaizduoti, kaip šių klastotojų atostogos galėjo baigtis 3 tūkst. salyno gyventojams, jei jie būtų pasėję virusą, kuris apgailėtinos būklės sveikatos apsaugos sistemą turinčioje šalyje būtų dar pavojingesnis.

Nusikalstamas įžūlumas

Kai kur sukčiavimas pasiekė neįtikėtiną lygį. Vasarą Bangladeše kilo skandalas, paaiškėjus, kad elito atstovui, valdančiosios "Awami League" partijos nariui Mohammadui Shahedui, priklaususiose gydymo įstaigose buvo suklastota tūkstančiai tyrimų.

Pareigūnai nustatė, kad jo klinikose buvo išduota daugiau kaip 10 tūkst. COVID-19 tyrimų pažymėjimų. Daugiau kaip 6 tūkst. iš jų buvo suklastoti: tepinėliai nebuvo išvis ištirti, nors pacientai buvo susimokėję už paslaugą. Devynias dienas slapstęsis M.Shahedas galiausiai buvo areštuotas – apsirengęs moteriška burka jis bandė pasprukti į Indiją.

Progos pasukčiauti neišvengė ir Italijos pirmojo diviziono klubo "Lazio Rome" atstovai. Teigiama, kad keliems klubo žaidėjams buvo išduotos suklastotos pakartotinų tyrimų pažymos, kad jie galėtų varžytis Čempionų lygoje – pirmieji tyrimų rezultatai buvo teigiami. Komandos treniruočių stovykloje atlikta krata, o prieš laboratorijos vadovą pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Pareigūnai ne vienoje šalyje susekė ir ėmėsi atitinkamų priemonių prieš vertelgas, socialiniuose tinkluose siūliusius paskutinės minutės galimybę suklastoti pažymėjimą. Jau nekalbant apie primityvius bandymus išsisukti, pateikus vaizdų redagavimo programa sufalsifikuotus pažymėjimus.

Išeitis – greitieji testai

Su nauju iššūkiu susiduriančios šalys skirtingai traktuoja šiuos nusikaltimus. Jei vienose pažymų falsifikavimas prilyginamas dokumentų klastojimui, kitur linkstama prie kiek švelnesnės traktuotės – netinkamo sveikatos pažymų naudojimo. Jei pirmuoju atveju, pvz., Vokietijoje, gresia iki dešimties metų kalėjimo, antruoju galima atsipirkti bauda ar vos vienais nelaisvės metais.

Rizikos kaina nepalyginama su finansine suklastoto pažymėjimo verte. Minėtieji suimtieji Paryžiaus oro uoste reikalavo iki 300 eurų už vieną pažymėjimą. Įtariamų klastotojų mobiliuosiuose telefonuose aptikta daugiau nei 200 melagingų tyrimų dokumentų. Didžiojoje Britanijoje pažymėjimo kaina – 150 britų svarų (apie 176 eurai).

Problemą identifikavę Vokietijos žurnalistai kreipėsi į oficialias šalies institucijas, bandydami sužinoti apie suklastotų atvejų skaičių, tačiau nieko nepešė. Panašu, kad kol kas falsifikuotų pažymėjimų padirbėjai laimi dvikovą su teisėtvarka. Juolab kad klastojami ne tik pažymėjimai dėl atliktų tyrimų: Šiaurės Reino Vestfalijos medikų asociacija tiria septynis atvejus, kai asmenims išduotos pažymos, kuriose teigiama, esą šie dėl sveikatos būklės negali dėvėti apsauginių kaukių. Bavarijoje aiškinamasi aplinkybes, kuriomis analogiškus dokumentus išdavė medikų vardu prisidengę licenzijos neturintys asmenys.

Vilties, kad bus galima keliauti nenusižengiant galiojančiai tvarkai, teikia greitieji antigenų tyrimų testai, kurie, viliamasi, labai greitai bus prieinami daugeliui žmonių ir kainuos dešimtis kartų mažiau nei suklastoti dokumentai. Panašu, kad falsifikuotų pažymėjimų pardavėjai neturi daug laiko savo milijonams uždirbti.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

o

ar būtina tuos pažymėjimus apie atliktus testus turėti keliaujant? Iš Norvegijos atskrido į Vilnių, bet niekas nei pažymėjimo, nei temperatūros netikrino.

:)

Kaip Amerikos rinkimuose...:))))

Taip žmogiškas faktorius ,bet kokiu būdu prasigyventi.

Ko žmogus tik nepadaro dėl piniginių vienetų ir jų pagausėjimo kišenėje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS