Papua Naujojoje Gvinėjoje išsiveržus ugnikalniui gyventojai bėga iš namų | kl.lt

PAPUA NAUJOJOJE GVINĖJOJE IŠSIVERŽUS UGNIKALNIUI GYVENTOJAI BĖGA IŠ NAMŲ

Papua Naujojoje Gvinėjoje anksti antradienį išsiveržus neramiam Ulavuno ugnikalniui į dangų kilo raudonos lavos stulpas, o tik neseniai į namus sugrįžę gyventojai vėl turėjo evakuotis.

Ulavuno ugnikalnis, laikomas vienu pavojingiausių pasaulyje, yra atokiame Bismarko salyne. Praėjusį kartą jis buvo išsiveržęs birželį, kai savo namus turėjo palikti iki 13 tūkst. žmonių.

Seisminis aktyvumas prasidėjo pirmadienį per pietus, o antradienį maždaug 4 val. 30 min. vietos laiku įvyko išsiveržimas, pranešė Rabaulo ugnikalnių observatorijos direktoriaus pavaduotojas Ima Itikarai (Ima Itikarajus).

Išaušus matėsi į kelių šimtų metrų aukštį kylantys pilkų pelenų stulpai, sakė jis.

Julamonos ugnikalnių observatorijos darbuotojas Hermanas Volele (Hermanas Volelė) sakė, kad pelenai gali kristi Vakarų Naujosios Britanijos provincijos sostinėje Kimbėje. Ulavuno apylinkėse taip pat reguliariai fiksuojami žemės drebėjimai.

Nors dauguma per ankstesnį išsiveržimą evakuotų žmonių liko evakuotųjų centruose, Vakarų Naujosios Britanijos nelaimių valdymo agentūros pareigūnas sakė, jog tie, kas grįžo pasirūpinti savo namais ir sodais ugnikalnio papėdėje, vėl turėjo būti evakuoti.

Ulavunas yra tarp 16 vadinamųjų Dešimtmečio ugnikalnių, kuriuos norima studijuoti dėl jų keliamo didelių išsiveržimų pavojaus. Prie Ulavuno gyvena tūkstančiai žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS