Pareigūnai: Floridoje rasinės neapykantos vedamas šaulys nužudė tris žmones | kl.lt

PAREIGŪNAI: FLORIDOJE RASINĖS NEAPYKANTOS VEDAMAS ŠAULYS NUŽUDĖ TRIS ŽMONES

  • 0

Baltaodis vyras, vedamas rasinės neapykantos, šeštadienį Floridos parduotuvėje nušovė tris juodaodžius, o po susirėmimo su policija nusižudė pats, pranešė pareigūnai.

„Jis taikėsi į tam tikrą žmonių grupę, tai yra juodaodžius. Būtent juos jis sakė norėjęs nužudyti. Ir tai labai aišku“, – spaudos konferencijoje apie šaulį, kuriam buvo apie 20 metų, teigė Džeksonvilio šerifas TK Watersas (TK Votersas).

Šerifo biuro duomenimis, šaulys, kurio tapatybė dar nenustatyta, į parduotuvę „Dollar General“ įėjo vilkėdamas taktinę liemenę, ginkluotas AR tipo šautuvu ir pistoletu.

Prieš pat išpuolį šaulio šeima aptiko manifestus, kuriuose „išsamiai išdėstyta bjauri šaulio neapykantos ideologija“, sakė A. Watersas, o bent ant vieno iš ginklų buvo ranka nupieštos svastikos.

Šaudynės įvyko netoli Edwardo Waterso (Edvardo Voterso) universiteto, istorinio juodaodžių koledžo šioje pietinėje JAV valstijoje.

Universitetas pareiškime nurodė, kad šaulys anksčiau tą dieną buvo studentų miestelyje, tačiau niekas nenukentėjo.

„Edwardo Waterso universiteto apsaugos darbuotojas užklupo nenustatytos tapatybės vyriškį netoli universiteto miestelio Šimtmečio bibliotekos, – teigiama pranešime. – Asmuo atsisakė prisistatyti ir buvo paprašytas išeiti.“

Universitetas pridūrė, kad asmuo, vėliau įvardytas kaip šaulys, išvyko be incidentų.

FTB tirs šaudymą kaip neapykantos nusikaltimą, sakė biuro Džeksonvilio, beveik milijoną gyventojų turinčio miesto, esančio valstijos šiaurės rytuose, specialioji agentė Sherri Onks (Šeri Onks).

Pareigūnų teigimu, nebuvo jokių įrodymų, kad šaulys priklausė didesnei grupei.

„Žinome, kad jis veikė visiškai vienas, – sakė E. Watersas.

„Tai visiškai nepriimtina“

Jungtinėse Valstijose masinės šaudynės tapo nerimą keliančiu reiškiniu, kai daugelyje valstijų šaunamieji ginklai yra lengvai prieinami, o ginklų šalyje yra daugiau nei piliečių.

Floridos gubernatorius Ronas DeSantisas pasmerkė šį, anot jo, siaubingą šaudymą ir šaulį pavadino niekšu.

„Jis nusitaikė į žmones dėl jų rasės, tai visiškai nepriimtina, – sakė R. DeSantisas, kuris pretenduoja tapti Respublikonų partijos kandidatu 2024 metais siekti prezidento posto. – Šis vaikinas nusižudė, o ne stojo prieš teismą ir prisiėmė atsakomybę už savo veiksmus, todėl pasirinko bailumo kelią.“

Šios šaudynės buvo vienas iš savaitgalį JAV įvykusių smurto su šaunamaisiais ginklais atvejų.

Anksčiau šeštadienį mažiausiai septyni žmonės buvo paguldyti į ligoninę po šaudymo Karibų festivalyje Bostono miesto šiaurės rytuose, pranešė policija.

Tuo tarpu praėjusią naktį Čikagoje per beisbolo varžybas buvo pašautos dvi moterys.

Tą patį vakarą Oklahomos vidurinės mokyklos futbolo rungtynėse kilus ginčui buvo nušautas 16-metis, o dar keturi buvo sužeisti, teigė policija.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) buvo informuotas apie incidentą Džeksonvilyje, pranešė Baltieji rūmai, ir gavo naujausią informaciją apie kitas šaudynes per pastarąją parą visoje šalyje.

Mirtinas incidentas Džeksonvilyje yra naujausias iš daugelio rasistinių šaudymų JAV.

2022 metų gegužę baltųjų viršenybės šalininku pasiskelbęs Paytonas Gendronas (Peitonas Džendronas) nužudė 10 juodaodžių per tiesiogiai transliuotą šaudymą prekybos centre Niujorko valstijoje.

P. Gendronas, kuris taikėsi į parduotuvę dėl to, kad šioje vietovėje gyvena daug afroamerikiečių, lapkritį valstijos teisme pripažino savo kaltę dėl nužudymų ir buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos, tačiau federalinėje byloje jam dar gali būti skirta mirties bausmė.

2015 metais baltaodis užpuolikas per Biblijos studijas Čarlstono Pietų Karolinoje bažnyčioje nušovė devynis juodaodžius. Šaulys Dylanas Roofas (Dilanas Rufas) šiuo metu laukia mirties bausmės.

Šeštadienio šaudynės Džeksonvilyje įvyko praėjus penkeriems metams po kitų masinių šaudynių šiame mieste, kai vaizdo žaidimų turnyre šaulys nužudė du ir sužeidė dar kelis žmones, o paskui nusižudė pats.

Gairės: Florida, Šaudynės, šaudynės Floridoje, pagalbos tel
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS