Paryžiaus Dievo Motinos katedrai vis dar kyla grėsmė sugriūti | kl.lt

PARYŽIAUS DIEVO MOTINOS KATEDRAI VIS DAR KYLA GRĖSMĖ SUGRIŪTI

Balandį gaisro suniokotai Paryžiaus Dievo Motinos katedrai vis dar yra kilusi grėsmė sugriūti. Specialistai apie tai įspėjo pastebėję, kad per Prancūzijos sostinę neseniai užklupusią karščio bangą pradėjo byrėti katedros mūrai, paskelbė Prancūzijos kultūros ministerija.

Kultūros ministerija tvirtino, kad situacija privertė itin skubiai atlikti katedros išsaugojimo darbus, taip atmesdama kritiką dėl neva ignoruojamos švino taršos rizikos.

Paryžiaus katedros išsaugojimo darbai buvo sustabdyti liepos 25 d., kad būtų galima pašalinti taršą. Darbai turėtų būti atnaujinti kitą savaitę.

Kultūros ministerijos teigimu, po tragiško gaisro visi darbai buvo skirti apsaugoti Dievo Motinos katedrą nuo sugriuvimo, kol kas atstatymo darbai nepradėti.

„Neseniai dėl karščio bangos nuo navos skliautų pradėjo byrėti mūras. Tik skuba, susijusi su nuolatine griūties rizika, pateisina tokį darbo tempą“, – sakoma Kultūros ministerijos pranešime.

Prancūzijos tiriamosios žurnalistikos portalas „Mediapart“ apkaltino ministeriją nepaisant darbo inspektorių perspėjimų dėl taršos švinu iki liepos 25-osios, kai buvo pradėta šalinti taršą. Ministerija savo ruožtu atmetė žurnalistų kaltinimus.

„Visoms valstybės tarnyboms, dirbančioms vietoje, darbininkų sveikata yra svarbiausias prioritetas“, – teigė Kultūros ministerija.

Šalies prezidentas Emmanuelis Macronas iškėlė ambicingą tikslą per 5 metus atstatyti Paryžiaus katedrą, tačiau ministerija patikino, kad restauracijos darbai neprasidės iki kitų metų.

„Pirmieji restaraucijos darbai – anksčių anksčiausiai – neprasidės iki 2020-ųjų pirmojo pusmečio“, – tikino Kultūros ministerija.

Balandžio 15-osios gaisro metu nuo katedros stogo ir smailės išsilydė šimtai tonų švino, o vėjas šiuos teršalus išnešiojo gerokai už gotikinio šedevro ribų.

Birželį Paryžiaus prokurorai paskelbė, kad Paryžiaus Dievo Motino katedros gaisrą suniokojusį gaisrą galėjo sukelti numesta nuorūka ar elektros instaliacijos gedimas, ir pradėjo tyrimą dėl aplaidumo. Tiesa, kol kas įtarimai niekam nėra pareikšti.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Ko vertas tas dievas, jei net savo bažnyčios nesugeba išsaugoti ?

...

Tai būtų dievo ženklas kad popiežius privalo katalikų bažnyčią paleist.

jei

Paryziuje katedra padeginejo islamistai tai musu pyli nori sugriaut sionystai.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS