Rusijos norai neišdegė: tai, ką planavo gegužės 9-ąją, turės atidėti ilgam | kl.lt

RUSIJOS NORAI NEIŠDEGĖ: TAI, KĄ PLANAVO GEGUŽĖS 9-ĄJĄ, TURĖS ATIDĖTI ILGAM

  • 0

Rusų kariuomenė tęsia karinius veiksmus Ukrainoje – į Odesą paleido raketas bei toliau bombarduoja Mariupolį. Laimė, iš rusų apgultos „Azovstal“ gamyklos pavyko išvežti daugumą civilių, pranešama LNK reportaže.

Šimtatūkstantinė rusų armija, pasiųsta į Donbasą ir Ukrainos pietus, taip ir nesugebėjo raportuoti Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui apie visišką Mariupolio užgrobimą. Plieno gamyklos „Azovstal“ komplekse toliau ginasi apsiausti Ukrainos kariai.

Laimei, po ilgų ir sunkių derybų Rusija sutiko iš gamyklos išleisti civilius, kurie su vaikais daugiau kaip du mėnesius gamyklos bombų slėptuvėse slėpėsi nuo Rusijos bombų ir raketų. Didžioji dalis šių žmonių pagaliau pasiekė Zaporižę – Ukrainos kontroliuojamą teritoriją.

„Vienoje slėptuvėje buvome 42 žmonės, po to dar atėjo žmonių. Kai kurie sugebėjo patys ištrūkti. Buvo aštuoni įvairaus amžiaus vaikai, jauniausiam – ketveri. Bandėme juos linksminti, sugalvodavome įvairiausių konkursų, žaidėme ir piešėme su jais, kad atitrauktume vaikų mintis nuo karo. Jie mane vadino teta sriuba, nes aš gamindavau jiems sriubą ir pusryčius“, – pasakojo iš gamyklos evakuota Natalija.

„Visada tikėjomės ištrūkti. Laukėme ilgai, buvo daug nesėkmingų bandymų, bet pagaliau pavyko“, – pasakojo iš gamyklos ištrūkęs Volodymyras.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Rusai buvo įsipareigoję praleisti civilius, bet juos nuvežė į patikrinimo, arba, kaip jie vadino, filtracijos stovyklą prie Mariupolio.

„Kelias per „Azovstal“ griuvėsius buvo labai sunkus. Gamyklos visai nebeliko, vien griuvėsiai. Mes vieni kitiems padėjome išvykti iš gamyklos, tai užtruko, bet sugebėjome. Pasiekėme Raudonojo Kryžiaus autobusus ir nuo tada mūsų kelionė tapo lengvesnė. Tada važiavome į filtravimo stovyklą“, – kalbėjo Volodymyras.

Autobuso vairuotojas Ihor sakė, kad prie minėtos filtravimo stovyklos civilius atveždavo rusų autobusai.

„Laukėme jų ten. Tiems, kurie sugebėjo praeiti patikrinimą, buvo leista lipti į autobusus. Nepraleistuosius – į šoną. Mes neįsivaizduojame, kur jie. Labiausiai tikėtina, kad jie bus perkelti į Rusiją“, – žiniasklaidos atstovams pasakojo vyras.

Taip rusai keturmetę Alisą atskyrė nuo mamos, mat ši buvo sužeistų karių gydytoja.

„Mes jau išvažiavome, bet moterį su vaiku grąžino atgal. Nors vaiką po to atidavė mums“, – sakė kitas evakuotasis iš gamyklos Dmytro.

Taigi, mergaitė ir kiti rusų saugumiečių leidimus gavę civiliai sugebėjo tęsti kelionę Raudojo Kryžiaus autobusais ir per okupuotą Berdianską nuvažiavo iki Zaporižės.

Kol ukrainiečiai Mariupolyje toliau ginasi, Ukraina tikisi rimtesnių permainų fronte, nes JAV prezidentas Joe Bidenas pirmadienį pasirašė istorinę Lendlizo sutartį dėl modernių ginklų nuomos ir tiekimo Ukrainai.

Akivaizdu, kad V. Putinas yra atsakingas už siaubingus karo nusikaltimus, už tai reikės atsakyti.

Beje, amerikiečių haubicos, kurios visai neseniai buvo nuskraidintos į Ukrainą, jau šaudo Donbaso fronte.

Be abejo, visi šie ginklai nemažai kainuoja. Bet Ukraina užsitikrino viso Didžiojo septyneto politinę ir finansinę paramą.

„Kol karas tęsiasi, mums reikia 5–7 milijardų dolerių paramos per mėnesį. Kai karas baigsis, turėsime atstatyti viską, ką Rusija sugriovė ir visa tai kainuos daugiau nei 600 milijardų. Tai labai daug mūsų valstybei. Ukraina to nepajėgs, bet jums tai yra įmanoma. Tai ne tik išlaidos. Finansinė pagalba Ukrainai ir pagalba pokario atstatymui, žvelgiant į ateitį, yra daug didesnių laisvojo pasaulio praradimų prevencija.

76-oji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

Rusija nori žengti į Europą, o visi potencialūs agresoriai pasaulyje, kurie taip pat nori sugriauti savo kaimynų gyvenimus, stebi, ar Rusijai tai pasiseks“, – susitikime kalbėjo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Tai, kad galingosios pasaulio šalys pasiryžusios ne tik padėti Ukrainai gintis, bet ir pasiryžusios ją atstatyti, parodė Vakarų šalių ambasadų sugrąžinimas į Kyjivą.

Į Ukrainos sostinę nuvykęs Kanados premjeras Justinas Trudeau pats iškėlė vėliavą prie ambasados ir pažadėjo dar daugiau paramos.

„Remdamasis mūsų neseniai paskelbtu pranešimu apie lengvųjų šarvuočių ir sunkiosios artilerijos teikimą, skelbiu apie daugiau karinės pagalbos: žvalgybinius bepiločius, palydovinę informaciją, šaulių ginklus, amuniciją ir kitą paramą. Įskaitant finansavimą išminavimo operacijoms“, – sakė jis.

Kyjive Kanados premjeras dar kartą perspėjo ir Kremliaus režimą.

„Akivaizdu, kad V. Putinas yra atsakingas už siaubingus karo nusikaltimus, už tai reikės atsakyti. Kanada palaikys Ukrainą, kai sieksite teisingumo savo žmonėms, kuriuos Rusija žudo ir žiauriai su jais elgiasi“, – teigė J. Trudeau.

Ambasadorių, taip pat ir JAV sugrįžimas į Ukrainos sostinę patvirtina neoficialią informaciją, kad Ukrainos kariškiai jau gali užtikrinti Kyjivo priešlėktuvinę ir priešraketinę gynybą.

Matyt, panaši padėtis yra ir Užkarpatėje, nes ten iš Slovakijos savaitgalį atvyko pirmoji JAV ponia Jill Biden. Ji pabendravo su V. Zelenskio žmona Olena Zelenska.

Gairės: Volodymyras Zelenskis, Joe Bidenas, karas Ukrainoje, LNK turinys, Azovstal
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS