Pasirodžius pandemijos atoslūgio ženklams Europa rengiasi švelninti karantiną | kl.lt

PASIRODŽIUS PANDEMIJOS ATOSLŪGIO ŽENKLAMS EUROPA RENGIASI ŠVELNINTI KARANTINĄ

Europos šalys sekmadienį rengiasi toliau atsargiai švelninti dėl koronaviruso įvestus suvaržymus, pasirodžius ženklams, kad pandemija galbūt lėtėja, o Italijai planuojant pasekti Ispanijos pavyzdžiu ir leisti savaites namuose sėdintiems žmonėms išeiti į lauką.

Visame pasaulyje nuo naujojo koronaviruso mirė daugiau kaip 243 tūkst. žmonių, o užsikrėtusiųjų yra 3,4 milijono. Dėl viruso pusė žmonijos turi gyventi vienokio ar kitokio karantino sąlygomis, o pasaulio ekonomika gali patirti didžiausia nuosmukį nuo Didžiosios depresijos laikų.

Pasirodė ženklų, kad viruso plitimas pradedamas kontroliuoti, ir Europos, Azijos, JAV dalys pradėjo atšaukti suvaržymus, bandydamos gaivinti ekonomikas, kurias paralyžiavo uždarymo savaitės, ir mažinti spaudimą nuo sėdėjimo namie pavargusiems gyventojams.

Po dviejų namuose praleistų mėnesių italams nuo pirmadienio bus leidžiama vaikštinėti parkuose ir lankyti giminaičius. Restoranai galės ruošti maistą išsinešti, darbą galės atnaujinti didmenininkai, tačiau yra tam tikros painiavos dėl švelninimo masto.

Sekmadienį – paskutinę dieną, kai italams draudžiama daugiau kaip per 200 m nutolti nuo namų – romiečiai sportavo savo terasose ant stogų ir kambariuose, o centrinės miesto aikštės buvo daugiausia tuščios.

„Viena vertus, nepaprastai džiaugiamės dėl atidarymo, jau organizuojame įvairią veiklą vaikams su seneliais lauke, darbus sode ir panašiai. Vaikai negali sulaukti, kol pasimatys su jais“, – sakė tris vaikus turinti Romos gyventoja Marghe Lodoli (Margė Lodoli).

„Kita vertus, sunku susigaudyti. Taisyklės nėra aiškios ir nesame tikri, ar užteks vadovautis sveiku protu“, – pridūrė ji.

„Pereitas pikas“

Italų pareigūnai sakė, kad šalyje, kurios COVID-19 aukų skaičius yra didžiausias pasaulyje po JAV, vis tiek reikės prevencinių priemonių.

Keli pramonės sektoriai, įskaitant automobilių gamybą ir statybas, jau pradėjo dirbti.

Tačiau 20 Italijos regionų įvedė savus suvaržymus, todėl atsirado neaiškumų dėl to, ką žmonės gali ir ko negali daryti. Venetas ir Kalabrija savo suvaržymus jau atšaukė ir leido barams bei restoranams aptarnauti klientus prie staliukų lauke.

Vokietijoje karantino priemonės bus toliau švelninamos pirmadienį, o Slovėnija, Lenkija ir Vengrija leis iš dalies atidaryti viešąsias erdves ir kompanijas.

Kitas sugrįžtančio normalesnio gyvenimo ženklas buvo Vokietijos vidaus reikalų ir sporto ministro sekmadienio pareiškimas, kad jis pritaria šalies futbolo sezono atnaujinimui šį mėnesį, jei komandos laikysis higienos sąlygų.

Jungtinės Karalystės vyriausybė netrukus turi pristatyti karantino švelninimo planus. Ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) ketvirtadienį pareiškė, kad šalis jau perėjo koronaviruso epidemijos piką ir ateinančią savaitę paskelbs „gaires“, kaip ketinama švelninti kovo pabaigoje įvestus griežtus suvaržymus.

Sveikatos apsaugos ekspertams perspėjant, kad liga gali dar kartą skaudžiai smogti, vyriausybės švelnindamos ribojimus bando atsižvelgti į naujų protrūkių riziką.

Nors visame pasaulyje imamasi žingsnių ribojimams atšaukti, daugiau kaip 4,6 mlrd. žmonių vis dar gyvena su vienokiais ar kitokiais suvaržymais.

Dauguma vyriausybių palieka galioti tokias viruso plitimo stabdymo priemones kaip socialinis atstumas ir kaukės viešose vietose, plečia testavimo apimtis, kad susektų užsikrėtimo atvejus, net jei atlaisvina judėjimą.

Kaukės nuo pirmadienio bus privalomos viešajame transporte Ispanijoje, kur žmonėms po 48 dienų sėdėjimo namie nuo šeštadienio leidžiama išeiti į lauką pasportuoti ir pasivaikščioti.

Kai kurioms Europos šalims palaipsniui atšaukiant suvaržymus, Maskvos, kuri yra Rusijos protrūkio epicentre, pareigūnai ir toliau ragina gyventojus neiti iš namų.

Rusija dabar užregistruoja daugiausiai naujų užsikrėtimo atvejų Europoje – po kelis tūkstančius per dieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

Kaip galima dar iki siol nesuprast, kad kaukes reikalingos. Virusas plinta laseliniu budu, zmonems tiesiog kvepuojant ir kalbant. Kaukes devintys yra apsaugoti ir turi sumazinta galimybe prisikvepuoti tu ore sklaidanciu laseliu, kuriuos kalbedamad ar kvepuodamas virusu uzsukretes zmogus isleidzia i ora. Turbut jau visi girdejot apie besimptome ligos eiga, kai zmogus neitaria sergantis koronavirusu, bet jis uzkretineja kitus aplinkui kvepuodamas, kalbedamas. O kai toks zmogus devi kauke, tai tie laseliai yra sulaikomi kaukes ir ne tiek daug, ne taip toli po aplinka pasklinda taip saugodami aplinkinius nuo uzkretimo. Bet ne visiems uztenka samoningumo kad tai suvokti.

viruss

Patiko "kaukė šypsena" ))

To Pasaulis

Kaukės nereikalingos, nes jos nesulaiko viruso, žmonės jas nešioja, kad negauti baudos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS