Pašokusios alyvuogių aliejaus kainos vagis masina elgtis vis įžūliau | kl.lt

PAŠOKUSIOS ALYVUOGIŲ ALIEJAUS KAINOS VAGIS MASINA ELGTIS VIS ĮŽŪLIAU

  • 1

Dėl sausrų ir prasto derliaus smarkiai pašokusios alyvuogių aliejaus kainos vagis masina elgtis vis įžūliau. Plačiau – LNK reportaže.

Skubėdami pavogti alyvuoges vagys šimtametį medį tiesiog nupjovė ir išsivežė.

„Tai paprastas nusižengimas, tarsi nieko rimto. Turiu omenyje, kad nupjauti šimtametį alyvmedį yra tik administracinis nusižengimas. Manau, kad kitose šalyse tai būtų bent jau nusikaltimas. Tai – sunkus nusikaltimas, žudome patys savo istoriją“, – sakė alyvuogių augintojas Konstantinos Markou.

Alyvmedžiai Graikijoje ir kitose Viduržemio jūros šalyse buvo vienas iš svarbių veiksnių, dėl kurių čia jau labai senais laikais suklestėjo civilizacija. Ant šių medžių galima užauginti labai geros kokybės aliejaus turinčių uogų, o medžių priežiūra nėra sudėtinga. Deja, klimato kaita, o ypač jos sukeltos sausros per paskutinius trejus metus smarkiai pakenkė šiam verslui, ypač Pietų Ispanijoje, kuri užtikrindavo 40 proc. alyvuogių aliejaus tiekimo pasaulyje. Labai panaši situacija ir Graikijoje, todėl ir alyvuogės vis dažniau privilioja vagis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Jie ieško šakų su daug alyvuogių ir jas nupjauna. Jie ne tik vagia mūsų alyvuoges, bet ir daro didelę žalą mūsų medžiams. Prireikia ketverių ar net penkerių metų, kol jie atsigauna“, – kalbėjo alyvuogių augintojas ir spaudyklos savininkas Neilos Papachristou.

Tai – sunkus nusikaltimas, žudome patys savo istoriją.

Nuo 2019 m. pasaulinė alyvuogių aliejaus kaina pašoko beveik tris kartus. Didmeninės kainos, kurios nesiekdavo 3 eurų už kilogramą, praėjusių metų rugsėjį pašoko iki 9 eurų. Tai reiškia, kad kilogramas surinktų ar tiesiog pavogtų alyvuogių dabar gali kainuoti apie 1 eurą. Dėl tokios padėties ir Graikijos alyvmedžių augintojai priversti kuo greičiau nuimti derlių. Jei lauks, kol alyvuogės prinoks, gali nerasti nei uogų, nei pačių alyvmedžių.

Žalios alyvuogės duoda mažiau ir prastesnio aliejaus, bet taip labiau apsimoka, nei visai likti be nieko.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

5-ta koja

Lyg čia labai kam reikia tų alyvuogių. Kaip šuniui penkta koja jis mums. Tai tik orinė propaganda. Buvau Italijoje, Graikijoje, Ispanijoje, ten turistams į dieną po 10 kartų sekamos pasakos apie jų naudą, o iš tikro tai nulis. Tegul jie ten tarpusavyje jame maudosi.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS