Po dar vieno praleisto nedidelio pagalbos konvojaus – Izraelio smūgiai Gazos Ruože | kl.lt

PO DAR VIENO PRALEISTO NEDIDELIO PAGALBOS KONVOJAUS – IZRAELIO SMŪGIAI GAZOS RUOŽE

  • 1

Izraelio karo lėktuvai anksti pirmadienį smogė taikiniams Gazos Ruože, įskaitant teritorijas, kuriose palestiniečių civiliams buvo liepta ieškoti prieglobsčio.

Tai vyko po to, kai į apgultą islamistų grupuotės „Hamas“ valdomą teritoriją buvo įleista dar viena nedidelė pagalbos siunta.

Iš Izraelio laukiama sausumos puolimo Gazos Ruože po žiauraus „Hamas“ išpuolio spalio 7 dieną pietinėse Izraelio bendruomenėse. Izraelis, prie Gazos Ruožo sienos sutelkęs tankų ir karių, sako suintensyvinęs antskrydžius, kad sumažėtų pavojus kariams kituose etapuose.

Izraelio karo lėktuvams pastarosiomis dienomis atakuojant taikinius okupuotame Vakarų Krante, Sirijoje ir Libane, vis labiau nuogąstaujama, kad karas gali išsiplėsti. Izraelis dažnai susišaudo su Libano kovotojų grupuote „Hezbollah“, ginkluotą dešimtimis tūkstančių raketų.

Šeštadienį į Gazos Ruožą įvažiavo 20 sunkvežimių – tai buvo pirmoji pagalbos siunta į šią teritoriją nuo tada, kai Izraelis karo pradžioje įvedė visišką apgultį. Sekmadienį Izraelis į Gazos Ruožą įleido antrą 15 sunkvežimių vilkstinę. Abi vilkstinės įvažiavo iš Egipto per Rafos pasienio perėją, vienintelį ne Izraelio kontroliuojamą kelią į Gazos Ruožą.

Izraelio kariuomenė teigė, kad humanitarinė situacija yra kontroliuojama, nors Jungtinės Tautos paragino leisti įvažiuoti 100 sunkvežimių per dieną.

Izraelis pakartotinai paragino žmones palikti šiaurinę Gazos Ruožo dalį, be kita ko, iš oro mėtydamas lapelius. Apskaičiuota, kad 700 tūkst. žmonių jau pabėgo, tačiau šimtai tūkstančių liko. Dėl to bet kokio sausumos puolimo atveju kiltų masinių civilių aukų pavojus.

„Hamas“ valdoma Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad naktį Gazos Ruože tęsėsi intensyvūs Izraelio antskrydžiai ir apšaudymas. Ji nurodė, kad smogta gyvenamiesiems daugiabučiams Kan Juniso mieste ir Nuseirato pabėgėlių stovykloje, kurie yra į pietus nuo evakuacijos linijos.

Palestinos Raudonojo Pusmėnulio medicinos tarnyba pranešė apie naktį vykdytus intensyvius antskrydžius netoli Gazos miesto ligoninės „al Quds“. Be pacientų, ligoninėje gyvena daugiau kaip 12 tūkst. perkeltųjų asmenų, teigė tarnyba.

Izraelio kariuomenė sako, kad nesitaiko į civilius gyventojus. Ji tvirtina, kad nuo karo pradžios palestiniečių kovotojai į Izraelį paleido daugiau kaip 7 tūkst. raketų.

Pirmadienį kariuomenė pranešė, kad per pastarąją parą Gazos Ruože smogė 320 kovotojų taikinių. Ji nurodė sunaikinusi prieštankines pozicijas ir kitus taikinius, galinčius kelti pavojų pajėgoms, besirengiančioms „manevrui Gazos Ruože“, tikriausiai turėdama omenyje sausumos operaciją.

Didelė įtampa tvyro ir Izraelio okupuotame Vakarų Krante, kur nuo karo pradžios žuvo daugiau kaip 90 palestiniečių, daugiausia per smurtinius protestus ir susišaudymus kariškiams areštuojant įtariamuosius. Ankstyvą pirmadienį per reidą al Džalazūno pabėgėlių stovykloje buvo nušauti du palestiniečiai, pranešė jų Sveikatos apsaugos ministerija.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tai

sionsatanystiniai parazitai patys save na ikina nes taip liepe ju /dievs/ ss

SUSIJUSIOS NAUJIENOS