Po šaudynių Naujojoje Zelandijoje – ginklų draudimas | kl.lt

PO ŠAUDYNIŲ NAUJOJOJE ZELANDIJOJE – GINKLŲ DRAUDIMAS

  • 1

Naujosios Zelandijos premjerė Jacinda Ardern (Džasinda Ardern) ketvirtadienį paskelbė, kad po praėjusios savaitės atakos Kraistčerčo mečetėse, pareikalavusios 50 gyvybių, šalyje uždraudžiama pardavinėti šturmo šautuvus ir pusiau automatinius ginklus.

„Skelbiu, kad Naujoji Zelandija uždraus visus karinio pavyzdžio pusiau automatinius ginklus. Taip pat uždrausime visus šturmo šautuvus“, – pareiškė premjerė.

Ji pridūrė, kad taip pat bus uždraustos didelės talpos dėtuvės ir vadinamosios spyruoklinės buožės (angl. bump stock). Tokie įtaisai, montuojami ant pusiau automatinių šautuvų, leidžia šaudyti automatiniu režimu ir padidinti šaudymo spartą iki kelių šimtų šūvių per minutę.

„Trumpai tariant, šioje šalyje bus uždrausti visi pusiau automatiniai ginklai, kokie buvo panaudoti per penktadienio teroro ataką“, – pabrėžė J. Ardern.

Atitinkami įstatymo projektai bus pateikti parlamentui, kai jis balandžio pradžioje susirinks, tačiau praktiniais sumetimais jau taikoma laikinoji priemonė, kuria draudžiama pirkti tokius ginklus.

Reakcija į šias priemones šoką patyrusioje šalyje buvo pozityvi.

„Tai gera (priemonė) – kodėl mums reikia savo namuose turėti tokių ginklų?“ – naujienų agentūrai AFP sakė 54 metų Kawthar Abulaban (Kavtar Abulaban), išgyvenusi šaudynes Kraistčerčo „Masjid Al Noor“ („Šviesos mečetėje“).

„Pusiau automatiniai ginklai – kam juos laikyti namie? Tai negerai“, – pridūrė ji.

„Realūs veiksmai“

Įtariamas atakos vykdytojas australas Brentonas Tarrantas (Brentonas Tarantas), kuris vadina save baltųjų viršenybės šalininku, praėjusį penktadienį internetu tiesiogiai transliavo didelę šaudynių dalį. Siaubingos scenos visame pasaulyje pakurstė susirūpinimą dėl galimybių įsigyti ginklų ir ekstremistų naudojimosi socialine žiniasklaida.

Naujosios Zelandijos draudimas tikriausiai pakurstys debatus ginklų klausimu. Socialiniame tinkle „Twitter“ kone iškart po pranešimo amerikiečiai ir vartotojai iš kitų pasaulio šalių aktyviai sveikino greitus J. Ardern veiksmus, o Amerikos ginklų šalininkai ragino ginti konstitucinę teisę jų turėti.

JAV senatorius Bernie Sandersas (Bernis Sandersas) ir Atstovų Rūmų narė Alexandria Ocasio-Cortez (Aleksandrija Okazijo Kortes) prisidėjo prie giriančiųjų Naujosios Zelandijos draudimą.

„Štai kaip atrodo realūs veiksmai stabdant ginklų smurtą“, – tviteryje parašė B. Sandersas.

„Turime sekti Naujosios Zelandijos pavyzdžiu, susiremti su NRA (Nacionaline šaulių asociacija) ir uždrausti pardavinėti ir platinti šturmo ginklus Jungtinėse Valstijose“, – pridūrė jis.

Demokratė A. Ocasio-Cortez atkreipė dėmesį, kaip kontrastuoja J. Ardern sprendimas nedelsiant imtis veiksmų su tuo, kad JAV nesugebėjo įvesti nė švelniausių apribojimų po tragiškų šaudynių, tokių kaip nelaimė Sandi Huko pradinėje mokykloje Konektikute 2012-aisiais, nusinešusi 20 vaikų ir šešių darbuotojų gyvybes.

„Sandi Huko (šaudynės) įvyko prieš šešerius metus, ir mes nė negalime leisti Senatui balsuoti dėl universalių asmens patikrinimų“, – tviteryje parašė A. Ocasio-Cortez.

„Įvyko Kraistčerčo (atakos), ir per kelias dienas Naujoji Zelandija nusprendžia išimti karo ginklus iš vartotojų rinkos. Taip atrodo lyderystė“, – pridūrė ji.

JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) paskyroje reakcijos kol kas nebuvo, bet NRA atstovė Dana Loesch (Dana Leš) į B. Sanderso pastabas tviteryje atsakė: „JAV nėra Naujoji Zelandija.“

„Jie neturi neatimamos teisės į ginklus ir į savigyną, o mes turime“, – pareiškė ji.

Pasikeitusi šalis

Naujasis draudimas numato minėtas laikinąsias priemones ir uždraus jau gyventojų turimus pusiau automatinius ginklus ir šturmo šautuvus.

Ginklai turės būti atiduoti ir sunaikinti pagal išpirkimo schemą, kuri atsieis 100–200 mln. Naujosios Zelandijos dolerių (60–120 mln. eurų), priklausomai nuo to, kiek ginklų bus gauta ir kokiomis sumomis jie bus įvertinti.

Naujosios Zelandijos policijos komisaras Michaelas Bushas (Maiklas Bušas) sakė, kad šalyje yra maždaug ketvirtis milijono šaunamųjų ginklų naudotojų, tačiau nenurodė, kiek jų turi pusiau automatinių ginklų.

Kukliais apskaičiavimais, Naujojoje Zelandijoje gali būti maždaug 1,5 mln. ginklų – tai reikštų tris ginklus 10-čiai žmonių. Jungtinėse Valstijose šis skaičius yra gerokai didesnis – daugiau nei vienas ginklas vienam žmogui.

„Didžioji dauguma Naujosios Zelandijos gyventojų remia šias permainas. Aš tuo nepaprastai įsitikinusi“, – sakė J. Ardern.

Opozicinės Nacionalinės partijos lyderis Simonas Bridgesas (Saimonas Bridžesas) pritarė draudimui ir pažadėjo šiuo klausimu bendradarbiauti su vyriausybe.

„Praėjusios savaitės teroro ataka Kraistčerče pakeitė mus kaip šalį, – sakė S. Bridgesas. – Mes sutinkame, kad visuomenei nereikia galimybių gauti karinio pavyzdžio pusiau automatinių ginklų.“

Tuo metu šimtai žmonių jau antrą dieną dalyvauja laidotuvėse Kraistčerče.

GALERIJA

  • Po šaudynių Naujojoje Zelandijoje – ginklų draudimas
  • Po šaudynių Naujojoje Zelandijoje – ginklų draudimas
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

nepaprastas vertimas

"Aš tuo nepaprastai įsitikinusi“, – sakė J. Ardern.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS