Popiežius pažadėjo, kad Bažnyčia atsikratys lytinio išnaudojimo | kl.lt

POPIEŽIUS PAŽADĖJO, KAD BAŽNYČIA ATSIKRATYS LYTINIO IŠNAUDOJIMO

Popiežius Pranciškus trečiadienį pažadėjo, kad Katalikų Bažnyčia atsikratys lytinio išnaudojimo, ir pasiūlė pasimelsti už buvusio kardinolo Theodore'o McCarricko aukas, praėjus dienai po to, kai Vatikanas paskelbė išsamią ataskaitą apie dešimtmečius trukusį jo lytinių nusikaltimų dangstymą Bažnyčioje.

Trečiadienį baigdamas kas savaitę rengiamą visuotinę audienciją Pranciškus prisiminė prieš dieną paskelbtą ataskaitą apie buvusio Amerikos kardinolo „skaudų atvejį“.

„Aš atnaujinu savo artumo su bet kokio išnaudojimo aukomis (pažadą) ir Bažnyčios įsipareigojimą sunaikinti šį blogį“, – pareiškė popiežius ir nutilo beveik minutei, per kurią veikiausiai meldėsi.

Vatikano ataskaitoje vyskupai, kardinolai ir popiežiai yra kaltinami už tai, kad ignoravo virtinę įrodymų, rodančių netinkamą Th. McCarricko elgesį nuo praėjusio amžiaus paskutinio dešimtmečio. Popiežius Jonas Paulius II joje kaltinamas už tai, kad 2000 metais paskyrė Th. McCarricką Vašingtono arkivyskupu ir įšventino į kardinolus, nepaisant pradėto tyrimo, kuris parodė, kad dvasininkas dalinosi savo lova su seminaristais.

Tačiau trečiadienį Pranciškus toliau gyrė Joną Paulių II, pabrėždamas, kad trečiadienį minima Lenkijos nepriklausomybės diena. Jis pacitavo Jono Pauliaus II žodžius jaunimui, ką reiškia būti tikrai laisvam.

„Tuo metu, kai mes dėkojame Viešpačiui už mums suteiktą nacionalinės ir asmeninės laisvės dovaną, aš prisimenu, ką Šv. Jonas Paulius II sakė jaunimui“, – kalbėjo Pranciškus.

Pasak jo, lenkų kilmės popiežius sakė, kad būti laisvam reiškia būti „doros sąžinės žmogumi, būti atsakingam, būti žmogumi kitiems“.

Pernai popiežius Pranciškus atėmė iš 90 metų Th. Mc Carricko dvasininko titulą, atskiram Vatikano tyrimui parodžius, kad jis lytiškai išnaudojo suaugusiuosius ir vaikus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS