Prancūzijoje – islamistų išpuolio prieš „Charlie Hebdo“ penktosios metinės | kl.lt

PRANCŪZIJOJE – ISLAMISTŲ IŠPUOLIO PRIEŠ „CHARLIE HEBDO“ PENKTOSIOS METINĖS

Prancūzijos satyrinio laikraščio„Charlie Hebdo“ redaktorius nuo 2015 metų sausio 7 dienos nepalieka namų vienas, o vieno šio leidinio karikatūristų našlė negali prisiversti nuimti raštelio, kurį jos vyras tą rytą priklijavo ant durų: „Geros dienos, mieloji. Iki greito pasimatymo.“

Prancūzija antradienį mini penktąsias ekstremistų atakos prieš „Charlie Hebdo“ metines. Tuomet buvo nužudyti devyni šio leidinio redakcijos darbuotojai, apsaugos darbuotojas, pastato lankytojas ir lauke buvęs policijos pareigūnas. Žudikai buvo alžyriečių kilmės kilmės broliai Saidas ir Cherifas (Šerifas) Kouachi (Kvaši) – teroristų tinklo „al Qaeda“ šalininkai, pareiškę, kad tuo išpuoliu atkeršijo už pranašo Muhammado (Muhamado) karikatūras.

Po dviejų dienų jų bendrininkas Amedy Coulibaly (Amedi Kulibali), prisiekęs ištikimybę džihadistų grupuotei „Islamo valstybė“, paėmė įkaitais grupę žmonių vienoje košerinio maisto parduotuvėje. Tąsyk iš viso žuvo 17 žmonių, kol per beveik tuo pat metu policijos surengtus reidus buvo nukauti trys užpuolikai. Šių metų gegužę bus teisiamas prie šių atakų galimai prisidėjusių asmenų tinklas.

Karikatūristas ir vienas „Charlie Hebdo“ akcininkų Laurent'as Sourisseau (Loranas Suriso), pasirašinėjantis Risso (Riso) slapyvardžiu, per išpuolį buvo sunkiai sužeistas ir iki šiol nuolat saugomas policijos.

„Esu čia. Esame čia. „Charlie Hebdo“ tebėra čia. Jis vis dar stovi ant kojų ir yra toks pat ryžtingas“, – antradienį sakė jis radijui „France Info“ prieš niūrią atminimo ceremoniją pirmosios atakos vietoje.

„Nesiliovėme juokęsi, nes tai yra gyvenimo dalis“, – pridūrė L. Sourisseau.

Maryse Wolinski (Maris Volinski), kurios vyras George'as (Žoržas) prieš išvykdamas į redakciją tą rytą priklijavo prie durų minėtą raštelį , tebesaugoja šį popierėlį kartu su dešimtimis jo piešinių. Ji vis dar gedi.

„Nėra taip, kad praėjo penkeri metai ir nebepykstu. Noriu tai išreikšti teismo metu ir paklausti šių žmonių, kodėl jie taip pasielgė. Manau, kad po teismo man bus geriau. Bent jau tikiuosi“, – sakė ji televizijai RMC.

Vėliausias „Charlie Hebdo“ leidimas, pasirodęs praėjus penkeriems metams po to, kai žuvo dauguma žurnalo redakcijos darbuotojų, nagrinėja saviraiškos laisvės temą.

GALERIJA

  • Prancūzijoje – islamistų išpuolio prieš „Charlie Hebdo“ penktosios metinės
  • Prancūzijoje – islamistų išpuolio prieš „Charlie Hebdo“ penktosios metinės
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Nuomonė

Tokių kvailių kaip tie iš Charlie Hebdo reikėjo paieškoti. Todėl ir prisižaidė. Nei kiek jų negaila. Gera pamoka kitiems.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS