Per protestus Irane žuvo dešimtys žmonių, tarp jų – nušautas policininkas | kl.lt

PER PROTESTUS IRANE ŽUVO DEŠIMTYS ŽMONIŲ, TARP JŲ – NUŠAUTAS POLICININKAS

  • 0

Irane dar mažiausiai devyni žmonės žuvo tęsiantis protestams ir neramumams, antradienį pranešė valstybinė televizija.

Sprendžiant iš naujausių žiniasklaidos pranešimų, per šešias demonstracijų daugelyje šalies miestų dienas žuvo mažiausiai 20 žmonių. Pirmadienį buvo nušautas vienas policininkas.

Valstybinė televizijos pranešime sakoma, kad šeši riaušininkai žuvo per išpuolį prieš vieną policijos skyrių Kadridžano mieste. Nurodoma, kad susirėmimai įsiplieskė riaušininkams mėginant pagrobti ginklų iš policijos nuovados.

Kaip pranešama, Cheimeini Šahro mieste per susirėmimus žuvo 11-metis ir 20-metis, o Nadžafabado mieste nužudytas Irano sukarintos Revoliucinės gvardijos narys. Pranešime sakoma, kad jie visi buvo nušauti medžiokliniais šautuvais.

Visi šie žmonių gyvybių nusinešęs incidentai vyko Irano centrinės Isfahano provincijos miestuose, maždaug už 350 km į pietus nuo Teherano.

Pastaroji protestų banga, didžiausia nuo 2009 metų ginčijamų prezidento rinkimų, prasidėjo ketvirtadienį Mašhado mieste, gyventojams piktinantis dėl silpnos ekonomikos ir pabrangusių maisto produktų.

Neramumai išplito keliuose miestuose, o kai kur per demonstracijas protestuotojai skandavo šūkius prieš vyriausybę ir šalies aukščiausiąjį lyderį – ajatolą Ali Khamenei (Ali Chamenėjų).

Per šiuos neramumus saugumo pajėgos suėmė šimtus žmonių.

Gali grėsti mirties bausmė

Teherano revoliucinio teismo pirmininkas Mousa Ghazanfarabadi (Musa Gazanfarabadis), kaip pranešama, perspėjo, kad areštuotiems protestuotojams teismuose potencialiai gali grėsti mirties bausmės.

Irano pusiau oficiali naujienų agentūra „Tasnim“ antradienį citavo M. Ghazanfarabadi žodžius: „Akivaizdu, vienas iš kaltinimų jiems gali būti „moharebeh“ („karas prieš Dievą“).“ Irane tai mirtimi baudžiamas nusikaltimas.

M. Ghazanfarabadi taip pat sakė, kad kai kurie protestuotojai netrukus bus teisiami už veiksmus prieš nacionalinį saugumą ir valstybinio turto gadinimą. Jis taip pat pabrėžė, kad dalyvauti policijos nesankcionuotuose mitinguose Irane yra neteisėta.

Irano revoliucinis teismas nagrinėja bylas, susijusias su įtariamais bandymais nuversti vyriausybę.

Turkija išreiškė susirūpinimą

Turkija antradienį pareiškė esanti susirūpinusi dėl jau kelias dienas besitęsiančių protestų kaimyniniame Irane ir perspėjo, kad neramumai gali eskaluotis.

„Turkija susirūpinusi dėl naujienų, kad protestai Irane ... plinta, žūva žmonių, taip pat dėl fakto, kad buvo apgadinta viešųjų pastatų“, – sakoma Turkijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Ankara taip pat pareiškė, jog „sveikas protas turėtų paimti viršų, kad būtų išvengta bet kokio eskalavimo“.

Dėl neramumų kaltina režimo priešus

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamanei antradienį pareiškė, kad šalies „priešai“ rezga sąmokslą prasiskverbti į Iraną ir smogti režimui.

Ajatola tai pareiškė pirmą kartą komentuodamas šalyje jau beveik savaitę besitęsiančius neramumus.

„Kalbant apie pastarųjų dienų įvykius, priešai susivienijo ir naudojasi visomis turimomis priemonėmis, pinigais, ginklais, politika ir saugumo tarnybomis, siekdami sukurti problemų islamo režimui“, – sakė A. Khamenei savo kreipimesi, parodytame pert valstybinę televiziją.

„Priešas visada ieško galimybės ir bet kokios landos prasiskverbti it smogti Irano tautai“, – pabrėžė jis.

Per penkias neramumų dienas Irane jau žuvo 21 žmogus. Neramumai prasidėjo kaip protestai prieš prastą ekonomikos padėtį, tačiau netrukus peraugo į demonstracijas prieš visą režimą.

„Priešą gali sustabdyti tik žmonių drąsa, pasiaukojimas ir tikėjimas“, – sakė A. Khamenei, kreipdamasis į kritusių karių našles bei jų šeimų narius.

Smerkia „brutalų ir korumpuotą“ Irano režimą

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) antradienį pagyrė Irano protestuotojus už tai, kad jie sukilo prieš „brutalų ir korumpuotą“ šalies režimą, tačiau nepraleido progos pakritikuoti savo pirmtaką demokratą Baracką Obamą (Baraką Obamą).

„Irano žmonės pagaliau ėmėsi veiksmų prieš brutalų ir korumpuotą Irano režimą“, – paskelbė D. Trumpas tviteryje, praėjus dienai po savo raginimo nuversti Teherano vyriausybę.

„Visi tie pinigai, kuriuos prezidentas Barackas Obama jiems kvailai davė, atiteko teroristams ir nuėjo į jų „kišenes“. Žmonės turi mažai maisto, didelę infliaciją ir jokių žmogaus teisių. JAV stebi (padėtį)!“, – parašė jis.

Tai buvo naujausias kritikos pliūpsnis vienam garsiausių B.Obamos administracijos užsienio politikos pasiekimų – 2015 metų branduoliniam susitarimui tarp Irano ir šešių pasaulio galių: Britanijos, Kinijos, Prancūzijos, Vokietijos, Rusijos ir JAV; pažymėtina, kad Vašingtonas grasina trauktis iš šio susitarimo.

Apie Irane vykstančius protestus D. Trumpas tviteryje rašo nuo pat jų pradžios praėjusią savaitę.

Pirmadienį jis paskelbė, kad Irane atėjo „laikas pokyčiams“ ir kad Irano žmonės „alksta laisvės“.

Tačiau Irano prezidentas Hassanas Rouhani (Hasanas Rouhanis) atšovė, kad JAV lyderis, kurio „visa esybė nusistačiusi prieš Irano valstybę“, neturi „jokios teisės“ solidarizuotis su protestuotojais.

Verčiau rūpintųsi „alkanais“ žmonėmis JAV

Irano užsienio reikalų ministerija į D. Trumpo naujausią išpuolį tviteryje antradienį reagavo žodžiais, kad jis verčiau rūpintųsi „benamiais ir alkanais žmonėmis“ savo paties šalyje, užuot užgauliojęs iraniečius.

„Užuot tuščiai eikvojęs laiką beprasmėmis ir užgauliomis žinutėms tviteryje apie kitas šalis, jis verčiau pasirūpintų savo paties šalies vidaus reikalais, – dešimčių žmonių žūtimi kasdien ... ir milijonų benamių bei alkanų žmonių gyvenimu“, – sakė ministerijos atstovas Bahramas Ghasemi (Bahramas Gasemis).

B. Ghasemi  atsakė, kad iraniečiai visiškai nepalaiko D. Trumpo, vadinančio juos „teroristų liaudimi“ ir „neteisingai pavartojusio Persijos įlankos pavadinimą“.

Jis turėjo omenyje pernai pareikštą D. Trumpo draudimą iraniečiams vykti į JAV, kai jis Persijos įlanką pavadino Arabijos įlanka ir tuo supykdė daugelį iraniečių.

GALERIJA

  • Per protestus Irane žuvo dešimtys žmonių, tarp jų –  nušautas policininkas
  • Per protestus Irane žuvo dešimtys žmonių, tarp jų –  nušautas policininkas
  • Per protestus Irane žuvo dešimtys žmonių, tarp jų –  nušautas policininkas
  • Per protestus Irane žuvo dešimtys žmonių, tarp jų –  nušautas policininkas
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS