PSO Kinijos Uhano mieste pradeda tirti pandemijos ištakas | kl.lt

PSO KINIJOS UHANO MIESTE PRADEDA TIRTI PANDEMIJOS IŠTAKAS

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ekspertai, pradėdami rinkti faktus per atidžiai stebimą pandemijos ištakų tyrimą, penktadienį apsilankė vienoje Uhano ligoninėje.

PSO tyrimui, kuris apims ir maisto turgų, laikomą pandemijos „epicentru“, nuolat trukdė atidėliojimai. Be to, nuogąstaujama dėl galimybių ekspertams lankytis pasirinktose vietose, taip pat dėl įrodymų patikimumo praėjus vieniems metams po naujojo viruso atradimo šiame Kinijos mieste.

Penktadienį PSO komanda susitiko su kinų pareigūnais, o tada išvyko iš savo viešbučio Uhane. Jų automobilių koloną sekė žiniasklaidos atstovų grupė, pabrėžianti pasaulio susidomėjimą šiuo apsilankymu, kurio tikslas – nustatyti, kaip virusas gyvūnų buvo perduotas žmonėms.

Ekspertai turi aplankyti ligoninę „Xinhua“, į kurią buvo paguldyti kai kurie pirmieji COVID-19 pacientai, Uhano virusologijos institutą, Huanano turgų, Uhano ligų kontrolės centro laboratoriją, ketvirtadienį socialiniame tinkle „Twitter“ nurodė PSO.

Huanano urmo turguje, kuris tebėra uždarytas, kaip manoma, susidarė pirmasis didelis COVID-19 židinys, o Uhano virusologijos institutas susijęs su buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) stumta nepatvirtinta teorija, kad virusas „pabėgo“ iš vieno šio instituto bandymų objekto.

Tikslus misijos planas lieka neaiškus, o pagrindinis informacijos šaltinis kol kas yra PSO ir jos ekspertų tviterio žinutės.

Itin politizuota misija buvo nuolat atidėliojama, nes Kinija iki sausio vidurio neįsileido ekspertų grupės.

Ketvirtadienį Kinija įspėjo Jungtines Valstijas dėl „politinio kišimosi“ per šią kelionę, Baltiesiems rūmams pareikalavus „energingo ir aiškaus“ tyrimo.

PSO tvirtina, kad tyrimas bus tvirtai susietas su moksliniais duomenimis apie tai, kaip virusas buvo perduotas žmonėms.

Ketvirtadienį PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adhanomas Gebrejesusas) tviteryje parašė dalyvavęs „atviroje diskusijoje“ su Kinijos sveikatos apsaugos ministru Ma Xiaowei (Ma Siaovei).

„Paprašiau, kad tarptautiniams mokslininkams būtų suteikti parama, galimybės lankytis ir reikalingi duomenys, taip pat galimybė laisvai bendrauti su kolegomis kinais“, – sakė PSO vadovas.

Pekinas labai nori nukreipti dėmesį nuo kaltinimų, kad šalis ėmėsi netinkamų veiksmų kovodama su protrūkiu ir atsigaudama po jo.

Kinijos nacionalinė sveikatos komisija nurodo, kad dėl COVID-19 šalyje mirė 4 636 žmonės. Šalies BVP 2020-aisiais augo 2,3 procento.

Tuo metu Jungtinėse Valstijose mirė daugiau kaip 400 tūkst. COVID-19 pacientų, pandemija skaudžiai smogė šalies gyventojams ir ekonomikai. Jungtinėje Karalystėje COVID-19 aukų skaičius šią savaitę viršijo 100 tūkstančių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS