PSO: Nyderlandų fermos darbininkai gali būti pirmieji, užsikrėtę COVID-19 nuo gyvūnų | kl.lt

PSO: NYDERLANDŲ FERMOS DARBININKAI GALI BŪTI PIRMIEJI, UŽSIKRĖTĘ COVID-19 NUO GYVŪNŲ

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) antradienį pranešė, kad Nyderlanduose koronavirusu nuo audinių veikiausiai užsikrėtusių darbininkų atvejis gali būti pirmas žinomas atvejis, kai užkratą žmogui perduoda gyvūnas.

PSO naujienų agentūrai nurodė, kad palaiko glaudų kontaktą su olandų mokslininkais, tiriančiais tris atvejus, kai virusą žmonėms, kaip įtariama, perdavė audinės.

„Tai būtų pirmieji žinomi atvejai, kai [užkratą] žmogui perdavė gyvūnas“, – rašoma  naujienų agentūros AFP gautame JT sveikatos agentūros elektroniniame laiške.

„Vis tik toliau renkame ir peržiūrime papildomus duomenis, siekdami suprasti, ar gyvūnai ir augintiniai gali perduoti šią ligą“, – nurodoma jame.

Nyderlandų žemės ūkio ministrė Carola Schouten (Karola Schauten) pirmadienį pranešė „apie antrą atvejį vienoje iš audinių fermų, kai [koronavirusas] SARS-CoV-2  buvo perduotas audinės žmogui“. Tačiau ministrė pabrėžė, kad Nyderlandų sveikatos apsaugos pareigūnai, įvertinę užsikrėtimo už audinių fermos ribų pavojų, priėjo išvados, jog jis yra „nereikšmingas“.

Praėjusią savaitę buvo pranešta apie žmogaus užsikrėtimo koronavirusu atvejį vienoje iš dviejų audinių fermų, esančių netoli pietinio Endhoveno miesto, kurioje balandį buvo nustatyta, kad koronavirusu užsikrėtė šių kailinių žvėrelių.

Užsikrėtimas įvyko, kai dar nebuvo žinoma, jog audinės yra užkrato nešiotojos, todėl darbininkai nedėvėjo apsauginių kostiumų.

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad trims fermos darbininkams patvirtinta koronavirusinė infekcija, tačiau pridūrė,  kad lieka neaišku, ar žmonės užsikrėtė tiesiogiai nuo audinių.

Užsikrėtę augintiniai

Tikrasis praėjusiais metais Kinijoje pirmą kartą pasirodžiusio viruso šaltinis iki šiol yra nežinomas. Kinija patiria vis didesnį tarptautinį spaudimą nustatyti jo kilmę.

Per kelis mėnesius virusu užsikrėtė daugiau nei 5,5 mln. žmonių, beveik 350 tūkst. iš jų mirė.

Dauguma mokslininkų mano, kad užkratą žmogui perdavė gyvūnai. Tai galėjo įvykti vienoje Uhano turgavietėje, kur prekiaujama maistui naudojamais egzotiškais gyvūnais.

PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adhanomas Gebrejesusas) pirmadienį leido suprasti, kad Kinija pritaria tyrimo būtinybei, bet nepatikslino, kada jis galėtų prasidėti.

„Visos suinteresuotos šalys supranta [viruso] kilmės ištyrimo svarbą, nes tik ištyrę kilmę mes galime išvengti pasikartojimo“, – sakė jis per virtualią spaudos konferenciją.

Nuo tada, kai, virusas pirmą kartą persidavė iš gyvūnų žmonėms, daugiau tokių atvejų nebuvo žinoma.

Tačiau PSO nurodė, kad žinoma atvejų, kai COVID-19 pacientai užkrėtė savo augintinius.

„Virtinė tyrimų, kuriais buvo siekiama nustatyti imlumą (virusui), parodė, jog kitos gyvūnų rūšys, įskaitant kates ir šeškus, taip pat yra imlios šiam virusui ir gali juo užsikrėsti“, – sakoma pranešime.

Agentūra atkreipė dėmesį į būtinybę imtis būtinų saugumo priemonių, siekiant išvengti užsikrėtimų COVID-19 per gyvūnų ir žmonių artimus kontaktus, tačiau patikino, kad „pateisinamos priežasties imtis priemonių prieš naminius gyvūnus nėra“.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

Tuoj-tuojtą 'koroną' šunys platint pradės!

liurbis jis

gyvunus uzkrete darbininkai,tuo kinisku brudu,sukurtu kinijos zemes zmonijos zudymui,be jokios atsakomybes pries zmonija, koks kvailys prisipazins savo 'kuryba ' zmonijos zudymams,ne vienas,todel kinija visais imanomais budais issisukines nuo Atsakomybes pries pasaulio salis !!!!! O sitas pso klapciukas, kinu islaikytinis giedos kinu giesmeles apie kinijos "Nekaltuma" !!!!!!!!

v

paziurekit tam debilui ant snukio parasyta viskas!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS