PSO: pasaulyje oficialiai registruota jau daugiau nei 4 mln. mirčių nuo COVID-19 | kl.lt

PSO: PASAULYJE OFICIALIAI REGISTRUOTA JAU DAUGIAU NEI 4 MLN. MIRČIŲ NUO COVID-19

Pasaulis trečiadienį peržengė „tragišką“ oficialiai registruotų keturių milijonų mirčių nuo COVID-19 žymą, pranešė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ir pridūrė, kad tikrasis koronaviruso pandemijos aukų skaičius veikiausiai yra didesnis.

PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adhanomas Gebrejesusas) sakė, kad 4 mln. žmonių mirė praėjus daugiau nei pusantrų metų nuo koronaviruso protrūkio, prasidėjusio Kinijoje 2019 metų gruodį.

„Pasaulis yra pavojingame šios pandemijos taške. Mes tik ką perkopėme tragišką keturių milijonų oficialiai registruotų mirčių nuo COVID-19 žymą, kuri veikiausiai nerodo tikrojo aukų skaičiaus“, – PSO vadovas kalbėjo per spaudos konferenciją organizacijos būstinėje Ženevoje.

JT sveikatos agentūros generalinis direktorius sakė, kad kai kurios šalys, kur paskiepytų gyventojų dalis yra didelė, dabar „atsipalaiduoja, tarsi pandemija jau būtų pasibaigusi“, atsisako visuomenės sveikatos užtikrinimo priemonių ir planuoja pradėti revakcinaciją.

Tačiau, pasak jo,  dėl greitai plintančių koronaviruso atmainų ir vakcinų prieinamumo „šokiruojančios nelygybės“ dar labai daug šalių visame pasaulyje išgyvena didžiulius naujų COVID-19 atvejų šuolius, hospitalizuoja daugybę pacientų.

„Dėl to Afrikoje, Azijoje ir Lotynų Amerikoje labai trūksta deguonies, gydymo ir kyla mirčių banga “, – sakė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

„Vakcinų nacionalizmas, kai nedidelė grupė valstybių pasiėmė liūto dalį [vakcinų dozių], moraliai nepateisinamas“, – kalbėjo jis.

„Šiuo pandemijos etapu nepakenčiamas pats faktas, kad milijonai sveikatos apsaugos ir slaugos darbuotojų iki šiol nėra paskiepyti“, – sakė PSO vadovas.

Pasak Tedroso Adhanomo Ghebreyesuso, naujų koronaviruso atmainų plitimo tempai šiuo metu lenkia vakcinacijos tempus dėl nevienodo turimų dozių pasiskirstymo, o tai, jo teigimu, taip pat kelia grėsmę pasaulio ekonomikos atsigavimui po COVID-19 krizės.

„Moraliniu, epidemiologiniu ar ekonominiu požiūriu dabar pats laikas pasauliui susivienyti ir bendrai spręsti šią pandemijos problemą“, – paragino jis.

PSO trečiadienį taip pat paragino šalis, svarstančias panaikinti dėl COVID-19 įvestus apribojimus, būti „ypatingai atsargioms“, sakydamas, kad virusas plis toliau, nepaisant didelių skiepijimo tempų.

„Norėčiau paraginti išsaugoti ypatingą atsargumą [priimant sprendimus] visiškai atšaukti visuomenės sveikatos ir socialinės apsaugos užtikrinimo priemones šiuo metu, nes tai gali sukelti pasekmių“, – per spaudos konferenciją sakė PSO ekstremaliųjų situacijų vadovas Michaelas Ryanas (Maiklas Rajenas), paklaustas apie Anglijos planus nuo liepos 19 dienos atšaukti didžiąją dalį dėl pandemijos įvestų suvaržymų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS