PSO vadovas: pasauliui gresia „katastrofiškas moralinis žlugimas“ dėl vakcinų | kl.lt

PSO VADOVAS: PASAULIUI GRESIA „KATASTROFIŠKAS MORALINIS ŽLUGIMAS“ DĖL VAKCINŲ

Pasaulis yra atsidūręs prie „katastrofiško moralinio žlugimo ribos“, jei turtingosios šalys susigriebia vakcinas nuo COVID-19, o neturtingosios nukenčia, pirmadienį pareiškė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas.

Organizacijos generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adhanomas Gebrejesusas) pasmerkė turtingųjų šalių požiūrį „pirmiausia aš“, taip pat skiepų gamintojas, lenktyniaujančias dėl vakcinų patvirtinimo turtingosiose šalyse, o ne pateikiančias savo duomenis PSO, kad ši leistų naudoti vakcinas visame pasaulyje.

Ženevoje pradėdamas PSO vykdomosios tarybos posėdį Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas sakė, kad pažadui visame pasaulyje užtikrinti lygias galimybes gauti vakcinų nuo COVID-19 dabar iškilęs rimtas pavojus.

Pasak PSO vadovo, jau panaudota 39 mln. vakcinų dozių mažiausiai 49 didesnių pajamų šalyse. Tuo metu „vienoje mažiausių pajamų šalyje suleistos tik 25 dozės“, sakė jis ir pabrėžė: „Ne 25 milijonai, ne 25 tūkstančiai, tik 25.“

„Turiu kalbėti tiesiai: pasaulis atsidūrė prie katastrofiško moralinio žlugimo ribos, o šio žlugimo kaina bus sumokėta gyvybėmis ir pragyvenimo šaltiniais neturtingiausiose pasaulio šalyse“, – sakė jis.

Nors kai kurios šalys dar kartą patikino dėl lygių galimybių, jos teikė prioritetą savo pačių sutartims su gamintojomis, keldamos kainas ir bandydamos užlįsti be eilės, nurodė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Jo teigimu, 2020 metais buvo sudaryti 44 tokie kontraktai, o po Naujųjų pasirašyta dar mažiausiai 12.

„Padėtį sunkina faktas, kad dauguma gamintojų teikia pirmenybę reguliuotojų pritarimui turtingosiose šalyse, kur pelnas didžiausias, o ne tam, kad teiktų išsamias dosjė PSO“, – sakė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

„Šis principas „pirmiausia aš“ ne tik kelia pavojų pasaulio neturtingiausiems ir pažeidžiamiausiems žmonėms, bet taip pat yra pasmerktas žlugti, – pažymėjo jis. – Galiausiai šie veiksmai tik pailgins pandemiją, pailgins mūsų skausmą, suvaržymus, kurių reikia jai suvaldyti, žmogiškąsias ir ekonomines kančias.“

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS